Elin sinnebilden för den nya tidens egocentrering, populism och förbarnsligande

Ni vet hon som ställde sig upp i flygplanet och temporärt hindrade verkställandet av en i laglig ordning beslutad utvisning.

Studier, flit, uthållighet och hög professionalitet står inte högt i kurs idag, istället handlar det om att bli populär och förverkliga sina privata ideal och vinna hög social status. Det gäller höger som vänster, här möts den utomparlamentariska kampen för att förverkliga sina egna naiva ideal med den nationalistiska kampen mot det etablerade globalistiska samhället.

DN travesterar Tage Danielsson i att beskriva dagens  förhoppningar om en bättre framtid så här:

Gymnasiestudier Instagram Youtube
Ströjobb Paradise Hotel Youtube
Egenföretagande influencer Youtube
Kapitalavkastning prinsessa Youtube

Var och en slåss för sitt och struntar i demokratins spelregler och rättsstatens grundprinciper. Får man mycket makt som Putin, Erdogan eller Assad blir detta livsfarligt, men som medborgare i ett demokratiskt rätssamhälle har vi alla ett ansvar att upprätthålla en grundordning som tidigare generationer mödosamt byggt upp. Annars kommer vi att få de ledare vi förtjänar.

Det är inte utan att man längtar tillbaka till det bildningsideal som fanns inom arbetarrörelsen. Man var mån om kunskap och bildning, man gick kurser på ABF. Sådant premieras inte idag, och politiker förbarnsligas alltmer i sin iver att bli populära och vinna röster. Också jurister och tjänstemän av olika slag dras med i detta. Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg hör till dem som vid sidan av kändisar och politiker prisar Elins aktion.

Pippi Långstrump verkar ha blivit det nya idealet för politikerna. DN´s Lisa Magnusson har upptäckt att många ledande politiker från Jimmie Åkesson till Annie Lööf och Isabella Lövin höjer henne till skyarna. Fredrik Reinfeldt bar plåster med Pippimotiv i en tv-debatt och dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth hävdade i en intervju att en vuxen Pippi ”säkert blivit en drömchef”.

En drömchef?! frågar sig Lisa Magnusson kärvt:

”Vi talar alltså om en stenrik, föräldralös flicka som ljuger om allt, käkar flugsvamp och löser alla sina konflikter med våld. Jag förstår att alla ungar älskar henne. Hon är befrielsen från barnalivets eviga tvång om att göra som de vuxna säger. Pippi bestämmer själv, och hon vill aldrig bliva stur!
Men när politiker ständigt hänvisar till henne som en själsfrände blir det bara konstigt. De är ju inte en revolt mot makten, de ÄR makten.”

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Elin sinnebilden för den nya tidens egocentrering, populism och förbarnsligande

 1. Irene Nordgren skriver:

  Bengt Skulle du kunna förklara skillnaden för mig mellan att hylla och lovprisa Ellinor Grimmark och hylla och lovprisa Elin Ersson ? // Irene

  • bema skriver:

   Viss likhet finns. Förklara själv hur du ser på skillnaden.

   • Irene Nordgren skriver:

    Bengt Jag tycker bevisbördan ligger hos dig att förklara hur det kommer sig att du tidigare på din blogg med näbbar och klor försvarat Ellinor Grimmark och nu raljerar över Elin Ersson samtidigt som du i högtidliga ordalag anspelar på ”demokratins spelregler och rättsstatens grundprinciper. ” // Irene

   • bema skriver:

    Jag har inget att bevisa. Båda är fria att uttrycka sig. I båda fallen kommer lagliga aspekter in. Ellinor driver en process mot Landstinget och hävdar att yrkesförbud inte bör gälla för barnmorskor som inte medverkar vid abort och ser det som en samvetsfrihetsfråga. Elin har sannolikt begått ett brott, förundersökning pågår och hon riskerar att staten kommer att driva en process mot henne. Båda har rätt att få sin sak prövad, och båda är skyldiga att rätta sig efter domstolarnas beslut.

 2. Irene Nordgren skriver:

  PS Dvs varför är det mer lovvärt att värna befruktade ägg än flyktingar? // Irene

  • bema skriver:

   Frågan låter fel ställd i mina öron. Att värna flyktingar är bra. Att värna rättssamhället är bra. Att värna människovärdet inklusive de ofödda är bra.

 3. Irene Nordgren skriver:

  Bengt Din självvalda rubrik till detta blogginlägg tycker jag talar sitt eget språk hur du ser på fallet Elin – som en som bara är ute efter att bli populär medan Ellinor Grimmark drivs av samvetsskäl. Det kan ju inte bara vara jag som får intryck av att du ser lika olika på fallen som natt och dag. Om jag missat var på din blogg du förlöjligat Ellinor Grimmark så får du gärna tipsa mig. // Irene

  • bema skriver:

   Jag har ingen som helst anledning att ha någon uppfattning om Elin som person, jag känner henne inte (liksom jag inte heller känner Ellinor eller höjer henne till skyarna),
   Jag tycker inte att aktioner av den typ Elin genomförde med nödvändighet indikerar altruism. Ett kärvt försvar för rättssamhället kan också vara uttryck för godhet. Motiven kan vara blandade och jag är skeptisk till att måla i svart och vitt, Jag är inte ute efter att bedöma personens moraliska halt, men personen ifråga väljer att bli en offentlig person genom sitt agerande, och kring detta kristalliseras hejarop och kritik. Det är upp till läsarna att bedöma om Elin och debatten som uppstått kring henne är ett bra åskådningsexempel eller inte.

  • Krister Holm skriver:

   Varför blanda in abortfrågan? En sak i sänder, tack.
   Sympatier för Elin verkar komma från personer som inte automatiskt hyllar lag och ordning som te: på sin Facebooksida skriver Malena Ernman:
   ”Elin Ersson är den starkaste människa jag sett på oerhört länge. Hennes civilkurage för att rädda en annan människas liv är enastående.”
   Att skydda en dömd person som lagligt ska utvisas uppfattas av dessa som en human räddningsaktion. Dessutom kom vanliga resenärer i planet i kläm vid tilltaget.
   Idealism är i sig positiv, men även den ska ställas under rättvisans ordning.
   Samvetet är också något som måste utvecklas, och kan inte överordnas lagarna.
   Tilltaget lär inte kunna försvaras med de EU lagar som finns.
   Ingen kräver att Elin ska upprepa sin insats, även om hon tycks vilja göra det.

 4. Staffan Wadström skriver:

  Nog är det en väsentlig skillnad mellan de två fallen. Ellinor har stött sig på både FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och på Europakonventionen, och även åberopat den svenska abortlagen från 1974 som uttryckligen skyddar samvetsfrihet för medicinsk personal (allt enligt professor Reinhold Fahlbeck).
  Hon har med sin fredliga aktion velat få detta prövat i olika instanser. Samvetsfrihet finns f.ö. i de flesta europeiska länder.
  Däremot finns, så vitt jag vet, inget land som tillåter att man saboterar flygtrafik. Vore väl bättre att protestera innan beslutat fattas av verk och domstolar.

 5. Jan Sture Neuman skriver:

  Bengt, förvånar mig att du inte ser något värde i en samvetsdriven aktion som denna utan mest ifrågasätter flickans motiv.

  • bema skriver:

   Jag tycker man efterlysa eftertanke från dem som ägnar sig åt sådana utspel. Att säga ja och amen till allt sådant gagnar inte demokrati och fritt samtal. Det är möjligt att det är en godhjärtad flicka med skinn på näsan. Då tål hon också kritik. Det är inte främst hennes moraliska motiv jag kritiserar, dem vet jag inget om men alla dem som skyndar till och vill höja henne till skyarna trots att det var en ganska ogenomtänkt handling. Skall aktivism alltid gå före demokratiskt och legalt fattade beslut? Tycker vi det har vi heller inga argument att kritisera Ungern, Polen eller Turkiet när domstolarnas oberoende motarbetas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s