USA-biskoparnas sjunkande förtroende har en lång förhistoria

Påven kallar ordförandena i alla världens biskopskonferenser till ett möte i februari där temat skall vara sexövergrepp-skandalerna i kyrkan. Meningen är att man skall ha en ordentlig genomlysning av allt som nu kommit till ytan och diskutera hur man till slut skall komma till rätta med detta.

USA´s biskop-skonferens har just avhållit sitt årliga höstmöte i Baltimore. Den mediala uppmärksamheten i USA har varit enorm och frågor om sexuella övergrepp och bristande förtroende för att biskoparna hanterar detta på ett ansvarsfullt sätt har stått i fokus, samtidigt som i bakgrunden finns striden mellan konservativa traditionalister och progressivister.

Vi har avslöjandena om tidigare Washingtonbiskopen McCarricks olämpliga intima kontakter med seminarister och tidigare nuntien i Washington Viagnos öppna brev där han anklagar påven för att ha sedan länge ha känt till och mörkat sådana övergrepp. Det är inte bara det aktuella mediefokuset på detta och andra avslöjanden relaterade till sexövergreppen som är orsaken till det låga förtroendet för USA´s biskopar både från allmänheten och nu påven själv, utan det har en lång förhistoria.

Påve Franciskus har tidigare förelagt USA-biskoparna att hålla en reträtt i januari för att främja enheten inom kollegiet och i bön urskilja hur man skall agera i denna fas av den aktuella krisen, men som jag förstår har biskoparna avvisat detta.

För den som är intresserad av bakgrunden hänvisar jag till denna bakgrundsartikel publicerad i LaCroix international av  Robert Mickens, journalist i Vatikanen:

 [Why Pope Francis was right to halt the US bishops]

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s