Catholic Women Speak on Priestly Sexual Abuse

Fattar vi vidden av Katolska kyrkans kris idag? Det går bara att jämföra med renässanspåvarna och avlatshandeln. Man trodde att allt var över nu, men avslöjandena blir bara fler och fler. Chile, Pennsylvania… Vi är i början av något som långtifrån nått botten.

Catholic Women Speak är ett nätverk av kvinnor i Katolska kyrkan med syftet att verka för att kvinnors rätt i Kyrkan att tala uppriktigt och bli lyssnade till med respekt. De har skrivit en välformulerad kommentar till det som sker.

Ett par citat:

The emergence of yet more stories of endemic sexual abuse and cover-ups in the institutional church points to widespread corruption in the ranks and institutions of the Roman Catholic hierarchy at all levels. We recognise that many good priests and bishops suffer intensely as a result of these revelations, but we also know that many collude in a regime of silencing, censorship and blind institutional loyalty. This has prevented a regime of abuse and its manifold causes being openly challenged and changed. This culture of denial extends from the most junior seminarians to the most senior cardinals, and it is exacerbated by clericalism with its abuses of priestly power and its expectation of obsequious obedience from members of the laity.

…….

We are not naive enough to believe that this poison in the bloodstream of the Church we love and serve will be easily eliminated. We may only have scratched the surface of the problem so far, and there may be worse crises ahead. With this in mind, we call on all Catholics—priests and laity alike—to speak out and to refuse to collude by their silence in the deception and betrayal of Catholic life today, perpetrated by those who prey on the vulnerable and rely on the collusion and denial of bystanders.

[Läs hela kommentaren här]

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Catholic Women Speak on Priestly Sexual Abuse

  1. Inge skriver:

    Vi som står utanför den katolska kyrkan har länge förstått vidden och insett hur sjukt detta är. Men tydligen ser man inte skogen för alla träd när man själv befinner sig mitt i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s