Vallfärden till Marielund, en symfoni av liturgi, natur och social gemenskap.

marielundnyckelbyIgår deltog jag i den årliga vallfärden till Marielund, den katolska stiftsgården som ligger så vackert och naturskönt på Ekerö i Mälaren. Där brukar Mälardalens katoliker stråla samman en gång om året i anslutning till högtiden Jungfru Marias upptagning i himmelen. Det är Stockholms dekanat, som  omfattar de katolska församlingarna i och kring Stockholm samt Gotland, som inbjuder.

Vallfärden var för mig en symfoni av liturgi, natur och social gemenskap. Liturgin förenar oss i lovsång och tillbedjan, med Gud och med hela mänskligheten i förbön där vi får lyfta upp nöden och lidandet i världen. Särskilt tänker vi nu på de kristna i Egypten delar av Afrika och hela Mellanöstern.

Också i naturen möter vi Gud, det brukar ju vi nordbor särskilt lyfta upp i vår spiritualitet, och medmänniskan, gemenskapen är evangeliets första väg. Därför harmoniserar allt sammans, liturgin, naturen och den sociala gemenskapen till en helhet, symboliserat av korsets två riktningar, den vertikala, gemenskapen med Gud, och den horisontella, Gemenskapen genom Kristus med medmänniskan och ytterst hela mänskligheten.

marieluneukar

Jag fick träffa vänner från Uppsala där jag bodde under min studenttid, ocm min twittervän från Jönköping Ingrid Ydén Sandgren och vänner från KKS. Ikonmålaren Andrzej Majewskij deltog som vanligt, han brukar varje år ha med sig en Maria-ikon som han målat.

Gädjande var det att ha med apostoliske nuntien för Nordiska länderna, ärkebiskop Henryk Novacki som var huvudcelebrant under mässan som celebrerades utomhus.

Tack till värdparet på Marielund Ann och Gunnar Silov samt alla volontärer vars insatser möjliggjorde att genomföra denna fina vallfärd.

Nedan presenterar jag ett bildkollage från dagen:

marielund1 marielund2 marielund3

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s