Birgittasystrarna, en orden i tiden

birg90mässa

Igår i samband med högmässan i Katolska Domkyrkan firades Birgittasystrarnas Hesselbladska gren jubileum, 90 år i Sverige. Det var 1923 som Moder Elisabeth Hesselblad grundade klostret i Djursholm. Huvudcelebrant var biskop Anders Arborelius, många birgittasystrar medverkade bl.a från Djursholm och vi hade även glädjen att bland oss ha ordens generalabedissa Moder Tekla Famiglietti från Rom.

moderteklaModer Tekla (född 1936) är känd av många och leder sedan 1979 den Hesselbladska grenen av Birgittasystrarna från ordens huvudsäte i det gamla Birgittahuset vid Piazza Farnese i Rom (där den helige Birgitta dog). Genom Moder Teklas dynamiska ledarskap har orden utvecklats och många nya kloster har grundats framför allt Europa och Asien. Man får nya kallelser varje år.

Elisabeth Hesselblads gren av Birgittasystrarna är en av flera. Birgittaklostret i Vadstena tillhör den ursprungliga medeltida grenen. Läs mer här om de olika grenarna.

Elisabeth Hesselblad föddes 1870 i Fåglavik, Västergötland som dotter till en lanthandlare. Hon kom som 18-åring till USA där hon arbetade som sjuksköterska och konverterade till katolicismen. Efter en kallelse grundade hon i Rom 1911 den nya birgittinska kongregationen.  Denna s.k. svenska gren av Birgittinorden har i dag över femtio kloster i olika länder och man får nya kallelser varje år. I Sverige finns kloster i Djursholm och Falun.

Elisabeth Hesselblad arbetade under andra världskriget i Rom för att skydda förföljda judar. År 2004 fick hon postumt utmärkelsen Rättfärdig bland folken av Israel. Hon avled 1957 i Casa di Santa Brigida, där hon även fått sitt sista vilorum. År 1987 inledde påven en helgonförklaringsprocess, vilken ledde till att hon 1991 blev förklarad venerabilis (vördnadsvärd) och i april 2000 saligförklarad av Johannes Paulus II. Birgittasystrarna hoppas nu att hon så småningom kan bli helgonförklarad.

Den 8 juli 1923  anlände Moder Elisabeth Hesselblad till Sverige. På inbjudan av Societas Sanctae Birgittae i Svenska kyrkan deltog hon i  högtidligheterna i Vadstena i samband med 550-årsfirandet av den heliga Birgittas död. I Stockholm träffade hon katolske biskopen Müller som gav sitt stöd åt Moder Elisabeths beslut att grunda ett kloster i Sverige. Det var hennes bror Gustaf som hjälpte henne att finna ett lämpligt hus i Djursholm.

Moder Tekla talar i Domkyrkosalen, Katolska Domkyrkan Stockholm 13 okt 2013

Moder Tekla talar i Domkyrkosalen, Katolska Domkyrkan Stockholm 13 okt 2013

Birgittasystrarna är en kontemplativ orden, men det innebär inte att de lever avskilda från världen. De driver sjukhem, de delar gärna med sig av sin tro genom reträtter och har gästhem där var och en är välkommen som vill ha vila, ro och andlig fördjuptning.

Birgittasystrarnas svenska gren, hemsida här.

Birgittasystrarna i Vadstena, hemsida här.

Den heliga Birgitta, saliga Moder Elisabeth Hesselblad, Moder Tekla, alla systrarna som med trons iver verkar idag, alla inspirerar de oss att välja den väg vi, var och en av oss är kallad att vandra.  Den heliga Birgittas bön är lika tidlöst aktuell idag: Herre, visa mig vägen och gör mig villig att vandra den!

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Birgittasystrarna, en orden i tiden

  1. Pingback: Moder Tekla har avlidit | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s