Det finns inga enkla tekniska lösningar på internets problem med hatretorik och faktaresistens, det handlar om att återupprätta ett sönderrivet samhällskontrakt och att människor tar ansvar för sitt sociala beteende.

Håkan Lindgren skriver utmärkt idag i SvD om problemet med internet, hatretorik och faktaresistens. Han konstaterar att det inte är tekniken det är fel på, utan det är människan som behöver ta ansvar för sitt sociala beteende och att det finns ett sönderrivet samhällskontrakt som behöver återupprättas.

Människor har alltid haft en benägenhet till vidrigt socialt beteende. Lindgren beskriver: ”Det är människans sociala förmåga som gör att hon snabbt kan bilda en mobb, det är den som gör att vi avläser vilka åsikter som är korrekta för tillfället och anpassar oss till dem, det är den som gör att nätopinioner kan få en fruktansvärd kraft. Människor är imponerande bra på att samarbeta om de kan peka ut en yttre fiende, verklig eller inbillad. Samtidigt är det vår sociala förmåga som vitaliserar det offentliga samtalet. Frivilliga ukrainahjälpare hittar varandra på Facebook; å andra sidan gör frivilliga pedofiljägare samma sak.”

Floden av vidriga åsikter på internet betraktas som ett faktum som inte behöver förklaras. Det anses självklart att en stor del av medborgarna inte är tillräkneliga – hot, faktaresistens och konspirationsteorier är allt man kan vänta sig av dem.

Men frågar sog Lindgren, ”varför har det blivit normalt att människor inte längre kan tillåtas tala öppet på nätet, eftersom de är så fyllda av ilska att de kommer att förgifta varje diskussionsforum? Här finns en story som borde få sociologer och journalister att komma springande?” Den försurade tonen är något att ta på allvar, någotsom borde engagera nästa generations Freud, Marx eller Foucault. Men istället för analys sker en reflexmässig cancellering sådana dsom kan stötas ut från den mänskliga gemenskapen.utstötning av dem med de vidriga åsikterna, menar Lindgren.

Det finns alltid ett behov hos dem som själv är osäkra på sin plats och inte litar på rättsstaten att utse syndabockar som kan dömas ut från den mänskliga gemenskapen. De attityder som kan iakttas på siter som Dumpen (lägger ut namn och bild på pedofiler), eller hos Cissi Wallins numera nedlagda Gardet, är inte ett nätproblem, de är symptom på ett sönderrivet samhällskontrakt, menar Håkan Lindgren.

Lindgren sammanfattar: ”Lösningen på nätets problem är inte teknisk, utan social. I en välmående, välutbildad och optimistisk befolkning kommer marknaden för hat och konspirationsteorier inte att vara så stor att den utgör ett hot. Bara ett rättvisare samhälle kan ge oss det fria och kreativa internet vi en gång utlovade

Jag tycker Håkan Lindgrens artikel säger något mycket viktigt i det han sätter fokus på människan som ansvarstagande och social varelse, inte på att det är ett radikalt nytt beteende som uppstått på grund av internet som teknisk plattform.

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s