Heliga Birgitta och den den andligt bärande grunden för Europa

Heliga Birgitta (1303-1373), den 7 oktober 1391 helgonförklarades hon av påven Bonifacius IX. Hon är skyddspatron för Sverige, och Johannes Paulus II upphöjde henne till en av Europas skyddspatroner tillsammans med den helige Benedikt, Katharina av Siena, Edith Stein, Cyrillos och Methodios.

Följande predikan hölls av Msgr Mirek Dudek på hennes festdag 7 oktober 2018 i Stockholms katolska domkyrka. Predikan fokuserar på vilken betydelse Birgitta kan ha för oss idag, och för Europas moderna historia.

————————————————-

Predikan följer här:

birgittaVisa mig Herre din väg och gör mig villig att gå den. Detta var den heliga Birgittas bön, som visar på inriktningen i hennes liv. Men vad kan detta innebära för oss som lever 700 år senare? Har vi något att lära oss och ta till oss?

Hon är ju i alla fall Sveriges skyddspatron och Europas skyddspatron tillsammans med den helige Benedikt, Katharina av Siena, Edith Stein, Cyrillos och Methodios. Dessa stora gestalter har betytt mycket för Europa. När påven Johannes Paulus II upphöjde dem måste han ha haft en tanke, en idé för Europa. Att vittna om Gud på olika sätt var dessa helgons liv i bön, i sanningsiver, offervilja och missionsiver. Johannes Paulus förstod att efter kommunismens sammanbrott – mycket, tack vare honom, – kommer hela Europa att förvandlas men frågan är till vad? Det är en chans och en risk. Vad kommer det starka och sammanhållande bandet vara? Det kan inte baseras bara på ekonomi och nyttotänkande. Det blir tomt i längden. Det måste få finnas en gemensam andlig bärande grund.


Johannes Paulus förstod att efter kommunismens sammanbrott – mycket, tack vare honom, – kommer hela Europa att förvandlas men frågan är till vad? Det är en chans och en risk. Vad kommer det starka och sammanhållande bandet vara? Det kan inte baseras bara på ekonomi och nyttotänkande. Det blir tomt i längden. Det måste få finnas en gemensam andlig bärande grund.


Efter Andra världskriget kom tanken upp om ett Europa som inte mer skulle få uppleva krig, ett Europa i fred, ett fritt och solidariskt, i ett ömsesidigt utbyte länderna emellan, beroende av varandra i någon form av union. Men ett Europa som skulle vara byggt på kristen humanistisk grund, med en människosyn som har sin grund i evangeliet. Europa var en gång kristet och alla krig till trots hade man ändå en gemensam grund att stå på och hänvisa till. Det var politikerna De Gasperi, Schuman och Adenauer som lade grunden till detta nya Europa som kom att växa fram. Idag är dessa män nästan bortglömda och ändå pågår en saligförklaringsprocess för de två förstnämnda.

Varför berättar jag detta, när det är den heliga Birgitta vi firar? Tre områden skulle jag vilja lyfta fram som var synnerligen viktiga för Birgitta: Hennes stora kärlek till Kristus den korsfäste, han som gav sitt liv av kärlek till människorna. Detta var inspirationen till barmhärtighet och nåd som källa till allt liv.

Det som var viktigt för henne var hennes Familj, Kyrkan och Samhället. Dessa tre områden låg henne varmt om hjärtat.

  • Familjen som grunden till ett gott människoblivande.
  • Kyrkan som skänker oss Guds liv och barmhärtighet på vår väg genom livet.
  • Samhället som den mänskliga gemenskapen i ett ansvar för varandra.

Dessa tre områden familjen, kyrkan och samhället hör ihop och utgör ändå en enhet tillsammans. Om familj, kyrka och samhälle drar åt olika håll uppstår lätt förvirring och otrygghet. Det som förenar dessa tre områden av vårt mänskliga liv är en kärlek till sanningen, en kärlek till goda värden, alltså det som är gott och sant för det mänskliga livet och en kärlek till rättvisa. Sanningen är alltid överordnad allting. Om sanning och rätt underordnas politiska eller andra ideologier, blir allt till slut manipulerbart. Det öppnar för lögn, fakenews, och språket förändras så småningom, så att orätt plötsligt kan kallas för rättighet. Språket förändras och mentaliteten hos människorna förändras. Lögnen blir sanning, bara den upprepas tillräckligt länge.


Om familj, kyrka och samhälle drar åt olika håll uppstår lätt förvirring och otrygghet. Det som förenar dessa tre områden av vårt mänskliga liv är en kärlek till sanningen, en kärlek till goda värden, alltså det som är gott och sant för det mänskliga livet och en kärlek till rättvisa. Sanningen är alltid överordnad allting. Om sanning och rätt underordnas politiska eller andra ideologier, blir allt till slut manipulerbart.


För att lyfta fram en av dessa vägar i den heliga Birgittas liv har jag kort valt ut den som pekar på hennes mod. Hon är orädd och vågar – vågar säga ifrån till dem som man i vanliga fall inte vågar säga ifrån till, Kung och Påve och kyrkliga dignitärer. Synd är synd och orätt är otätt. Omvänd er. Trampa inte på lag och rätt! Visa ödmjukhet! Lev i överensstämmelse med evangeliet. Påve återvänd dit där du hör hemma, fly inte från ditt uppdrag, ta ditt ansvar. På det sättet var hon en profet.

Påven Johannes Paulus har ju upphöjt den heliga Birgitta till Europas skyddshelgon – undrar just varför? Kan det möjligtvis vara så att Europa mer eller mindre har avsagt sin tro på Gud och blivit sig självt nog? Det är så mycket som ifrågasätts eller undergrävs som att det är konservativt eller gammalmodigt i det moderna Europa.


Kan det möjligtvis vara så att Europa mer eller mindre har avsagt sin tro på Gud och blivit sig självt nog?


Den traditionella familjen ifrågasätts, Kyrkan krymper, och samhället blir alltmer vilset och otryggt. Blandningen av kulturer blir till en stor, kanske alltför stor utmaning. Om sanning och rätt i grunden endast bestäms och definieras av majoritetsbeslut eller av en ideologi i i olika färger blir följden den att det är den starkares lag som vinner, även om det kan vara hur dumt som helst. I dagens Sverige och Europa skall man visa tolerans åt ett håll, medan andra åsikter diskrediteras hånfullt.

Europa, en gång kristet har blivit något annat. Vårt kära fosterland likaså. Det förändrar inte vår tro men det är tråkigt att det blivit så. Och det uppstår ett tryck på kyrkorna att tänka om. Ni måste tänka som vi och anpassa er till det som är politiskt korrekt i vår tid, annars stänger vi era skolor, annars får ni inga bidrag, annars tolererar vi er inte, annars får du inte jobba kvar som lärare eller barnmorska etc.


I det nya Europa med denna oerhörda blandning av kulturer och religioner och språk måste det få växa fram djupt andliga öar, som förmår att stråla ut evangeliet på ett trovärdigt och värdigt sätt.


Hur finner vi oss till rätta i detta som sker? Det skulle inte skada om vi var och en skulle våga vara lite mer av den heliga Birgitta. Våga uttrycka vår mening och inte känna oss underlägsna bara därför att vi kallas för konservativa eller gammalmodiga, eller intoleranta. Vi är inte detta, men vi vill försvara det som den kristna kulturen och tron har burit fram, i respekt för livet från konception till död. Vi måste våga säga ifrån mer. I det nya Europa med denna oerhörda blandning av kulturer och religioner och språk måste det få växa fram djupt andliga öar, som förmår att stråla ut evangeliet på ett trovärdigt och värdigt sätt.


Det är inte politiken som skapar rätt och sanning utan rätt och sanning som skapar god politik. Visa mig Herre din väg och gör mig villig att gå den.


Jag tror att vi får vara vaksamma och inte låta lura oss bara för att man ändrar på språket. Vad jag till slut menar är att vi kan lära oss lite mer av den heliga Birgittas mod och frimodighet, men den heliga Birgitta får nog också anstränga sig lite mer från himlen för oss, när hon nu är Sveriges skyddspatron. Hon får ställa upp lite mer för ett Europa som håller på att tappa en del av sin värdegrund. Det är inte politiken som skapar rätt och sanning utan rätt och sanning som skapar god politik. Visa mig Herre din väg och gör mig villig att gå den.

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s