”Jag tänker be för Sverige” – politisera inte människors önskan att be

Nyss fick vi höra att SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt hjärta gripits av Simon Ådahls berömda sång ”Jag tänker be för Sverige”. Genast kom också kritik från många kristna som menade att det bara var ett politiskt knep att värva röster. Men bara Gud och Jimmie själv vet vad som döljer sig i hans hjärtas djup. Jag menar att vi inte kan avfärda när en människa på detta sätt grips av ett kristet vittnesbörd, inte ens om det handlar om vår värsta politiska motståndare.

Jag tycker Lukas Berggren i gårdagens ledare i Världen idag formulerar ett rimligt perspektiv på detta:

”om en person som beskriver sig som icke troende berättar att en kristen sångtext går ‘som en projektil rakt in i hjärtat’, borde väl kristna av skiftande politiska uppfattningar glädjas, eller? Om en partiledare offentligt berättar att han ‘brottas med tankar på om det ändå inte bara är bön som återstår’, så borde vi kanske snarare vägleda den som brottas, än debattera vederbörandes syften.

Är det inte sorgligt om blotta lukten av sverigedemokrat blir så jobbig för oss att vi inte kan glädjas över en människas önskan att be? Att en rövare på ett kors kan komma i kontakt med Gud kan vi hantera, men en sverigedemokrat? Nej, där går gränsen. Och på tal om gränser. Det är just SD:s gränsdragningar mot människor som många av oss reagerar på. Att de verkar göra skillnad på människor av olika ursprung. Då är det väl extra tragiskt om vi som kristna gör skillnad på människor inför Gud. Evangeliet överbryggar nationsgränser, men evangeliet överbryggar även politiska gränser. Låt oss ta sakdebatten, men avhålla oss ifrån att politisera människors längtan att be. Vilka signaler skickar vi annars till andra människor med en längtan att be? Vilka partibeteckningar krävs för att böner till Gud ska vara godkända?”

Ta del av följande YouTube-klipp är från Sverigebönen i S:ta Clara kyrka 2011. 1 min in i klippet leder Carl-Erik Sahlberg församlingen i Sverigebönen. Därefter sjungs nationalsången och därefter Simon Ådahls Jag tänker be för Sverige:

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till ”Jag tänker be för Sverige” – politisera inte människors önskan att be

 1. StaffanW skriver:

  Delar både Lukas och din inställning. Anknytningen till Jesus ord till rövaren på korset (”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.”) visar på ett kristet förhållningssätt.

  Det är märkligt hur vi reagerar när något som vi förväntat oss vara på ett visst sätt, visar sig vara något annat – oavsett vad. Om texten i sången ”går som en projektil rakt in i hjärtat”, som Åkesson skriver – varför inte glädjas? Som du skriver – bara Gud och Jimmie själv vet vad som döljer sig i hans hjärtas djup.

 2. Alma-Lena skriver:

  Jag hoppas naturligtvis att Jimmie Åkesson blir frälst på Sackeus-vis så han omvänder sig och gör praktisk bot och bättring, inget vore bättre för honom. Mycket bra för resten av Sverige också. Men nog måste man fatta att Simon Ådahl har rätt att reagera över att en ledare för ett nationalistiskt och rasistiskt parti använder hans sång utan att ta avstånd från sina okristliga åsikter. Den dagen Jimmie Åkesson gör avbön från sina nuvarande åsikter är en sak, men nu har han både detta blandat med en massa dravel på sin FB-sida. Ådahl som upphovsman har all rätt att reagera på denna kidnappning. Jag förstår inte alls invändningarna. Om SD stulit Ådahls bil för att kampanja mot flyktingar hade ni sagt samma sak då? Ändå är ju det oerhört mycket värre att använda en låt i främlingsfientligt syfte än en bil som inte färdas lika långt. Det här tyder på att folk inte respekterar äganderätt över immateriella tillgångar.

 3. StaffanW skriver:

  Alma-Lena, i princip har du rätt och att Simon Ådahl reagerar kan man ha förståelse för. Men för oss andra så är Lukas Berggrens text mycket bra, tycker jag.
  Sedan detta med att till sin facebooksida länka en sång, är väl knappast stöld. Då vore Sverige befolkat av tjuvar. Sedan exakt vad han använde sin låt till vet väl bara J Å själv?

  • Alma-Lena skriver:

   Ja, det är sant, men om något jag gjort användes för att stärka en motsatt synpunkt på en sak, då reagerar jag och förklarar prompt att jag står inte för den åsikten. det måste Ådahl ha rätt att göra. Samtidigt ska kristna naturligvis alltid be och verka för andras frälsning, varför är vi annars här öht? Då är det ju extra tråkigt att Jimmie Åkesson står för att ett stort tidigare svårnått missionsfält kommer hit, muslimer nämligen. Han är också emot att de som flyr och är kristna inte ska få berika våra församlingar. Inte svårt att fatta varför Simon Ådahl går i svaromål.

   Alltså bör kristna be för Åkesson och Sverige, men ta avstånd från Åkessons åsikter. Precis som Simon Ådahl gör.

   • Alma-Lena skriver:

    Alltså är Åkesson emot att muslimer kommer hit och det tycker jag är tråkigt eftersom de behöver nås med evangelium. Men det fattar väl alla att jag menar, hoppas jag.

 4. StaffanW skriver:

  Alma-Lena, tror vi är ense här och jag
  instämmer helt i din slutsats.

 5. Alma-Lena skriver:

  Bra att var ense om det väsentliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s