Erwin Bischofberger in Memoriam

ErwinBischofbergerErwin Bischofberger har lämnat oss den 5 december. Ännu söndagen innan firade han mässan i S:ta Eugenia katolska kyrka i Stockholm. Han föddes 1936 i Schweiz, vigdes till katolsk präst 1961.

Han upptäckte Ignatius av Loyola, Jesuitordens grundare, och förvånades över den enorma energi som hans strama livsform utlöste och frigjorde. Jesuiternas sätt att leva, deras förmåga att utveckla sin inre andliga och mänskliga potential, deras intresse för kulturella och vetenskapliga frågor, och insatser för rättvisa i världen gjorde stort intryck på honom och fick honom att inträda i Jesuitorden 1968.

Han kom till Sverige 1973. 1985-1996 bodde han i jesuitkommuniteten i Uppsala och flyttade sedan till Stockholm och var verksam i Sankta Eugenia katolska församling där han var en mycket aktiv och omtyckt själavårdare.

Med kombination av sin kärlek till människan och en självklar övertygelse om människovärdets förankring i Guds skapelseordning, hans skarpsinniga etiska analyser och stora kunskap har han gjort en ovärderlig insats i att hjälpa oss att resonera och tänka kring de medicinskt-etiska frågorna. Han var professor medicinsk etik vid Karolinska institutet och ingick i 15 år i Statens medicinsk-etiska råd. Han undervisade i etik vid Newmaninstitutet och skrev ofta i tidskriften Signum.  Bland hans böcker märks Människovärdet vid livets gränser (1992) och Kroppens etik (2002) och Den svårlösta konflikten – om den ofödda människan (2009, medförfattare), men också andliga titlar som Trons mysterium: teologiska reflexioner kring nattvarden (1981), Guds födelse i människan: om mystik och inre bön i kristen tradition (1986) och Mäster Eckharts andliga undervisning (1994).

Med stor saknad men också i stor tacksamhet minns vi honom. På Jesuiternas hemsida berättar han att han lärde sig genom sin teologilärare Karl Rahner, att när vi överlämnar oss i Guds hand är det som vi verkligen blir till och upptäcker oss själva, något han i hög grad försökt att leva ut under sitt jordeliv och som han nu tar med sig in i evigheten. Vila i frid, käre pater Erwin.

/Bengt Malmgren

——————————

Intervju i Dagen från 2010

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Erwin Bischofberger in Memoriam

  1. Pingback: Människan som person och aktör. Samvetsfrihet gäller redan enligt svensk lag | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s