Vår gemensamma värdegrund: Moral och förnuft. Hjärta och hjärna måste gå hand i hand.

Värdegrunden är det kitt som håller samman ett samhälle. Den måste ha fasta rötter om den skall kunna äga bestånd i tider då det stormar. Det räcker inte att den deklareras i tjusiga dokument eller till hjärtat vädjande manifestationer. (Varenda företag och institution som vill hänga med håller sig med värdegrund idag, men vad får det för konsekvens i praktiken?) Den måste komma till uttryck i handling. Först när den kräver reella uppoffringar av dig prövas dess äkthet.

Finns en gemensam värdegrund i Europa? Globalt? Visst finns det. FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna försöker formulera något av detta.

De hundras upprop under devisen #jagdelar som sätter ord på en väsentlig del av denna värdegrund, alla människors lika värde är därför inte svårt att stämma in i:

”Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism.Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.”

Björn Wiman skriver att bred enighet råder i det svenska samhället kring tanken om alla människors lika värde och refererar den som ett ideal från upplysningen. Jag skulle säga att det ligger redan i den kristna värdegrund som Europa ärvt där det dubbla kärleksbudskapet rotat i Guds kärlek till alla människor är grunden. Katolska kyrkans sociallära har formulerat vad det innebär i vår tids kontext.

Landets statschef står som sig bör med i uppropet och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén får stå som representant för den samlade kristenheten.

Varför känner jag ändå en viss tveksamhet inför initiativet? Varför upplever jag inte ett helhjärtat engagemang för detta. Inte så att jag inte delar värdegrunden som refereras till, och jag önskar verkligen att uppropet kan bära mycket god frukt, men befarar samtidigt att det kan upplevas som moralistiskt ifrågasättande, exkluderande av människor som kanske i likhet med många som röstat på SD som har frågor kring invandringen men som absolut inte i skäl och hjärta ifrågasätter värdegrunden. Eftersom fler än jag som jag talat med reagerat så på texten bestämde jag mig att skriva om detta.

Igår bloggade jag om att psudodebatternas tid var över och att det nu är tid att lyssna till varandra och behandla reella problem. Med hjärta och själ i vår värdegrund och med hjärna och förnuft utan hycklande belysa de verkliga problemen måste vi gå fram. Jag vill referera till en text som jag tycker på ett bra sätt belyser de svårigheter och dilemman som vi står inför om flyktingströmmarna alltmer ökar de närmaste åren och oron till följd av de problem som diktatorers och IS agerande i världen inte tas itu med: Björn Östbring som bloggar om De blinda fläckarna i flyktingfrågan.

Vi behöver just nu agera med både hjärta och hjärna. Det räcker inte med hjärtliga deklarationer. Det krävs politiskt tydligt ledarskap som riktar in sig på ökat humanitärt bistånd både i form av asyl och att satsa betydande summor på att hjälpa människor i krisområdena och angränsande länder och insatser, diplomatiska och militära, som tar itu med den politiska situationen i de delar av världen där befolkningen just nu utsätts för lidanden utan gräns.

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Vår gemensamma värdegrund: Moral och förnuft. Hjärta och hjärna måste gå hand i hand.

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  ”………. men befarar samtidigt att det kan upplevas som moralistiskt ifrågasättande, exkluderande av människor som kanske i likhet med många som röstat på SD som har frågor kring invandringen men som absolut inte i skäl och hjärta ifrågasätter värdegrunden. ”

  Vad menar du i klartext ? Kan du förtydliga?

  // Irène

  • bema skriver:

   Förstår du inte det?
   Att det skall vara ett liberalt åsiktsjippo där omhuldandet av de rätta åsikterna är viktigare än att faktiskt göra något. Att det ökar splittringen för att vanligt folk som absolut delar grundvärderingarna uppfattar det som elitens sätt att diktera hur man skall tänka.

   Stefan Löfvens uppgift är inte att känslosamt utropa att han vill ha ett Europa utan gränser, han har ett ledaruppdrag som statschef att försöka jobba för det. Det är inte så stor skillnad på Orbans taggtråd och Löfvens och övriga EU-länders upprätthållande av andra administrativa murar till Europa.
   Jobba på att konkret öppna för flyktingarna, se svårigheterna med integration och motivera befolkningen att trots svårigheterna i god kristlig anda vara öppna för att hjälpa. Samtidigt allokera betydligt mer resurser också till flyktinglägren där behoven enl UNICEF är akuta. Samtidigt konfrontera grundorsaken till problemen: Den kaotiska situationen med diktatoriska ledare som håller sitt folk som gisslan och IS som försöker fylla tomrument i det kaos som råder.

   Jag känner betydligt mer entusiasm för Österrikiska volontärer som hjälper flyktingarna konkret i Wien, och t.o.m. åker med bilkonvojer till Budapest och hämtar upp dem (även ungerska civila har ställt upp och hjälpt) än demonstrationen på Medborgarplatsen igår.
   Svenska kyrkan gör också många praktiska insatser liksom Caritas utan att slå på stora trumman.
   Det guld i form av humanitet och hjälpvilja som Kerstin Ekman talar om finns definitivt i det svenska samhället, det ligger inte i träda och behöver inte manas fram genom massdemonstrationer av detta slag.

 2. Alma-Lena skriver:

  Jag kan inte se något ont i att den tysta majoritet som låtit främlingsfientliga röster härja fritt nu sätter ner foten och säger stopp med ljudlig röst Jag kan inte se att det är annat än en kristen plikt att stå upp för att Gud inte ser nationer och gränser. Vi är folket på väg, vi är själva på flykt i främlingsland. En kristen kan aldrig stå upp för nationalistisk egoism. I världen kan man snacka ”börda” och ”välfärdsturism”, men inte i Guds rike.

 3. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Såja nu förstår jag. Tillåt mig först säga att om du Bengt Malmgren visade samma prov på förmåga till offentlig kritik på INOMKATOLSKA ledare (typ biskop Anders mfl) och ledning (typ Stockholms katolska Stift) som du visar när det gäller utomkatolska ledare och ledning skulle jag ha större respekt för vad du nu skriver. Men så är ju tyvärr inte fallet. Diskrepensen megastor mellan din flathet inomkatolskt och din frimodighet utomkatolskt.

  Du och jag Bengt Malmgren är 2 katoliker med DIAMETRALT olika åsikter om det mesta här i världen. Som du uppfattar gårdagens flyktingmanifestation så uppfattar jag den sk Jesusmanifestationen. Lika euforiskt som du brukar beskriva Jesusmanifestationen skulle jag kunna beskriva gårdagens flyktingmanifestation som jag tyvärr inte kunde delta i pga att jag hade hand om barnbarn hela helgen. Däremot skulle jag aldrig drömma om att sätta min fot i den sk Jesusmanifestationen i vilken du manifesterar varje år och vars talare du förbehållslöst och fullkomligt okritiskt brukar hylla. Nu senast tex din favvo Marcus Birro.

  Du skriver när det gäller Jesusmanifestationen att den ”är fokuserad på kärnan i den kristna tron som uttrycks i de klassiska trosbekännelserna som delas av alla kristna.”

  Jag och du har diametralt olika uppfattningar också om vad som räknas som ”kärnan i den kristna tron.”

  Om det ”kristna budskapets kärna” som jag ser det består i att ta hand om sin broder och att älska sin nästa såsom sig själv så missar enligt mitt sätt att se just partier och partiledare typ KD ledaren Ebba Busch Thor i Sverige – och många andra partiledare i EU som betonar kristendom – målet genom sin syn på bla flyktingpolitik.

  http://www.expressen.se/nyheter/politik/gar-till-attack-mot-busch-thor/

  Visst är det ett observandum att det alltid är samma ”kristna” politiker som framhåller MÄNNISKOVÄRDET och säger nej när det gäller aborter (och homosexuellas likaberättigande) som också säger nej till generös flyktingpolitik. Dvs värnar mer om ofödda embryon än vuxna och redan födda barn som omkommer i Medelhavet……..Jämför genomkatolska Maltas BETEENDE gentemot flyktingar.
  För mig är det sekulära Sverige på många sätt lagstiftningsmässigt genomsyrat av kristna värderingar när det gäller tex skydd av kvinnor, homosexuella, barn och handikappade…….. Jämför gärna med sk katolska länder.

  För mig är därför ”din” sk Jesusmanifestation ett fundamentalistiskt ”åsiktsjippo där omhuldandet av de rätta åsikterna är viktigare än att faktiskt göra något ” och gårdagens manifestation en äkta MANIFESTATION i Jesus ANDA utan att göra anspråk på att vara det.

  Måste också kraftigt få protestera mot din jämförelse av Orban och Lövfens flyktingpolitik. Tycker närmast det är oförskämt att jämföra ledare som Löfven med Orban. Orban har monterat ned demokratin i ett Ungern som sedan tidigare har en lång tradition av xenofobi riktad främst mot judar och romer och nu också mot muslimer. Obs! Ungern klassificeras som ett katolskt land och Sverige som sekulärt ! Ta och fråga några judar eller romer var det trots allt är bättre att leva idag……i Ungern eller Sverige och du kommer att få höra att det trots allt finns stora skillnader.

  Igår stod Gunnar Hökmark i Agenda och låtsades upprörd över Ungern och Orban. Anna Hedenmo lät Hökmark komma undan alldeles för lätt utifrån bla vad Hökmark skrev när Fidesz vann valet 2010 ”en välbehövlig seger för demokratins och utvecklingens Ungern”.
  Hökmark och hans partikamrater Anna Maria Corazza Bildt och Christofer Fjellner sitter i samma EU grupp – EPP – som Orban och har enligt många bedömare inte satt ned foten gentemot Orban i tid. GP fd kulturchef Gabriel Byström kanske är den svenska journalist som bäst känner Ungern – och som jag lyssnat på i ett seminarium nyligen utifrån hans bok om Ungern Tystnadens triumf- och som själv intervjuat katoliken Anna Maria Corazza Bildt och konfronterat henne och undrat varför inte EU reagerat mer på Orban varpå hon svarat ”Det tar vi inom familjen.”

  // Irène

  • bema skriver:

   Det var en lång utsvävning. Fint att du ändå förstår vad jag menade.
   Trots det du skriver tror jag ändå inte våra uppfattningar om vad som är kärnan i kristen tro är diametralt motsatta.

 4. Staffan skriver:

  Bengt, det är många med dig som delar en tvekan bl a inför detta plötsliga ”kändisuppror”, eller kanske hellere, en förundran över hur en enda bild plötsligt öppnar ögonen för alla dessa kändisar och toppar. Samtidigt som vi under år översköljts av bilder och annan information över dödade – i Syrien, Irak, Nigeraria och Somalia – mördande utfört av IS, av Boko Haram eller av al-Qaida. Enligt FN:s människorättskontor har långt över 200.000 människor dödats bara i Syrien under de tre senaste åren. Minst 191 369 människor har dödats mellan mars 2011 och april 2014, enligt rapporten. Bland dem finns 8 803 barn, inklusive 2 165 barn under tio år. Detta var för ett år sedan. Sedan dess befinner sig nära hälften av Syriens befolkning, som uppgick till 23 miljoner före inbördeskriget och IS härjningar, på flykt, varav 4 miljoner flytt utomlands.
  I Afrika mördade islamistgruppen Boko Haram över 10 000 personer bara under 2014. Mer än en miljon människor har tvingats på flykt från det hårt drabbade Nigeria. Vi har sett bilderna av 100-tals skolbarn som kidnappades för att föras bort till tvångsäktenskap eller dödas.
  Var har alla dessa kändisar befunnit sig när detta skett, var har den stora svenska pressen befunnit sig? Vad konkret har de gjort för att hjälpa? Men förstås – bättre sent än aldrig.
  I Sverige, och Europa, är det annars mest kristna organisationer och kyrkor som reagerat, med stora hjälpinsatser i ett flertal av dessa länder. Ett engagemang som bygger precis det du skriver – vår värdegrund ”Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.”
  Sedan, Irene N – känns som du mest söker anledning att kritisera Bengt Malmgren – oavsett vad han skriver. Duger inte det ena argumentet så duger väl det andra…

  • Alma-Lena skriver:

   Är det kristnas uppgift att stå på cynikernas sida när de andra också vaknar över det vi tjatat om i åratal? Är det vår uppgift att håna gryende väckelser på andra områden också? Ska vi göra djävulen arbetslös genom att utföra hans jobb?

   • Staffan skriver:

    Ingen har väl hånat någon, mer förundrats över att man först nu regarerar på det som passerat våra sinnen under många år. Detta är väl cynism, om något.
    Och gryende väckelse – ja – iscensatt av media som älskar hysteriska stämningar som ger klitt i kassan.Och kanske ska du vänta med din bedömning några månader, åtminstone.

   • bema skriver:

    Om du menar att jag är cynisk Alma-Lena: Det vill jag alls inte vara. Däremot måste man vara realist och ställa krav på politiker att inte gömma sig bakom slagord. Nu gäller det upp till bevis för Stefan Löfven att utöva statsmannaskap och stödja Angela Merkel i att komma med konkreta lösningar och förankra det både inåt i de egna ländernas folk och utåt i en splittrad Europagemenskap.

    Apropå cynism och godhet, så tycker jag Erik Helmerson uttrycker det väldigt bra i DN idag.

 5. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  För mig är också kärnan i kristen tro att inte hylla hyckleri………

  Jag är överkänslig mot hyckleri vilket medför att mitt samvete förbjuder mig att vara lika katolskt SMIDIG som du är fena på utifrån att du verkar totalt okänslig för hyckleri.

  Du kommer förmodligen hylla Francisksus hyckleri när det gäller BARMHÄRTIG annullering av äktenskap.

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=17300

  // Irène

 6. Irène Nordgren skriver:

  Sedan Staffan ”känns som du mest söker visa att du är Bengt Malmgrens försvarsadvokat i vått och torrt ”oavsett vad han skriver.”

  // Irène

  • Staffan skriver:

   Nja, det stämmer nog inte. Vi har haft många duster, inte minst kring den katolska läran.
   Men jag har även förmågan att imponeras över det jag ofta läser på denna site.

 7. Alma-Lena skriver:

  Håller med Bent om artikeln, jag har delat den lite varstansm Helmerson har helt rätt och därför blir jag förtvivlad över att även kristna för en pseudodebatt om godhet i cynisk anda i stället för att ta i det riktiga problemet: flyktingkatastrofen! Tidigt eller sent, ska vi som kristna stoppa ett uppvaknande för att vi var först?

 8. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  För omväxlings skull har du och jag ombytta roller när det gäller väckelse då det är jag som denna gång hyllar ”En väckelse för medmänskligheten”

  http://www.dagen.se/ledare/en-v%C3%A4ckelse-f%C3%B6r-medm%C3%A4nskligheten-1.393426

  och du som talar om ”liberalt åsiktsjippo” och ”omhuldandet av de rätta åsikterna”……..

  Omväxling förnöjer !

  // Irène

  PS Lite kul att du också lyfter fram Erik Helmerson som lite vänder sig mot just din hållning till Flyktingmanifestationen !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s