Maximilian Kolbes martyrskap representerar 1900-talets ohyggliga lidande och förtryck

Idag firar vi i Katolska kyrkan den helige Maximilian Kolbe, franciskanmunk, präst och martyr. Ingen har som han fått stå som symbol för 1900-talets fruktansvärda lidande och förtryck. Två världskrig, de mest fasansfulla progromer och utrotande av 6 miljoner judar i koncentrationslägren. Också romer och homosexuella tillhör grupper som hänsynslöst förföljdes. ”Aldrig mer”, sades efter att Förintelsens fasansfulla verklighet blivit uppenbar för världen, men tiden efter Andra världskriget har visat att detta är en fåfäng förhoppning. Mördandet, förföljelser enbart för att man tillhör en viss etnisk grupp, omfattar en viss religion eller hyser en viss politisk åskådning har fortsatt. Maximilian Kolbe är därför ett högst aktuellt helgon även idag.

Franciskanmunken Maximilian Kolbe föddes 1894 i Polen i en mycket from katolsk familj. 1941 internerades han i koncentrationslägret Auschwitz som fånge nr 16670, bland annat för att ha gömt judar. En medfånge lyckats fly, och kommendanten beordrade då att tio interner skulle låsas in i en dödscell och dö svältdöden som straff. En av de tio utvalda, Franciszek Gajowniczek, hade fru och barn och vädjade för sitt liv. Kolbe erbjöd sig då att ta Gajowniczeks plats, vilket han fick.

De tio dödsdömda fångarna placerades i en källare med jordgolv. Kolbe sjöng psalmer för de andra, uppmuntrade dem och bad tillsammans med dem. Efter två veckor var bara Kolbe och tre medfångar kvar i livet; de dödades då med en giftinjektion.

Franciszek Gajowniczek (1901-1995) överlevde Auschwitz. När Maximilian Kolbe helgonförklarades av påven Johannes Paulus II den 10 oktober 1982, var han närvarande.

kolbeEn ikon-målning av Andrzej Majewskij  föreställer Maria (Czestochowa-madonnan) och den helige Maximilian Kolbe med två kronor, en vit representerande renheten och en röd representerande martyriet. Enligt en barndomsberättelse hände det att en gång när han hade bett framför en bild av Gudsmodern , så berättade han för sin mor att han hade sett Maria som överräckte honom två kronor, en vit och en röd. Maria frågade vilken han ville ha, gossen bad att få båda.

Bön:
Gud, vår Fader, Du har uppfyllt den Helige Maximilian Maria med iver för själarna och kärlek till nästan, av kärlek till den alltid rena Jungfrun gav han sitt liv för sin broder och för människornas eviga väl. Tag emot hans böner för oss, och lär oss att kämpa för vår nästa till Din ära och att intill döden bli alltmer lika Din Son, Jesus Kristus, vår Herre, som med Dig Fader och den Helige Ande lever och råder, i en Gud från evighet till evighet.
Amen.

Mer om den Helige Maximilian Maria Kolbe på Gråbröderna i Jönköpings hemsida.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s