Det har varit mycket uppmärksamhet på Katolska kyrkan påve Franciskus sista veckan. Den nye påven som installeras vid en mässa den 19 mars har redan hunnit med en hel del.
Idag innehåller Dagen och Världen idag mycket bra och informativ läsning om påven och påvevalet. Joel Halldorf har skrivit en fin artikel i Sändaren.
Först några dementier:
- – Påven skall inte kallas Franciskus med siffran ett efter namnet utan endast ”Franciskus”. Ordningsnummret blir aktuellt först i framtiden om det kommer fler påvar som väljer att kalla sig Franciskus.
- – Påven har inte tagit sitt namn efter jesuiternas stora helgon spanjoren Francis Xavier, utan efter Franciskus av Assisi, Guds lille fattige.
- – Påven är inte den förste utomeuropeiske påven. Några har sagt mig att det fanns några påvar från Nordafrika under de första århundradena, jag har inte sett någon bekräftelse på det, men på 600-talet fanns flera påvar från Syrien.
Påve Franciskus utmärker sig för sin enkelhet, det ser man tydligt också i den första mässan han medverkade i tillsammans med kardinalerna där hans liturgiska utstyrsel inte utmärker sig.
På torsdagsmorgonen körde han från Vatikanen tvärs över stan i en Volksvagen, inte Mercedes, och utan eskort till kyrkan Maria Maggiore för att be.
Han har också hunnit med att skicka meddelande till sina landsmän i Argentina och tackat för allt stöd, men uppmanat dem för att istället för att flyga till Rom och vara med på installationsmässan den 19 mars vara med honom i anden på hemmaplan och ge pengarna till de fattiga. Meddelandet har gått ut via apostoliska nuntien i Argentina Emil Paul Tscherrig (som vi i Sverige känner väl till, han var ju tidigare nuntie hos oss).
Organisation av kurian?
En intressant sak som påve Franciskus inte gjorde igår var det som är brukligt att en påve gör den första dagen efter att ha blivit vald, nämligen att bekräfta återinsättningen av alla poster i kurian. Dessa nollställs normalt när en sedevacante-period börjar, och vanligt är att den nye påven bekräftar att tidigare innehavare av posterna återinsätts. Så skedde inte igår. Man kan undra om det har att göra med att påven vill ta itu med de administrativa problemen redan från början och tar tid på sig. Kanske får vi se ommöbleringar. Påven har fått ta över de tre kardinalernas rapport om Vatileaks. Kardinal Schönborn sade vid en presskonferens i Rom att det är angeläget med en uppstädning inom kurian och att påve Franciskus kommer att lyckas med det.
Hur är det med talet om Bergoglio och juntan i Argentina?
En sak som diskuterats är hur Bergoglio agerade under juntatiden i Argentina och kriget 1976-1962. Bergoglio var då ledare för Jesuitorden i Argentina och juntan förtryckte oppositionen brutalt under kyrkans tystnad, trots att även biskopar och präster fanns bland dem som mördades. Själv förnekar han anklagelserna och hävdar att han agerade i bakgrunden för att rädda liv. Läs mera här och här. När det gäller kidnappningen av två jesuitpräster som Bergoglio genom sin passivitet anklagas för att ha bidragit till, så verkar det klarlagt att de anklagelserna är grundlösa. Jesuitprästen Philip Geister twittrar att Franz Jalic, en av de kidnappade som påståtts ha uteslutits ur Jesuitorden inte alls uteslöts. I själva verket är han medlem i samma provins som Geister.
Nobels fredspristagare Adolfo Pérez Esquivel säger till BBC News att Bergoglio inget hade med juntan att göra. Jag har dock talat med vissa som led under juntans förtryck som anklagar honom för feghet och att han inte gjorde tillräckligt mycket för att försvara de mänskliga rättigheterna. Diskussionen liknar lite den som varit kring Pius XII och Andra världskriget där meningarna går isär huruvida han borde ha, kunde ha gjort mer, eller om hans tysta strategi var nödvändig för att rädda så många som möjligt.
Läs också i Buenos Aires Herald: What´s all this about a peronist pontiff?
Påven och Karismatiska förnyelsen
På ICCRS hemsida läser vi att kardinal Bergoglio gav stöd åt Karismatiska förnyelsen i Argentina.
Till sist denna underbara bild där påven checkar ut från sitt hotell där han bodde innan konklaven. På väg tillbaka till Vatikanen på torsdagmorgonen bad påven att man skulle köra via Domus Paulus VI så att han själv kunde hämta sina saker checka ut och betala räkningen.
Läs också Robert Moynihans text om påvens första dag.
Tack för alla klargöranden! Kul att påven stöder den karismatiska förnyelsen. Jag skrev ett blogginlägg igår om just hur hans namne Franciskus av Assisi och även Xavier var med om många under och tecken när de spred Evangeliet och hjälpte de fattiga: http://holyspiritactivism.wordpress.com/2013/03/14/francis-a-good-name-for-an-activist-wonder-worker/
Mer om kritiken mot påven. Vatikanen säger:
Kampanjen mot Bergoglio, blivande påve Franciskus, är välkänd och går många år tillbaka. Den kommer från krafter som specialiserar sig på sådana här kampanjer och syftet är välkänt. Anklagelserna kommer från vänsterkrafter som är emot kyrkan. Vi förnekar kraftfullt och bestämt dessa uppgifter, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi vid en presskonferens som just nu pågår i Vatikanen.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vatikanen-avfardar-pavekritiken_8000422.svd
Läs också Signum: Ställningstagande från Frans Jalics SJ:
http://signum.se/stallningstagande-fran-kidnappad-jesuitpater/
Ul Jonsson SJ i SvD: Avstod att vittna i tortyrrättegångar
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/avstod-att-vittna-i-tortyrrattegangar_7997284.svd