Kristna ledare borde bilda stark front mot förtryck av homosexuella i Afrika.

Utvecklingen mot en allt större fientlighet mot homosexuella i Afrika är oroväckande. 37 länder i Afrika har lagstiftning mot homosexualitet, i Nigeria infördes nyligen strängare musevenilagar och nu har president Museveni i Uganda undertecknat en lag som renderar långa fängelsestraff för homosexuella handlingar.

Det finns en helt annan kultur i Afrika än i Europa och många tycks heller inte ha klara begrepp om vad homosexualitet är. ”Ingen studie har visat att man kan vara homosexuell av naturen, därför har jag gått med på att underteckna lagen”, sade Museveni. Han tycks på fullt allvar mena att man av fri vilja väljer att bli homosexuell och sedan med berått mod försöker förföra andra. Åtminstone går retoriken i den riktningen. Huruvida det finns en genetisk bakgrund till homosexualitet är inte klarlagt, men vi vet definitivt att det är inget man väljer av egen fri vilja, utan en läggning man i de allra flesta fall föds med och ine kan styra med viljan.

Men det värsta är att Museveni är kristen tillhörande en frireligiös rörelse från USA och verkar hämta sin inspiration därifrån. Den ökande fientligheten mot homosexuella i Afrika beror på kyrkans stora inflytande över människor, menar den kenyanska författaren Binyavanga Waynaina. Om det är så är det förfärligt, och kristna ledare borde reagera och inte genom sin tystnad understödja denna form av förtryck av människor som inget har med kristen etik och människosyn att göra. Man borde gå i fronten för klarhet i kunskap och fakta och en stark värdegrund med respekt för människovärdet och alla människors lika värde.

Det behövs också respektfull dialog med de berörda, vilket borde vara självklart om man utgår från en kristen människosyn. Pepe Julian Onziema, gay-aktivist i Uganda säger att han är mycket besviken att Museveni tog beslutet utan att tala med dem som berörs av lagen, de homosexuella i Uganda: ”Presidenten fattar detta beslut för att han aldrig har talat med en öppet homosexuell person, det gör mig besviken. Flera i Ugandas gay-kommunitet har upprepade gånger försökt men inte fått tala med Museveni.”

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kristna ledare borde bilda stark front mot förtryck av homosexuella i Afrika.

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Katolska Kyrkans Katekes § 2357 …….”Med stöd av Skriften som framställer homosexuella handlingar som i högsta grad klandervärda har traditionen alltid förklarat att ”homosexuella handlingar i sig själv är felaktiga”. De strider mot den naturliga lagen. De stänger av den sexuella akten från att ge liv. De har inte sitt ursprung i en känslomässig komplementaritet. De kan aldrig i något fall godkännas.”

  Så länge detta synsätt marknadsförs så länge är katolska kyrkan på ett övergripande plan delaktig och ansvarig i allt våld, förtryck och diskriminering som sker av homosexuella i världen.

  Men tro mig ……..den dag kommer då katolska kyrkan kommer att tvingas säga mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa………

  // Irène

 2. Patrik Öbrink skriver:

  Det är en skillnad mellan homosexualitet, homosexuella människor och homosexuella handlingar. Det är det sistnämnda som vi motsätter oss.

 3. Irène Nordgren skriver:

  Patrik

  Vilka är ”vi” ?

  // Irène

 4. Pingback: Får man vägra baka bröllopstårta till samkönade par? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s