Kardinal Pell tolkar Laudato Si. Miljöorganisationer vädjar till påven ang Stockholms trafikpolitik

Kardinal George Pell. Foto: CNS /Paul Haring

Kardinal George Pell. Foto: CNS /Paul Haring

Kardinal Pell (en av ledamöterna i påvens 8-hövdade kardinalsråd och viktig person i att reformera Vatikanens ekonomi)  har gett en intervju i Finacial Times om miljöencyklikan Laudato Si. Den finns tyvärr inte gratis tillgänglig på internet men refereras av Vatican Insider.

Pell säger ett par viktiga saker mycket om Laudato Si och debatten som uppstått efteråt som jag gärna återger här:

1. ”…the church has no particular expertise in science . . . the church has got no mandate from the Lord to pronounce on scientific matters. We believe in the autonomy of science.”

2. the Pope has in Laudato Si “beautifully set out our obligations to future generations and our obligations to the environment”.

Vinklingen i Vatican Insider är att Pell ”kritiserar” påvens encyklika genom det förstnämnda uttalandet. Detta är en överdrift. Men media i allmänhet, eller ena sidan i en politiserad konflikt ( i detta fall pessimister och skeptiker till pessimisterna i klimatfrågan) vill gärna förstora upp motsättningar och utnyttja påven till förmån för den egna politiska agendan. Sålunda ser jag nu att ett antal miljöorganisationer har skrivit brev till påven och vill ha honom på sin sida i Stockholms trafikpolitik. Detta i samband med att finansborgarrådet Karin Wanngård (S) skall träffa påven och tala om Stockholms klimatarbete.

Men jag skulle bli förvånad om inte påven skulle säga exakt samma sak angående den första punkten som Pell. Det var en av mina poänger i mitt tidigare inlägg om Laudato Si. Kyrkans läroämbete lägger sig varken i vetenskapliga diskussioner eller tar ställning i politiska frågor så länge politiken bygger på en etisk grund.

Det är naturligt att det uppstår en diskussion efter att en encyklika om så viktiga saker som miljön och vårt jordiska hem kommer ut, det är ett nödvändigt led i processen att tolka encyklikan. De som tolkar den på så sätt att påven tar ställning för ena sidan i en pågående vetenskaplig diskussion menar jag är fel ute. Syftet med encyklikan är det som Pell formulerar i den andra ovan citerade punkten.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle, Vatikanen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kardinal Pell tolkar Laudato Si. Miljöorganisationer vädjar till påven ang Stockholms trafikpolitik

  1. Pingback: Kardinal Pell och kritiken mot påve Franciskus | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s