CAFOD, kardinal Turkson, Sveriges Kristna råd m.fl. tar avstånd från Ugandas anti-gay lagar

I Intervjun med journalisterna på väg hem från Världsungdomsdagen i Rio sommaren 2013 sade påven då han fick frågan om den påstådda gay-lobbyn i Vatikanen:

”There’s a lot of talk about the gay lobby, but I’ve never seen it on the Vatican ID card… When I meet a gay person, I have to distinguish between their being gay and being part of a lobby. If they accept the Lord and have goodwill, who am I to judge them? They shouldn’t be marginalized. The tendency [to homosexuality] is not the problem … they’re our brothers.”

Hans uttalande om homosexuella personer ”Om en person är homosexuell och söker Gud och har god vilja, vem är jag att döma honom?”, fick stor spridning i nyhetsmedia eftersom det angav en ny pastoral ton i Katolska kyrkan.

Ugandas nyligen införda stränga lagar mot homosexuella där en person kan straffas med livstids fängelse för homosexuella handlingar har fått stark kritik av många av världens ledare. Bland kristna röster märktes ärkebiskop Desmond Tuto som tidigt gjorde en stark markering. Nu framför kardinal Peter Turkson från Ghana, president för påvliga rådet Justitia et Pax kritik mot lagen. I samband med en konferens om kyrkan och mänskliga rättigheter i Bratislava sade han till journalisterna att homosexuella är inte kriminella och skall inte sättas i fängelse.

Tidigare i februari sade ärkebiskop Vincenzo Paglia, president för Påvliga rådet för familjen att Kyrkans bekräftande av varje människas fulla värde medför att man måste vara emot lagar som kriminaliserar homosexualitet och att kyrkan måste göra mer för att främja skyddet för människor i länder där homosexualitet är kriminaliserad.

Bland dem som fördömt lagen är också CAFOD, Catholic Agency for Overseas Development. Independent Catholic News rapporterar att man gjorde ett uttalande 26 februari där man bl.a. säger:

”Every human person has a fundamental dignity, as created by God, and each person is precious in God’s eyes. CAFOD therefore opposes all forms of discrimination, whether based on race, religion, gender or sexuality. As was made clear by the Vatican’s Congregation for the Doctrine of the Faith in their 1986 letter to Bishops all over the world: ‘It is deplorable that homosexual persons have been and are the object of violent malice in speech or in action. Such treatment deserves condemnation from the Church’s pastors wherever it occurs. It reveals a kind of disregard for others which endangers the most fundamental principles of a healthy society. The intrinsic dignity of each person must always be respected in word, in action and in law‘.”

Dagen rapporterar att Sveriges Kristna Råd och Svenska missionsrådet skrivit ett brev till Ugandas president med vädjan om att dra tillbaka lagen. Det är undertecknat av generalsekreterarna för de båda råden, Karin Wiborn och Christina Nilsson. En kopia av brevet har också sänts till Ugandas kristna råd.

Jag antar att Katolska kyrkan också är med i Ugandas kristna råd, precis som är fallet här i Sverige och att biskoparna får ta del av brevet. Från Ugandas katolska biskopar verkar man vilja ligga lågt med starka protester. Generalsekreteraren för Ugandas biskopskonferens John Baptist Kauta sade tidigare i telefonintervju med Catholic News Service att Ugandas biskopar befinner sig på retreat och inte är tillgängliga för kommentarer. Generalsekreteraren påpekade dock att biskoparna då lagen tidigare diskuterades var mot de stränga straff som föreslogs. Samtidigt antyder han att man vill ligga lågt med kritik, att man inte understödjer homosexualitet att man tror att homosexuella kan ändra sig, vilket väl får tolkas som ett uttryck för tron som också Ugandas presiden gett uttryck för att homosexuell läggning är något man själv väljer. Här behövs mycket kunskap och upplysning.

I delar av samhället i Uganda finns starka antihomosexuella attityder, och risk kan finnas att förföljelse och trakasserier mot homosexuella ökar. Därför är det viktigt med starka markeringar mot lagar som kriminaliserar denna grupp liksom förmedlande av adekvat kunskap.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s