Den Helige herr Bernhard av Clairvaux…

d H Bernhard av ClairvauxIdag firar kyrkan den Helige Bernhard av Clairvaux. Han tillhörde Benediktinorden och var känd både som stor mystiker och som handlingsmänniska. Han föddes 1091 och gick som 22-åring in i klostret Cîteaux i Frankrike (cistercienser, gren av Benediktinorden). Han gjorde sig känd som en intensiv predikant.

En dikt av en av mina favoritpoeter, Hjalmar Gullberg beskriver med författarens återhållsamma humor d H Bernhards konteplativa sida som hans väpnare hade svårt att förstå sig på.  Dikten heter Sjön och är ur samlingen Att övervinna världen från 1937:

Den helige herr Bernhard av Clairvaux bjöd mig, sin väpnare, till stallet gå.
Hans konst att tiga är beundransvärd; han nämnde inte målet för vår färd.
Vi red längs sjön som blänkte spegelblank, han böjd och grå, jag ung och mera slank.

Sedan beskrivs hur paret rider varv efter varv runt sjön och väpnarens funderingar varför. Till sist tänker han att det beror på att Bernhard beundrar naturen:

Då bröts vår tystnad av min kommentar: ”Jag tycker också sjön är underbar!”
Så häpen kunde ej ett slag av spö ha gjort mig som hans fråga: ”Vilken sjö?”
Min herre hade ej lagt märke till den spegelblanka sjön och lärkans drill.
Fast vi bevisligt gjorde samma tur, red han på annat håll, jag vet ej hur.
Aldrig skall jag, hans väpnare, förstå den helige herr Bernhard av Clairvaux.

Ryktet om Bernhards självförsakelse och fromhet spred sig och han utsågs till ledare för en grupp munkar som skulle grunda ett nytt kloster i Clairvaux i regionen Champagne i Frankrike. Inom ett par år hade klostret i Clairvaux givit upphov till ytterligare 163 kloster i Europa, bl.a. Danmark och Sverige.

Till Sverige kom orden 1143 då Alvastra kloster grundades av munkar från Clairvaux med stöd av den sverkerska ätten. Nydala kloster grundades vid sjön Rusken i Småland. Dessa två kloster var de 40:e och 41:a dotterklostren till stamklostret i Clairvaux. Några år senare kom det cistercienser till Lurö i Vänern, men flyttade kort därefter för att slutligen genom en donation av en egendom vid Billingen i Västergötlan grundägga Varnhems kloster den 1 maj 1150.   Under 1100-talet omvandlades stegvis de tidigare klostren till cistercienskloster, och de var det dominerande inslaget fram till mitten av 1200-talet, då tiggarordnarna började svara bättre mot de andliga behoven. Under reformationen drogs samtliga klosteregendomar in till kronan, och därmed försvann orden helt från Sverige.

Exempel på andra kloster: Gudhems kloster, Västergötland, grundat senast 1175. Julita kloster grundat på 1180-talet. Roma kloster, Gotland, grundat 1164 (dotterkloster till Nydala), Sko kloster, Uppland, 1220-talet. Vreta kloster, Östergötland, bör enligt Riksantikvarieämbetet vara Sveriges äldsta kloster, troligen benediktinskt från omkr. 1110, enligt traditionen cistercienskt från 1162. Ås kloster, Halland, stiftat 1192, anlagt 1194. Exempel på kloster i Danmark var Sorø och Esrum.

Vid Bernhards död hade klostret i Clairvaux 700 munkar. Han helgonförklarades av påve Alexander III den 18 januari 1174. Lämnade efter sig 10 större teologiska verk, mer än 300 betraktelser och 500 bevarade brev.

—-

Nedan: Från Mariavallfärden till Marielund 18 aug 2012

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s