Kritisera gärna Ungern och Polen, Stefan Löfven – men sopa först rent framför egen dörr

Amanda Sokolnici skriver i DN:

”Ju mer vi talar om utvecklingen i Polen och Ungern, desto tydligare blir det att självgodhet kan göra oss fullständigt immuna mot vissa slutsatser. Hur många gånger kan vi prata om att domstolarnas oberoende hotas i Polen utan att ens nämna att våra egna är konstruerade på ett sätt som gör dem sårbara för politiskt inflytande?

Hur många gånger kan ett parti som Socialdemokraterna varna för utvecklingen utan att dra några slutsatser om hur de själva bäst förebygger att något liknande sker i Sverige?

Om S hade tagit det som händer domstolar och journalister i Polen och Ungern på största allvar skulle de aldrig så hårdnackat ursäkta Annika Strandhäll. Hon gav Försäkringskassans generaldirektör sparken för att rädda sitt eget ministerskinn.”

Hon har helt rätt. Stefan Löfvens kritik mot Polen och Ungern skorrar falskt och blir inte trovärdig så länge man med maktens arrogans inte vakar över samma demokratiska principer härhemma.

Demokrati, fria media och maktfördelning dömande – lagstiftande – verkställande makt är grundläggande för rättsstaten. Tyvärr är Sverige inte bäst i klassen. Det finns en maktfullkomlig ämbetsmannakultur sedan Gustav Vasa vars ränder inte så lätt går ur. Det vi med emfas kritiserar andra för tillåter vi oss själva. Underförstått, vi är godare och bättre och vet folkets bästa, så det är inte så farligt när vi tummar på reglerna som när andra gör det.

bengtvarta

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kritisera gärna Ungern och Polen, Stefan Löfven – men sopa först rent framför egen dörr

 1. Irene Nordgren skriver:

  Hallå hallå Bengt däruppe på dina höga hästar ! Katolska kyrkan som du och jag tillhör är ju inte enbart en KYRKA och inte enbart Kristi Kropp utan även en STAT och en absolut monarki dvs motsatsen till rättsstat och demokrati! Sverige är inte ett perfekt land. Här finns mycket att förbättra men jag tackar Gud för att som kvinna få leva i Stefan Löfvens land istället för det katolska Polen med katolska PIS. Berätta för mig vilket land du anser vara ”bäst i klassen”? Ge mig namnet på ett land i världen som du anser lagmässigt mer skyddar kvinnor, barn, homosexuella och funktionshindrade än det sekulära Sverige ! // Irene PS Så länge Amanda Sokolnicis kritik inte
  censureras i våra media så länge känner jag mig trygg i Sverige.

  • bema skriver:

   Ja, Sverige är i många avseenden ett bra land att leva i. Nej, jag är ingen domare över vem som är bäst i klassen. Men skall Sverige spela en roll som exempel och vara till nytta i att utveckla demokratin i Europa måste man se om sitt eget hus också, annars blir man inte tagen på allvar.

   • Irene Nordgren skriver:

    Bengt
    ”Nej, jag är ingen domare över vem som är bäst i klassen.”

    Dåså!

    ”Tyvärr är Sverige inte bäst i klassen” lät såpass maktfullkomligt att jag fick jag uppfattningen att du visste vem som var bättre än Sverige och till och med kvalificerat sig för ”bäst i klassen”…….

    // Irène

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s