Franciskus I

Det är bara 2 veckor sedan Benedikt XVI avgick, men det har känts som en evighet. Glädjen är stor när nu en ny påve är utsedd. Jorge Bergoglio, ärkebiskop i Buenos Aires, var inte en tippad kandidat denna gång, men han fick näst mest röster efter Joseph Ratzinger i förra konklaven 2005.

PopeFrancis

Redan från sitt första framträdande igår kväll gjorde han ett sympatiskt intryck med sin enkla stil, sitt leende och att han vände sig till folket och bad om deras tysta välsignelse i bön innan han gav sin påvliga välsignelse.

Hans första ord till folket på Petersplatsen:

”Godkväll! Ni vet att det var konklavens uppgift att förse Rom med en biskop. Det verkar som om mina bröder kardinalerna har begett sig till världens ände för att hämta honom. Jag vill tacka er för ert välkomnande. Romare, tack!”

Notera att han först vänder sig till folket i Rom vars biskop han är. Sedan ledde han alla i bön för sin föregångare Benedikt XVI och fortsatte:

”Och låt oss nu börja arbeta tillsammans, vandra tillsammans i Roms kyrka. Låt oss gå broderskapets och tillitens väg…”

Innan han gav sin Urbi et orbi välsignelse sade han:

”Nu skall jag välsigna er, men först vill jag be er om en sak, era böner och att välsigna mig som er biskop. Låt oss be tyst, era böner för mig.

[han böjer sig, en studnds bön i tystnad]

Därefter sade han

”Jag skall nu välsigna er alla och hela världen – alla män och kvinnor av god vilja.”

[han ger välsignelsen] Sedan:

”Jag lämnar er nu. God natt och sov gott.”

Hela hans uppträdande genomsyras av att han framhäver påveämbetets tjänande funktion, kollegialiteten och Guds folk som gemenskap. Först fokuserar han på att han är biskop av Rom och vänder sig till folket och ber om dess stöd. Gemensamt skall man vandra och tjäna världskyrkan så som förväntas av biskopen av Rom.

Jorge Bergoglio föddes den 17 december 1936 i Buenos Aires i Argentina, som ett av 5 barn till en italiensk immigrant som arbetade vid järnvägen. När han bestämt sig för att bli präst anslöt han sig till Jesuitorden.

Han anses vara intellektuell efter sina omfattande studier, men har samtidigt namn om sig att vara en mycket ödmjuk människa, som lever ett enkelt liv, vilket t.ex. tog sig uttryck i att han som kardinal flyttade ut från ärkebiskopspalatset till en vanlig lägenhet, där han lagar sin egen mat, och han föredrar att ta bussen framför att åka bil med egen chaufför. Han har engagerat sig mycket i sociala frågor, vilka har varit mycket brännande i Latinamerika under lång tid, och där han tar de fattigas parti. Läs mera på Stockholms katolska stifts hemsida.

Hans enkla liv och att han tar de fattigas parti passar ju bra med det namn han tagit som påve efter Franciskus av Assisi. Eftersom han är jesuit kunde man annars tänka att namnet syftar på helgonet Francisko Xavier, spanjor och en av de första jesuiterna. Men det är alltså Franciskus av Assisi som inspirerat till namnet.

Mera om den nye påven:

3 keys to påpe Francis

John Allen porträtterar

Marcus Birro, krönika i Expressen

Ett profetiskt val – Intervju med Pär-Anders Feltenheim, katolsk präst

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Franciskus I

 1. Anders Jonsson skriver:

  Hej Bengt! Tack gode Gud för vår nye påve.

  Det känns som kardinalerna med den Helige Andes hjälp valt en god man till Petrusämbetets viktiga funktion för hela världskyrkan.

  Jag har läst att Rom har sagt att den nye påven skall heta påve Franciskus..och inte Franciskus den förste som förekommit i media..

  Pax et bonum..

  • bema skriver:

   Logiskt egentligen, så länge det bara finns en påve med det namnet behöver man inte skilja ut genom nummerbeteckning.

 2. bema skriver:

  Mera om påve Franciskus

  1. Läs Joel Halldorfs fina artikel i Sändaren.

  2. The Guardian har skrivit om att påven ev i samband med junta-epoken i Argentina genom underlåtelser och att dra bort sitt beskydd bidrog till att personer inte räddades. Samma sak togs upp i samband med att Jorge Bergoglio var en stark kandidat i samband med konklaven 2005. Vatikanen avfärdar detta som skvaller. Tvärtom hörde Bergoglio till dem som gjorde mycket för att erbjuda förföljda beskydd. Läs mera här och här.

  Jesuitprästen Philip Geister twittrar att Franz Jalic som felaktigt påståtts inte alls uteslöts ur jesuitorden. Han är faktiskt medlem i samma provins som Geister.

  3. På ICCRS hemsida läser vi att kardinal Bergoglio var en fader för Karismatiska förnyelsen i Argentina.

 3. Alma-Lena skriver:

  Grattis, till en bra kyrkoledare igen, kära vänner!

 4. Bengt,
  Tack för att du tipsar om Joel Halldorfs artikel om Franciskus.
  En mycket läsvärd artikel tycker jag, inkl ett flertal referenser från lite olika, därför berikande
  kristna media. Jag borde härma dig och twitter-följa Joel, som så ofta skriver så bra, både större och mindre verk.

 5. J L Ramírez skriver:

  Att kalla påven Franciscus den förste är helt omdömeslöst. Han kan inte kallas ”den förste” innan någon annan påve antar samma namn. Det är det sättet att skilja påvar och kungar från varandra när de har samma namn. Vatikanen själva har redan tillrättalagt detta när någon började att tala om ”den förste”

  • Tobias H skriver:

   Intressant nog proklamerades Johannes Paulus I som ”den förste” redan då han valdes till påve 1978.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s