Håller vi på att få ett teknokratiskt och omänskligare Sverige?

Idag publiceras en debattartikel på SvD brännpunkt undertecknad av 108 läkare, varav jag är en, som pekar på den orimliga situationen att många patienter hamnar i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen så att en del hamnar mellan stolarna och anses för friska för att få sjukbidrag och antingen för sjuka för att arbeta över huvud taget eller alternativt för sjuka för att få en rimlig chans att erhålla ett tillräckligt för deras handikapp anpassat arbete på en allt mer konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Visst behövdes en reform, det var orimligt som det var tidigare att personer gick sjukskrivna år efter år i väntan på rehabilitering utan att något hände. Denna passivitet i sig själv gjorde patienterna ännu mer handikappade och de tvingades in i en sjukdomsroll som det var svårt att ta sig ur. Men nu har vi hamnat i andra diket, och det är en brådskande nödvändighet att hitta ett sätt att ställa till rätta avigsidorna av det nya systemet, därför att det är människor av kött och blod som drabbas och lider i onödan i vårt rika land som säger sig vilja slå vakt om välfärd och människovärde.

Jag tycker det har smugit sig in en teknokratisk kyla i den svenska politiken som mera ser till samhället som teknokratiskt system än till att bygga ett samhälle som är bra för människorna och slår vakt om grundläggande omsorg och trygghet lika för alla människor oberoende av betalningsförmåga och konkurrenskraft. Inte bara vi läkare protesterar mot detta, kristna i Sverige har satt igång ett påskupprop startat av Charlotte Björnström, det har blivit en snabbt växande gräsrotsrörelse, Svenska kyrkans biskopar, diakoner och Sveriges kristna råd har engagerat sig i frågan. Katolske biskopen Anders Arborelius tog upp frågan i herdabrevet inför fastan, och ärkebiskop Anders Wejryd skriver på sin blogg. Annandag påsk planeras demonstrationer på olika platser i landet.

Sjukförsäkringsminister Ulf Kristersson säger visserligen att man skall se över de negativa effekterna av reformen, men annars håller han en låg profil. Det är som om engagemanget saknas för att människor kommer i kläm i vårt samhälle. Samma brist på engagemang tyckte jag migrationsminister Tobias Billström uppvisade när det gällde utvisningen av förföljda kristna till Irak.

Det behövs ett engagemang för människovärdet i vårt land. När kyrkorna reagerar får man kritik från moderat håll att man lägger sig i politiken. Men det handlar inte om att kyrkor eller tjänstemän lägger sig i eller har synpunkter på detaljer i politiken, men när människor far illa i systemet utan att någon bryr sig, då måste man reagera. Det är ett grundläggande imperativ enligt Katolska kyrkans sociallära vars grundprinciper jag tror alla kristna kyrkor och samfund skriver under på.

På papperet och i politikernas visioner och löften är vi det bästa landet i världen. Vi har handlingsplaner för allt, och när något går snett, och ”det som inte fick hända har hänt”, så tillsätts snyggt och propert en utredning som ansvariga chefer och politiker kan hänvisa till när man får besvärliga frågor.

Visst, mycket är bra i vårt land, men skillnaden mellan de tjusiga deklarationerna på papperet och att det så ofta händer att människor kommer i kläm i systemen känns ibland som en smärtsam dissonans. Tack och lov att det finns människor som bryr sig och har mod att protestera och stå upp för människovärdet när de ser att det behövs. Det gör samhället mänskligare och bättre att leva i! Tack Charlotte, tack biskopar och diakoner, tack artikelskrivande läkarkolleger!

Dagen

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Håller vi på att få ett teknokratiskt och omänskligare Sverige?

 1. Inga-Lill skriver:

  Hur vore det om dessa politiker kunde göra en konsekvensanalys innan de genomför förändringar, på så sätt slapp de sätta till en av alla sina berömda utredningar. Alltid när de får facit i hand, så kommer detta så välbekanta ”hur kunde det bli så, det hade vi inte tänkt oss, vi får sätta till en utredning”. Tänk om jag slapp höra dessa ord en gång till, tänk om de tänkte efter före.
  Då kanske människor sluppit hamna mellan stolarna. Då kanske de sjuka fått sin ersättning som de haft rätt till, de som är sjuka har inte blivit friskare av denna utförsäkring. De har i stället blivit ännu sjukare, rehab för mig är vård och behandling. Rehab för denna regering är tillbaka till arbetslivet så fort som det bara går, om inte annat så en flytt någonstans och början på något samhall som de knappast kan bli friskare av. Dessa politiker har faktiskt ansvar för att så många människor har dött, för att de inte orkat längre, de har inte orkat kämpa för sin rätt. Den rätt som vi betalar skatt för, så vi ska ha ett skyddsnät när vi behöver det. Svårt sjuka människor med svåra smärtor, blir utförsäkrade för att enligt regeringen bli friska, fy fasen jag skäms över att vara svensk. Jag skäms över att inte kunna göra något för de i min omgivning, som har drabbats av detta elände, att inte få det de har rätt till, trots läkarintyg som kunde tas för noveller. Inget hjälper, ingen vill förstå och politikerna trampar på i sina ullstrumpor som om inget har hänt. Alla ska numera bli friska efter en tidtabell, de anställda på FK får bonusar som de lyckas stoppa några från sjukpeng. Jag mår illa över alla dessa människor som inget vill förstå, som en terrier som inte vill släppa strumpan han/hon fått tag på, så beter sig dessa politiker som ser till att människor utförsäkras trots att de är sjuka.

 2. Klara skriver:

  Snälla rara, varför denna reservation ”Håller vi på att få ett teknokratiskt och omänskligare Sverige när vi har haft det under flera års tid?

 3. Sonja Lantz skriver:

  Jag känner precis som dig. Att få uppleva detta i välfärdslandet Sverige utan någon empati från regeringshåll är förfärligt. Nog kunde detta skötas på ett bättre sätt. Att behöva sälja allt man äger för att gå till kommunen och be om försörjning är inte något som höjer självkänslan . Inte kan man söka bostadstillägg heller eftersom man är utskriven från försäkringskassan . I vissa bloggar insinueras att de 108 läkarna kanske har fel partifärg. Det har inte med partifärg att göra utan är säkert rent mänskligt.

 4. Pingback: Påskuppropet: att vara för sänkt skatt och mot utförsäkringar, går det? « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s