Påven om Kyrkan som Guds folk

papaUnder dagens allmänna audiens fortsatte påve Franciskus sin katekes utifrån Andra Vatikankonciliets dokument.

Dagens tema var Kyrkan som Guds folk. I Andra Vatikankonciliets konstitution om Kyrkan, Lumen Gentium, talas om Kyrkan som Guds folk (LG 9, se också Katolska Kyrkans Katekes 782). Vad menas med detta?

Påven:

”First of all, it means that God does not really belong to any people; for it is He who calls us, who summons us, who invites us to be part of his people, and this invitation is open to all, without distinction, because God’s mercy “desires all people to be saved ”(1 Tim 2:4). Jesus does not tell the Apostles and us to form an exclusive group, an elite group. Jesus says: Go and make disciples of all nations (cf. Mt 28:19). St Paul says that within the people of God, in the Church, ”there is neither Jew nor Gentile … for you are all one in Christ Jesus” (Gal 3:28).

I would like to say to those who feel far from God and the Church, to those who are fearful or indifferent, to those who think they can no longer change: the Lord is calling you too to be part of his people and he does it with great respect and love! He invites us to be a part of this people, the people of God”

Sedan tar påven upp hur man blir medlem i detta folk. Det är inte genom den fysiska födelsen, utan genom en ny födelse: Jesus säger i samtalet med Nikodemus att man måste födas på nytt genom vatten och ande. (Joh 3:3-5)

Påven fortsätter att tala om kärleken som den grundläggande lagen för Guds folk:

”It is the law of love, love for God and love for our neighbor according to the new commandment that the Lord left us (cf. Jn 13:34). It is a love, however, that is not sterile sentimentality or something vague, it is recognizing God as the only Lord of life and, at the same time, accepting the other as a true brother, overcoming divisions, rivalry, misunderstandings, selfishness; the two things go together.”

Sedan kommer påven in på att kristna har en lång väg att gå när det gäller att förverkliga kärlekens lag, han konstaterar och kritiserar att det finns strider och split också bland kristna:

”We have still so far to go to be able to live concretely according to this new law, the law of the Holy Spirit working within us, the law of charity, of love! When we see in the many wars between Christians in the newspapers or on TV, how can the people of God understand this? Within the people of God there are so many wars! And in neighborhoods, in workplaces, so many wars due to envy, jealousy. Even within the same family, there are so many internal wars. We must ask the Lord to help us understand this law of love. How good, how nice it is to love each other as true brothers. How nice that is! Let’s do something today: perhaps we all have our likes and dislikes, and perhaps many of us are angry with others. But at least let’s say to the Lord: ”Lord, I am angry with him or with her. I pray for him and for her. I pray to you”. To pray for those with whom we are angry. It’s a big step in this law of love. Let’s do it today!”

Trots vår ofullkomlighet som kristna har vi som kyrka, Guds folk, ett uppdrag att vara salt och ljus i världen: Påven avslutar sitt tal med följande ord:

”Dear brothers and sisters, to be Church, is to be God’s people, according to the Father’s great plan of love, it means to be the yeast of God in this humanity of ours, it means to proclaim and to bring God’s salvation into this world, which is often lost, in need of encouraging answers, answers that give hope, that give new vigour in the journey. May the Church be a place of mercy and of hope in God, where everyone can feel welcomed, loved, forgiven and encouraged to live the good life of the Gospel. And to feel welcomed, loved, forgiven, encouraged, the Church’s doors must be open, so that all may come and that we can go out of those doors and proclaim the Gospel. Thank so much.”

Hela talet här (engelsk text)

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Påven om Kyrkan som Guds folk

 1. Krister Janzon skriver:

  Bengt,
  Du vet att jag uppskattar att du skriver så mycket och också oftast är i sak överens med dig.
  Men, det var ett gräsligt och förfärligt stolpskott du gjorde ovan, att utan överenskommelse med skribenten lämna en länk till ett så personligt och mångfacetterat, komplext och modigt samtal om vem Jesus Kristus var.
  Samtalet blev ju sedan så bra och med flera rika kommentarer från bl a dig.
  Och jag vet att du skrivit en ”förklarande ursäkt” till skribenten på bloggen, men jag tycker att något borde även stå här på din blogg. Så hoppas jag förståss att denna min inblandning inte gör saken värre!!
  Krister

  • bema skriver:

   Krister, din anmärkning gäller den tidigare posten, Jesus – ett tecken som väcker strid. då jag fått flera påpekanden, nu också från dig att det var olämpligt att länka, så tar jag bort länken till den aktuella posten på Katolsk Vision-bloggen. Jag håller med om att det var ett intressant, personligt, mångfacetterat samtal i anslutning till den bloggposten som jag gärna ville uppmärksamma mina läsare på. De som vill kan själv leta reda på länken till posten ”Jesus, den underbare reformisten” där jag också själv kommenterat missnöjet med att jag länkade utan att vidtala författaren.

 2. Paul skriver:

  Bengt och Krister,

  Inte för att jag läst den text det länkades till, men – den som lägger ut en text på internet tar väl alltid – avsiktligt och medvetet – risken/chansen att bli läst, citerad och länkad till, utan vare sig kännedom eller samtycke? Möjligen kan det väl vara en vänlig gest att kontakta en skribent man vill länka till, men vad göra om denne är okänd eller t.o.m. anonym? Detta slags risker tillhör nog webbens natur, och den sig i leken ger…?

 3. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Som KV skribent vill jag anföra att jag uppskattar att du och andra länkar till det jag skriver på KV blogg -oavsett om det är av medhåll och samförstånd eller pga meningsskiljaktigheter – och jag förväntar mig absolut inte att du eller någon annan först måste be mig om lov eller i förväg underrätta.
  Jag har aldrig frågat någon om lov att länka till vad denne skriver i bloggosfären.

  // Irène

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s