Katolsk och ekumenisk pingst. Följ allt på internet

De många rörelser som uppkommit i Katolska kyrkan under 1900-talet och lekmannaordnar som också förnyats är ett uttryck för Kyrkans utveckling och förnyelse med Andra Vatikankonciliet som viktig milstolpe där det signaleras allt tydligare att alla döpta, varav lekmännen utgör en överväldigande majoritet, är levande byggstenar i Kyrkan och ansvariga för att genomsyra världen med evangeliet.

Det passar bra att vi just på Pingsten på initiativ av biskop Anders brukar samlas, därför att evangelisationen är beroende av den helige Ande, och rörelserna representerar olika andliga nådegåvor, karismer som Guds folk utrustas med för att göra evangelisationen effektiv.

[Se Kyrka i rörelse på Katolska kyrkans hemsida]

Corona-pandemin hindrar oss inte från att fortsätta gemenskapen och bönen. I år sker det via internet:

—–

Rörelsernas Pingst,  Pingstafton 30 maj kl 15.00 och 17.00.

15.00 Videokonferens med inbjudna representanter för rörelserna, delande av erfarenheter.
17.00 Pingstvigiliemässa med Biskop Anders och representanter för rörelserna från Katolska Domkyrkan.

Direktsändning via Katolska stiftets YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/channel/UCOkoF2E8Pz4Y6t43M3jBWCA

—–

CHARIS inbjuder alla kristna till global bön om en ny pingst över världen 30 maj kl 22.00.

CHARIS, det av påve Franciskus förra året i Vatikanen inrättade serviceorganet för den världsvida Karismatiska förnyelsen inbjuder till ett globalt böneinitiativ. Påve Franciskus har särskilt önskat att CHARIS skall bidra till att främja relationerna med kristna i andra samfund. Inbjudan går ut ekumeniskt till alla kristna:

  • Vilket land du än kommer från
  • Vilket språk du talar
  • Vilken tids-zon du bor i
  • Vilket samfund du än tillhör:

Förenas med CHARIS kl 22.00 Romtid (samma tid i Stockholm) för att tillsammans anropa den Helige Ande och be om en ny Pingst över världen.

[Sätt Sverige på kartan –  registrera att din grupp kommer att delta i bönen här]

Anslut till direktsändning på CHARIS YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/channel/UCCMdhi9sRVPgjhHfV9H98GA

—-

Ekumenisk Pingst-reträtt med biskop Anders och andra kyrkoledare.

Här är ytterligare ett ekumeniskt initiativ, ett samarrangemang av Stockholms katolska stift och Svenska kyrkan. Med början på pingstafton, 30 maj, leder kardinal Anders Arborelius och Uppsala luthersk-evangeliska stifts biskop Karin Johannesson en digital reträtt i fyra delar. Under fyra lördagar publiceras texter, musik och betraktelser, och registrerade deltagare kan själva avgöra i vilken takt och med vilken intensitet man deltar.

[Mer information och möjlighet att egistrera dig för deltagande här]

—-

Till sist i Corona-tider: Gud välsigna Sverige, att ta till sig för alla som behöver. En ekumenisk välsignelse av biskop Anders och andra kyrkoledare samt sångare från församlingar i hela Sverige. Heliga Trefaldighets Katolska församling i Järfälla är med på ett hörn.

”Våren 2020 präglades globalt och lokalt kraftigt av Covid-19 och de stora utmaningar som följde i kölvattnet. Behovet av Guds närvaro, kärlek, nåd, frälsning, frid och välsignelse var större än någonsin. Och eftersom Herrens välsignelse är Guds ord och löften till oss, våra familjer, våra kyrkor och vårt land bestämde sig ett hundratal sångare, som i sin tur representerar hundratals andra, att komma samman i lovsång online och sjunga Välsignelsen över oss. Vår bön är att den på alla sätt ska få välsigna dig som lyssnar.”

 

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s