Fruktlös polemik mot Johan Sundeens forskning. Det går inte att skriva ut Karl Marx ur 68-kyrkan

bok68kyrkanSamma dag (3/7) som Världen idag anordnade ett välbesökt seminarium om 68-kyrkan i Visby publicerades en helsidesartikel av ärkebiskop Emeritus Anders Wejryd i Dagens Nyheter med svepande vilseledande kritik mot Johan Sundeens för ett år sedan publicerade bok 68-kyrkan – Svensk kristen vänsters möte med marxismen 1965-1989. 16/7 gavs utrymme åt en replik av Johan Sundeen.  24/7 publicerade DN en kort mera återhållsam replik av Wejryd.  Sundeen nekades replik på denna eftersom DN satt streck i debatten.

Det är märkligt att vissa i den intellektuella eliten i Svenska kyrkan år efter bokens publicering blivit så angelägna att dementera dess teser. Även Elisabeth Gerle har skrivit en kritisk artikel i Kyrkans tidning. Kanske ville man tiga ihjäl boken, men när Sundeens forskning nu fått så stor uppmärksamhet känner man sig föranledd att gå i polemik och misstänkliggöra dess teser. Varför? Sundeen skriver:

”Det pågår för närvarande ett försök att genom polemik mot min bok skriva ut Karl Marx ur kyrkans och teologins historia under 1960-, 70- och 80-talen. Den som är bekant med källmaterialet inser det orimliga i detta förfarande.”

Det är en viktig debatt som måste få fortsätta varför repliken med Johan Sundeens tillstånd publiceras här:

Wejryds kamp mot väderkvarnar

johan-sundeenAnders Wejryd är i sitt andra inlägg om kyrkan och 68-rörelsen glädjande nog mera saklig än i sin ursprungsartikel, vars vilseledande påståenden jag nödgades ägna en replik åt. Emellertid fortsätter Wejryd att slåss mot väderkvarnar.

Den som läser hans text utan att ha studerat min bok ”68-kyrkan: Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965–1989” kan få intrycket att jag har skrivit Svenska kyrkans historia efter 1968. Jag studerar emellertid endast en inom stats- och frikyrklighet verksam generationselit.

Det som Wejryd beskriver ”som ett ensidigt fokus på marxism” är med forskningsterminologi en välavgränsad problemformulering. Bokens syfte anges till ”att kartlägga och analysera yttringar av kristen vänster i Sverige fram till 1989”.

De yttringar som jag enligt Wejryd döljer finns i min bok representerade i form av kritiker av den kristna 68-rörelsen. I ett kommande antologibidrag går jag närmare in på den saken.

Det pågår för närvarande ett försök att genom polemik mot min bok skriva ut Karl Marx ur kyrkans och teologins historia under 1960-, 70- och 80-talen. Den som är bekant med källmaterialet inser det orimliga i detta förfarande. I Kristet Forum, huvudorgan för den kristna 68-vänstern, redovisas 1974 ”vad kristna som med sig själva och andra diskuterat kristendom och marxism har kommit fram till, en slags presentation av synteser”.

Att det har gjorts ideologiska läsningar av min bok har Wejryd rätt i. Jag uppfattar emellertid att mittfåran bland de kyrkokritiker som har skrivit om boken ger uttryck för en önskan om ett fokus på evangelium och andlighet, parat med motstånd mot politisering av kyrkan och aktivism.”

Johan Sundeen
Docent i idé- och lärdomshistoria

väderkvarnar

Detta inlägg publicerades i Church, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fruktlös polemik mot Johan Sundeens forskning. Det går inte att skriva ut Karl Marx ur 68-kyrkan

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Bengt,
    Det är alltid intressant med historia och egentligen är det väl så att marxismen kanske omedvetet inspirerades av evangeliernas berättelser om solidaritet med de fattiga, att se bortom värdslig framgång osv. Men jag måste säga att nu är de högerextrema gruppernas inflytande på de kristna samfunden, inte minst Katolska kyrkan, som man behöver diskutera. Deras värderingar har så vitt jag kan se inget att göra med det Jesus predikade men en hel del med kyrkans historia.
    Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s