Pilgrimsmadonnan, vår Fru av Sverige vakar och ber för oss.

mediswIgår kunde jag för första gången på året äta lunch utomhus. Det känns skönt när ljuset och värmen återvänder och friska vårvindar rensar upp i hjärta och hjärna.

Jag hann också med en pilgrimsfärd på lunchen till Katarina kyrka och pilgrimsmadonnan, vår Fru av Sverige. Hon finns där hela tiden vakande, bedjande, anförtror oss alla åt sin son Jesus Kristus. Hon gör inte mycket väsen av sig, men hennes bön är kraftfull och hennes roll i frälsningshistorien var nödvändig. Marias Ja samverkade med Guds frälsningsplan, precis som de Ja vi uttalar i våra liv samverkar med det goda och kärlekens civilisation kan byggas som en befästning mot allt som vill förstöra och riva ner.

Vår Fru av Sverige kom till oss från Frankrike 1997, inför 2000-årsjubileet av vår Frälsares födelse i Betlehem. Madonnan var på pilgrimsfärd genom Sverige och stannade i olika kyrkor, och har nu sin plats i Katarina Kyrka. Statyn är en kopia av en bild från 1200-talet, Rådets Moder som brann upp i Södra Råda Gamla kyrka i Värmland. (Katarina kyrka har också drabbats av två bränder, senast 17 maj 1990 då den brann ner till grunden men återuppbyggdes och invigdes igen 1995.)

pilgrimsmadonnand

Du Fredens, Ljusets och Kärlekens Moder, som fött Frälsaren till jorden. Be Jesus visa oss vägen på pilgrimsvandringen till det eviga livet. Amen.

———————

jesusm2013program

Detta inlägg publicerades i Church, Konst och kultur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Pilgrimsmadonnan, vår Fru av Sverige vakar och ber för oss.

 1. Nils skriver:

  Jag är kristen, men jag tror inte på ”vår Fru av Sverige”.
  Jag behöver inget sådant, utan snarare är jag lyckligt befriad från den sortens tillägg för den kristna tron. För mig är det lika betydelsefullt som en muslim som åberopar att Mohammed är hans profet (Allah).
  Sen uppfattar jag att du (ni katoliker) sätter upp ett bönehinder när ni ber att ”Kärlekens Moder” ska be Jesus visa oss vägen (bildtext).
  Det behövs inga omvägar eller ombud för att ha direktkontakt i bön till Jesus.
  Det visste de första lärjungarna till Jesus och i den efterföljelsen bör kristna leva.

 2. bema skriver:

  Gud välsigne dig Nils!
  Det vore mig främmande att något skulle stå i vägen för kontakten i bön med vår Frälsare. Hela den kristna gemenskapen, inklusive Guds Moder som fött vår Frälsare ser vi katoliker snarast som stöd och hjälp. Det är inte bara ”jag och min Gud” isolerat från sammanhanget, utan det är framförallt ”vi och vår Gud”.
  Men jag har förståelse för att du inte tar till dig detta. Det vet både du och jag att det finns många protestantiska kristna som av dogmatiska skäl inte tar till sig detta. Fast observera att Luther hade en levande relation till Guds moder.

 3. foretagsledare skriver:

  Nej – Luther hade ingen levande relation till avlidna människor. Med en spiritistisk bekännelse kan sådant hävdas. Men det vore nog ingen som bekänner sig tillhöra den Lutherska traditionen kännas vid.

  • bema skriver:

   Spiritism avvisar också vi katoliker. I övrigt går jag inte i polemik med dig. Vi vet att det finns skillnader mellan katolskt och protestantiskt, och även skillnader inom protestantiskmen hur man ser på detta. Den som vill kan studera Katolsk teologi t.ex. Katolska kyrkans katekes.
   http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/11/1/
   Avsnitten om DE HELIGAS SAMFUND och om MARIA, KRISTI MODER OCH KYRKANS MODER är mest relevanta för diskussionen här.

 4. Anders Gunnarsson skriver:

  Läs Luther… Han var inte så antimariologodsk, som du tror…

 5. Eric skriver:

  No woman is like you. You are more than Eve or Sarah, blessed above all nobility, wisdom, and sanctity.
  (Sermon, Feast of the Visitation, 1537)

  One should honor Mary as she herself wished and as she expressed it in the Magnificat. She praised God for his deeds. How then can we praise her? The true honor of Mary is the honor of God, the praise of God’s grace . . . Mary is nothing for the sake of herself, but for the sake of Christ . . . Mary does not wish that we come to her, but through her to God.
  (Explanation of the Magnificat, 1521)

  ”Men have crowded all her glory into a single phrase: The Mother of God. No one can say anything greater of her, though he had as many tongues as there are leaves on the trees.”

  (From the Commentary on the Magnificat)

 6. Marie Fredin skriver:

  ”Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig.” (Luk 1:48)
  ”Från den stunden hade hon sitt hem hos lärljungen.” (Joh 19:27)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s