Stilla veckan och Påsktiden – Följ gudstjänstfirandet på internet. Länkar och resurser.

Som nog alla vet firas inga offentliga gudstjänster under påsken på grund av Corona-pandemin. Man kan ändå fira påsk i stillhet hemma genom daglig bön hemma, enskilt, i familjen eller i den gemenskap man tillhör samt följa alla gudstjänster på internet.

[förpliktigande smittskyddsåtgärder gällande för Stockholms katolska stift]

Biskop Anders redogör för läget i Stockholms katolska stift på denna video:

 

[Förslag till ordning för daglig bön i hemmet under fastetiden här (f Dietz, S:ta Eugenia församling)]

Många församlingar streamar alla gudstjänster, gäller redan nu.[Se denna översikt på Stockholms katolska stifts hemsida, både Sverige och Vatikanen]

Här några förslag som jag brukar använda:

[S:t Lars katolska församling i Uppsala] [tider, se  S:t Lars hemsida]

[Taizébrödernas kvällsbön varje dag 20.30]

 

[S:ta Eugenia vid Kungsträdgården kommer att streama alla påskens gudstjänster live]

Vatikanen direktsänder allt som sker, från stort till smått inklusive morgonmässan varje dag kl 07.00 i S:ta Marta med påve Franciskus.[ Länk här till hemsidan med live-kanal + att man kan se allt som hänt i efterhand på video]. (Länken är till den engelska kanalen med engelsk textning eller tolkning, men det finns flera andra språkliga kanaler också)

Andlig kommunion:

Då man inte kan vara med fysiskt och ta emot sakramentet kan man delta andligt som en längtan efter att vara närvarande och kommunicera. Man kan be följande bön:

“My Jesus, I believe that You are present in the Most Holy Sacrament of the altar. I love You above all things, and I desire to receive You into my soul. Since I cannot at this moment receive You sacramentally, come at least spiritually into my heart … I embrace You as if You were already there and unite myself wholly to You. Never permit me to be separated from You.”  [påve Franciskus, CNS]

Jag önskar alla en stillsam och uppbyggande Stilla Vecka och en Glad Påsk. Låt oss be att Gud vänder det onda i något gott och att uppoffringarna vi får göra denna Påsk får leda till fördjupat andligt liv och omvändelse så att vi får stå upp till ett ännu mer fullödigt liv som Påskens människor, fyllda av helig Ande att ta itu med alla de utmaningar som världen bjuder. Sedan Corona-pandemin är över finns klimatkrisen och miljöfrågorna att hantera liksom flyktingsituationen i världen och alla destruktiva krig.

Må vi inte gå tillbaka till business as usual när Corona-pandemin är över, utan låt oss börja på något nytt med Ny evangelisation och ett större socialt ansvarstagande för varandra och vår jord.

/Bengt Malmgren

——–

PS Bönegruppen i Katolska domkyrkan träffades igår på nätet, grupptelefonmöte. Det gick bra. Behovet att träffas och be tillsammans är extra stort nu när vi alla är isolerade. Vi kommer att fortsätta träffas varje onsdag 17.30 tillsvidare, och vi undersöker om vi kan gå över till videokonferens, det blir ännu bättre. DS

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s