Askonsdag 2013

Idag börjar Fastan, en tid av 40 dagar fram till Påsk av eftertanke, bön, återhållsamhet med syftet omvändelse, förnyelse, att ladda batterierna helt enkelt. Som människor här i jordelivets vedermöda behöver vi sådana perioder för att återhämta oss.

Samtidigt går sådant på tvärs mot konsumtionssamhället vars mantra tycks vara Mer av allt – hela tiden. I går åt jag min sista semla för säsongen, men i konsumtionssamhället iakttar man inga sådana restriktioner. Tvärtom exploateras traditionen kommersiellt så långt som möjligt. Tidigare respekterades vilodagen, och de flesta butiker var stängda på söndagar. Även sedan man börjat med söndagsöppet respekterades Långfredagen som en stilla dag, stängda biografer och butiker, men nu är också den dagen uppslukad av konsumtionskulturen.

Jag hävdar inte att ett övervägande sekulärt samhälle skall tvingas in i övergivna kristna traditioner, men nog saknas något som är viktigt för människans balans och välmående både fysiskt och andligt när konsumtionskulturen erövrar allt.

Själv gläder jag mig åt att tillsammans med medkristna följa kyrkoårets rytm och gå in i denna period av stillhet.

Vi har mycket att be för. Givetvis för hela samhällets bästa, och att vi som kristna får kraft att vara ett salt och ljus i världen, inte en sekt som stänger oss inne utan som i likhet med Petrus och de första apostlarna gå ut på Jerusalems gator och torg och verkar i samhället.

Samma sak som också påven Johannes den XXIII ville då han sammankallade Andra Vatikankonciliet: Aggiornamento, uppdatering innebar att han ville öppna Kyrkans fönster mot världen.

I år vill vi också särskilt tänka på vår påve Benedikt XVI och ge honom vårt stöd och våra böner under sista fasen av hans pontifikat och förenas med hela Kyrkan och be om den Helige Andes ledning när en efterträdare till Petrus skall utses. Michelle Moran, president för ICCRS (International Catholic Charismatic Renewal Services) ger denna apell:  

.


.

Jag vill också under fastan särskilt be för ekumeniken och ett gott klimat av samarbete och ömsesidig respekt mellan kristna i Sverige. Den 18 maj är det dags för den stora Jesusmanifestationen i Stockholm som är ett tillfälle för kristna i Sverige att ge uttryck för samhörigheten kring det som är gemensamt centrum för vår tro.

.
Till sist för er som är vana vid datorns kommunikativa gränssnitt: Också andliga sanningar kan pedagogiskt tydliggöras den vägen. Håll till godo med denna korta YouTube-film som berättar om vad fastan betyder:

.


.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Askonsdag 2013

  1. kristerbosco skriver:

    Bengt, tack för din så sansade, nyttiga och meny-roliga betraktelse inför askonsdag och fastan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s