Utredningen om sexuella övergrepp i Katolska kyrkan i Sverige

I våras tillsatte biskop Anders Arborelius en utredning angående sexuella övergrepp av präster i Katolska kyrkan i Sverige. 4 fall har anmälts som gäller övergrepp under tiden 1940-1970. Utredningen publiceras idag, och Biskop Anders Arborelius presenterade den i en intervju på TV4´s Nyhetsmorgon. Utredningen granskar dessa 4 fall, inga ytterligare fall är kända, men biskopen kan inte utesluta att ytterligare fall finns och vill gärna få in anmälningar i så fall. 3 av fallen gäller övergrepp av präster där kyrkan bedömer berättelserna belagda. I två av fallen är prästerna nu döda, ett fall som är belagt gäller en nu levande pensionerad präst. Fallet är dock preskriberat och den drabbade vill inte att man går vidare. Ett annat fall gäller anmälan om grova rituella övergrepp av flera personer och vanvård av barn men där man inte kunnat hitta några som helst belägg för att det verkligen inträffat. Biskopen har i samband med att utredningen publiceras skrivit ett brev till Sveriges katoliker och , som det presenteras på stiftets hemsida, till ”alla av god vilja”.

En särskilt allvarlig sak är om uppgifter om övergrepp kommer fram, men inga åtgärder görs för att gå vidare. Bikthemligheten är absolut i Katolska kyrkan, men man kan alltid påverka den biktande att själv anmäla sig, eller att ställa det som villkor för absolution. I andra fall handlar det om vad som kommer fram i själavårdande samtal, och där vara uppmärksam på när saker kommer fram som borde föranleda fortsatta åtgärder. I ett fall har biskop Anders i en själavårdsituation varit involverad där han inte uppfattade att det rörde sig om en anmälningssituation som han borde ha gått vidare med. Biskop Anders har själv kommenterat detta tidigare och hade även varit beredd att avgå på grund av detta om sådana krav ställts. Han kommenterar det nu på nytt i brevet som följer med utredningen. Han skriver:

”Man riktar ofta en förebråelse mot kyrkoledningen att mörka… fall av sexuellt övergrepp mot minderåriga. Också jag själv har i ett fall beskyllts för detta. Vi har också försökt granska denna anklagelse. I ett samtal som jag uppfattade som ett själavårdssamtal av mer konfidentiell art hade en person anförtrott mig att ett övergrepp hade skett i personens ungdom för länge sedan. Men jag uppfattade inte det som en formell anmälan som skulle föras vidare. Jag beklagar om jag har missuppfattat detta. Detta har lärt mig att skilja noga mellan de samtal som har mer själavårdskaraktär eller är mer av formell art.”

I intervjun med TV 4 frågade reportern även om prästcelibatet, och biskop Anders sade att detta är en fråga för sig som inte har samband med sexövergreppsproblematiken. Det torde var en mycket rimlig bedömning. Det finns s.a.s. inga belägg som tyder på att det finns en relation mellan hög frekvens av övergrepp och prästernas celibat. Skall man upphäva celibatstvånget för katolska präster bör det vara på andra grunder än att förebygga övergrepp. Däremot finns det skäl att se över hela urvalsprocessen då präster rekryteras, och att alla kanske inte är lämpade att leva i celibat. En berdskapsplan mot sexuella övergrepp på barn och ungdomar finns framtagen inom stiftet.

[UTREDNINGEN]  [BEREDSKAPSPLAN MOT SEXUELLA ÖVERGREPP PÅ BARN OCH UNGDOMAR]

Andra bloggares kommentarer: Bitte Assarmo Nytt och Noterat Signumbloggen Katolsk vision

Stockholms Katolska stift TV4 intervju med biskop Anders DN SvD Dagen

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s