Dagen tar upp pseudo-nyheten om Benedikts ”mystiska erfarenhet”

Det går tydligen att göra en nyhet på hur lite underlag som helst. Hur nyhetsbyrån Zenith, som ändå borde ha kyrklig och andlig sakkunskap, över huvud valde att göra en nyhet av ett par ord yttrade av påve emeritus Benedikt XVI till en anonym källa (jag skrev om detta igår) är ofattbart. Det liknar värsta kvällstidningsjournalistik. Att sekulär press tar upp det är kanske inte så konstigt, men att en kristen tidning som Dagen utan urskiljning återger nyheten förvånar mig.

Jag vet inte hur detta samtal mellan förre påven och en okänd källa utspann sig, men det borde definitivt inte fara runt i pressen som en nyhet, det tror jag inte är Ratzingers vilja. Ratzinger är en kristen människa som lever i bön, lever i nära kontakt med Gud, kanske han för sin källa ville förklara lite av det kristna vardagslivets mystik, en kristen som lever i bön står alltid i nära gemenskap med Gud, men det är inget man basunerar ut eller vill göra något sensationellt av.

I samma nummer av Dagen intervjuas EFK-pastorn Joachim Elsander om att göra det övernaturliga mer naturligt. En mycket bra intervju där han påpekar en fara som finns med karismatisk kristendom om man överbetonar övernaturliga och extraordinära fenomen. Joachim bejakar att Gud gör under och att mycket sådant sker också idag, och han skulle gärna själv återerövra mer öppenhet för vad Gud kan göra i hans liv, men påpekar han:

”Det jag är emot är när det övernaturliga blir synonymt med det spektakulära, och när det sättet blir det enda som räknas… det händer ofta de gånger vi låter förpackningen bli för viktig, som var och i vilket sammanhang miraklerna skall ske, än att Gud verkligen vill verka i mitt liv.

– Vi behöver placera det mer i vår vardag och frikoppla det från det hajpade.”

– Precis så! En överdriven helgondyrkan eller att se höga prelater i ett överandligt perspektiv är en annan sida av detta fenomen. Helgonen var människor av kött och blod precis som var och en av oss. Att vörda dem dispenserar inte oss andra för att sträva efter helighet i våra egna liv. Som kristna är vi alla kallade att bli heliga. Det finns inget motsatsförhållande mellan det övernaturliga och det vardagliga. Gud finns mitt i min vardag, i mitt hjärta där tron väcks, i de människor jag möter. Redan det ett stort under i sig som räcker långt.

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagen tar upp pseudo-nyheten om Benedikts ”mystiska erfarenhet”

  1. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    Pinsamt att läsa hur omedveten du är om ditt eget utnyttjande av ”pseudonyheten av Benedikts mystiska erfarenhet” här på din blogg. Jag rodnar å dina vägnar.

    // Irène

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s