Pope Francis: ”The Charismatic Movement is Necessary”

Micael Grenholm om påve Franciskus och karismatisk förnyelse och den helige Ande i samband med Världsungdomsdagen i Brasilien och i skrivelsen Evangelii gaudium.

Charismactivism

Pope Francis is hotter than ever, being Time’s person of the year and all, and people are continously thrilled to see that this is a pope who really cares about the poor and wounded, a pope that criticizes capitalism, wash the feet of young prisoners, and invites the homeless for his birthday meal. A recent article in the Huffington Post discusses how Francis clearly has been impacted by Latin American liberation theology, and it also points out that his Argentinian background has left an impact on him that is seldomly discussed in the media, namely charismatic fire.

On his flight from Rio de Janeiro back to Rome, pope Francis said:

I’ll tell you something about the Charismatic Movement … at the end of the ’70s and in the ’80s, I wasn’t a big fan. I used to say they confused the holy liturgy with a school of samba…

Visa originalinlägg 163 fler ord

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pope Francis: ”The Charismatic Movement is Necessary”

 1. Micael Grenholm skriver:

  Tack för att du delar broder! 🙂

 2. ”The charismatic renewal movement isn’t just about winning back a few Pentecostals…”
  Vad menade påven med det? Vinna tillbaka? Till vad? Jesus eller katolska kyrkan eller vart? Är ”pentecostals” fel på det tycker han?

  • bema skriver:

   Henrik!
   Bra att du frågar, svaret är mycket mer positivt än du kanske föreställt dig. Han menar att pingstkarismatiska rörelsen är mycket viktigt för hela kyrkan. Att åstadkomma enhet och att de de pingskarismatiska stannar kvar i kyrkan är en bra sak, men det är inte nog, utan bara en del av vad rörelsen kan åstadkomma: De andliga nådegåvorna som rörelsen främjar är viktigt för hela kyrkan. Jag återger här hela texten så förstår du bättre vad påven menade:

   ”It is very true what you say about the decrease of the faithful. It is true. It is true. There are statistics. We spoke with the Brazilian bishops about the problem in a meeting we had yesterday.

   You asked about the Charismatic Renewal Movement. I tell you one thing, in the years at the end of the Seventies, beginning of the Eighties, I couldn’t even look at them. Once, speaking with them, I said this phrase, ”These people confuse a liturgical celebration with a samba school!” I said this. I regretted it. Then I got to know them better.

   It is also true that the movement, with good assessors, has gone onto a beautiful path. And now I believe that this movement is doing so much good to the Church, in general.

   In Buenos Aires, I gathered them often and once a year I celebrated a Mass with all of them in the Cathedral. I always favored them, when I was “converted,” when I saw the good they did. Because in this moment of the Church – and here I’m going to stray a bit from the answer – I believe that movements are necessary. Movements are a grace of the Spirit. ”But, how can you handle a movement that is so free?” The Church is also free! The Holy Spirit does what he wants. Then, he carries out the work of harmonizing, but I believe that the movements are a grace, those movements that have the spirit of the Church.

   For this, I believe that the Charismatic Renewal Movement not only serves to prevent some from passing on to the pentecostal confessions, but no! They serve the Church herself! It renews us. May everyone seek his own movement according to his charism, where the Spirit carries it.”

   Läs mera här om den aktuella intervjun med påven.

   Att evangelikala och pingstkarismatiska kristna i Sydamerika gladde sig åt att kardinal Bergoglio hade valts till påve fick vi tidigt indikationer på. Den argentinskfödde evangelisten Luis Pauli berättar i Christianity Today om sin personliga vänskap med kardinalen.

   Peter Hocken, katolsk präst och ledamot i ICCRS´s kommission för lärofrågor säger att ”påve Franciskus kommer att vara till starkt stöd för den Karismatiska förnyelsen och han förstår den ekumeniska samfundsövergripande karaktären av den helige Andes utgjutande i våra dagar.” (EUCCRIL 255)

   Kardinal Bergoglio var mycket stödjande för Karismatiska förnyelsen i Argentina och hade nära kontakter med ledande personer inom förnyelsen som Julia Torres, ledare för Comunità di Gesù i Buenos Aires. Bergoglio var de argentinska biskoparnas kontaktperson gentemot Karismatiska förnyelsen. 2012 godkände Argentinas biskopar ett grunddokument om förnyelsen där det sägs att Karismatiska förnyelsen är ”en ström av nåd”. Läs mera här.

   F Raniero Cantalamessa berättade då han var i Uppsala förra sommaren om att han tillsammans med evangelikala protestanter vid ett ekumeniskt karismatiskt möte i Buenos Aires fått be för kardinal Bergoglio, det var strax innan han blev vald till påve.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s