Mordförsöket på Johannes Paulus II och Fatimas tredje hemlighet

fatimamadonnanJag märker att min artikel om Maria-uppenbarelserna som ägde rum i Fatima, Portugal 13 maj – 13 okt 1917 plötsligt fått väldigt många besökare.  Möjligen har det med helgonförklaringen av Johannes Paulus II att göra. Hans liv är mycket förknippat med Guds moder Maria och Fatima. Mordförsöket på honom skedde på just Fatimadagen den 13 maj år 1981. Kulan som på ett mirakulöst sätt missade hans pulsåder finns nu inlagd i kronan som pryder Maria-statyn i Fatima.

Mycket spekulationer har förekommit kring att det fortfarande finns hemliga profetior om framtida ödesmättade   händelser, som också Aftonbladet intresserade sig för i en artikel sista dagarna.

Men enligt Rom finns inga ytterligare hemligheter kring Fatima, allt redovisades år 2000, och de profetior som en av visionärerna, Lucia, skrev ner som kallas den tredje hemligheten bedöms vara förutsägelser om Andra Världskriget, och det är naturligt att associationer går också till mordförsöket på Petersplatsen som skedde just på Fatimadagen.

I dagens perspektiv, med tanke på den massiva förföljelse som drabbar kristna idag, särskilt i Mellanöstern och Afrika, så känns det som att uppenbarelsen från Fatima fortfarande har en relevans, inte som en statisk förutsägelse om framtiden, men som en uppmuntran till fortsatt bön för själarna och att martyriet är något som på intet sätt är inaktuellt idag. Vi kristna skall inte söka det, men vara beredda på det när det blir oundvikligt. Tron och kärleken, bönen och uthålligheten är starkare än alla krafter som vill förgöra. Ratzingers teologiska kommentar i Fatima-dokumentet publicerat av Troskongregationen år 2000  är hoppingivande:

”That here “a mother’s hand” had deflected the fateful bullet only shows once more that there is no immutable destiny, that faith and prayer are forces which can influence history and that in the end prayer is more powerful than bullets and faith more powerful than armies.”

jpii-johnxxiiiHelgonförklaringen av de två påvarna Johannes XXIII och Johannes Paulus II har en enorm betydelse. Dessa båda påvar står som George Weigel på First Things påpekar på ömse sidor av Andra Vatikankonciliet. Den förstnämnde initierade konciliet, den sistnämnde verkade i en tid då det handlade om att implementera konciliets intentioner, en process som fortgår också idag.

Läs mer om helgonförklaringen på Vatikanens hemsida där bl.a. finns biografier över de två påvarna.

Man kan också ladda ner mkt bra och informativa appar om de båda påvarna för både Apple och Android. Ladda ner här.

Direktsändning från helgonförklaringsmässan kl 10.00 idag:

Mer om dagens helgonförklaring i denna video:

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Mordförsöket på Johannes Paulus II och Fatimas tredje hemlighet

 1. Agnes skriver:

  Jag kan inte förstå helgon och helgonförklaringar Bengt. Lite funderingar: Varför anser du att man helgonförklarar människor? Tror du som troende katolik att det är nödvändigt och viktigt enligt katolsk tro? Finns det något bibliskt exempel på att Gud helgonförklarar människor?
  Jag vet att jag är frågvis men eftersom jag inte förstår så är det bättre att fråga katoliker än bara lyssna på människor som inte egentligen vet hur katoliker tänker. Hoppas det är ok med dig

  mvh Agnes
  skrev en liten post om det som förestår
  http://regentags.wordpress.com/2014/04/25/manniskor-helgonforklarar-manniskor-inte-gud/

  • bema skriver:

   Gud helgonförklarar ingen, men kallar oss alla att bli helgon. Helgonförklaring både inte viktigt och viktigt:

   Inte viktigt: Det är inte viktigt inför Gud att Kyrkan helgonförklarar någon. Bara Gud dömer vårt hjärtas innersta.

   Viktigt: Kyrkan vill ställa fram efterföljansvärda exempel för vår andliga uppbyggnad. Detta är orsaken till att helgonförklaringar sker.

   • Agnes skriver:

    Jag funderar lite över varför det inte räcker med Jesus Bengt

   • bema skriver:

    Det är klart att det räcker med Jesus. Jag kunde också fråga dig: Varför går du till gudstjänsten, läser Bibeln etc, räcker det inte med Jesus?

 2. Agnes skriver:

  Rättvisa frågor Bengt
  Jag läser bibeln för att Jesus är ordet. Däri får jag också slutgiltiga berättelserna runt omkring från gammal och ny tid.
  Jag går till kyrkan ibland för sällskap och kaffe, någon gång för att lyssna. Ahe, är inte lika trogen kyrkobesökare som jag kan tro att du är Bengt.

  När jag frågar om det inte räcker med Jesus så menar jag nog mera helgonen.

  Jag förstår om du tröttnar på mina envisa frågor Bengt. Men jag har bestämt mig för att fråga katoliker om sådant jag funderar över i stället för evangekala då jag vet hur dom ser på det redan. Du förstår, jag har alltid haft åsikter om katolsk tro men inte vetat eller tagit reda på själv hur katoliker tror eller tänker. Det försöker jag ärligt göra nu. Tacksam för ditt tålamod

  mvh Agnes

 3. Pingback: Johannes Paulus II, helgonförklaringen, kritiken | Bengts Blogg

 4. Pingback: Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s