Marschen in i det auktoritära fascistiska samhället. Vilka underlättar, vilka gör motstånd?

Många i min ålder kommer kanske ihåg Gunnar Engblom, en punkrockare som under 1980-talet spelade i Stockholms tunnelbana. Han bildade sedan bandet Guran Guran, är numera bosatt i Peru men gör ibland gästspel härhemma som för ett par år sedan med låten Vi har det så bra i Rinkeby och Tensta från slutet av 1980-talet som fått ny aktualitet genom segregationen i dessa stadsdelar.

Nu är bandet åter aktuellt med en låt som anknyter till valrörelsen. Det är en cover till Ola Magnells Nya perspektiv. Det är anarkorock som inte är så nådigt inställd till partiledarna, särskilt inte Åkesson. Men konsten är fri, och det perspektiv som målas upp, marschen in i ett auktoritärt fascistiskt samhälle och att dagens politiker mer eller mindre omedvetet bidrar till att det går den vägen är ett budskap som inte kan avfärdas utan bör begrundas. Därför delar jag videon.

 

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Marschen in i det auktoritära fascistiska samhället. Vilka underlättar, vilka gör motstånd?

  1. Staffan Wadström skriver:

    Saknar bara de andra hoten mot vår demokrati. Vänsterextremismen och kopplingarna till Putins Ryssland, och hoten från islamister och jijadister som inte heller uppskattar demokratin. Hoten kommer således från många håll. Videon gav inga svar på motkrafter.

  2. Krister Holm skriver:

    De politiska ledarna har del i demokratins försvagning. Alla ledare borde enhälligt varna för denna utveckling, och bestämt hävda sitt eget ansvar för det som är rätt och sant, för samhällets bästa. Men man vågar inte – inte heller påtala medias manipulationer. Moral och etik undviks, och överlåts till allmänheten. Löfteskarusellen snurrar istället. Det är minst sagt osolidariskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s