Låt inte historielösa politiker, näringslivets profitintressen (och Svenska kyrkan!!!) förstöra den unika historiska miljön kring Botkyrka kyrka!

botkyrkastenhög

Många har kanske sett de enorma stenhögar från Stockholms tunnelbyggen som vräkts upp precis utanför Botkyrka kyrka. Kyrkan och omgivningen däromkring är en unik historisk miljö som nu riskerar att gå till spillo.

Marken närmast kyrkan tillhör Prästlönetillgångar, en stiftelseliknande organisation inom Svenska kyrkan, nu vill man avveckla marken till högstbjudande och driver trots initialt motstånd från kommunen och Länsstyrelsen på för att få till en statsplan för att bygga bostäder på detta kulturminnesskyddade område.

[Ulf Silfverling sammanfattar det hela på Katolsk Observatör.]

Ur artikeln:

”Denna berättelse visar hur okunnighet om historia och bristen på respekt för våra kristna rötter öppnar för förstörelse av både byggnader och landskap. Denna bygd är en del av vår historia, som kan förklara mycket om hur våra förfäder levde och vad de trodde. Det finns inte bara gravfält här, utan också tusen år gamla vägar, broar, odlingsmark och praktiskt taget opåverkat landskap. Det handlar om ett unikt stycke av vårt land där allt är sammankopplat i en historia som går tillbaka 1500 år, med inte bara spår av verksamheter utan också namngivna personer inblandade. Det har en historia i sig. Detta hotas nu för bara kortsiktiga politiska och ekonomiska vinster.”

Om inte frivilliga engagerar sig finns risk att enorma kulturhistoriska intressen förstörs. En del börjar vakna, och protester börjat höras. Det finns en FaceBook-grupp och listor för att underteckna mot planerna.

FaceBook-grupp:
Botkyrka kyrka – hotat kulturarv
https://www.facebook.com/groups/739405663163397/

Handläggare Prästlönetillgångar (Stockholms stift)
https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/egendomsutskott.
Karin Lindforss: karin.lindforss@svenskakyrkan.se.

Politiskt ansvarig, Botkyrka kommun
Gabriel Melki: gabriel.melki@botkyrka.se

Detta inlägg publicerades i Konst och kultur, Politik, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Låt inte historielösa politiker, näringslivets profitintressen (och Svenska kyrkan!!!) förstöra den unika historiska miljön kring Botkyrka kyrka!

 1. Johan E. Wallström skriver:

  Jag skulle hävda att marken närmast kyrkan (där stenmassorna ligger) tillhör Botkyrka kommun och inte Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har inget med stenmassorna att göra. Man äger däremot mark på andra sidan kyrkan, där planen närmast Botkyrka kyrka är att bygga ut kyrkogården.

  • bema skriver:

   Korrekt, men som framgår av dokumentationen gäller det helhetsmiljön kring Botkyrka kyrka som är kulturminnesmärkt. En del mark tillhör kommunen, en del tillhör kyrkan. Att vräka upp dessa stenmassor utanför kyrkan är en del i det hela. Sedan tillkommer projektering av bostadsområde på kyrkans mark samt industriområde och ny trafikplats. Allt sammantaget får förödande konsekvenser för kulturmiljön.

 2. Inge skriver:

  Bra att du belyser detta, passerar ofta förbi och delar helt din oro över den oerhört förfulande och negativa miljö påverkan detta innebär för området runt den vackra medeltidskyeka. Hoppas de ansvariga till slut förstår och inser sitt misstag. Det ligger markduk under hela bergmassan så det går nog att återställa åkermarken under om man så vill och sprängsten finns det ju god avsättning för i Stockholmstrakten.

  • Inge skriver:

   Nu körs sprängstenen bort, högarna minskar dag för dag, så åker marken framför kyrkan är nog snart återställd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s