Biskop Barron: Andra Vatikankonciliet är avslutat och giltigt. Nu gäller det att tillsammans med påve Franciskus genomföra dess principer: Alla kristnas ansvar att ge vidare evangeliet till hela världen.

Biskop Robert E Barron är hjälpbiskop i Los Angeles ärkestift. Han är grundare av den evangeliserande organisationen Word on Fire som använder moderna media för att informera om och sprida katolsk tro. Han ligger bakom den i USA prisvinnande TV-serien Catholicism. Tidigare har han verkat som präst i Chicago under kardinal George.

I denna mycket sevärda video talar han om attackerna idag mot Andra Vatikankonciliet och mot påve Franciskus. Andra Vatikankonciliet är avslutat och stadfäst, dess olika konstitutioner antogs av konciliefäderna med mycket stor majoritet. Det handlar idag inte om att fortsätta koncilieprocessen som om det vore öppet för ständig diskussion, utan det handlar om att göra det som konciliet pekade på, mämligen att förkunna Kristus som världens ljus för världen.

Det är något fel när det uppstår en splittring i kyrkan så att dess högsta auktoritativa organ ifrågasätts, ett ekumeniskt koncilium och en sittande påve.
Biskop Barron kritiserar attackerna mot konciliet och mot påve Franciskus som är särskilt uttalade i USA, bland unga i Sociala media känner vi igen tongångarna även i Europa och Sverige.

Lyssna till denna verkligt intressanta och pastoralt viktiga utläggning av en sann kyrkans herde. Han tolkar påve Franciskus pontifikat i ljuset av att lämna koncilieprocessen bakom sig och nu gå vidare för att genomföra konciliets principer: En ny evangelisation som inbegriper varje döpt person. Talet har en ekumenisk bredd, och jag rekommenderar alla teologiskt intresserade kristna att lyssna:

Biskop Barron nämner särskilt två yttringar av påve Franciskus som tydliggör sammanhanget mellan hans pontifikat och Andra Vatikankonciliet:
1. Talet han höll vid konklaven, då ärkebiskop Bergoglio, innan han blev vald till påve. Detta korta men mycket kärnfulla tal har översatts till svenska och presenteras på Predikoverkstans hemsida.

En kärnmening som uttrycker påvens kritik av en kyrka som inte förmår att gå ut ur sig själv:

”När Kyrkan inte går utanför sig själv för att evangelisera blir den själv-bespeglande och blir sjuk (man tänker på kvinnan i en av evangelierna som gick dubbelvikt). Med tiden så kommer de kyrkliga institutioner som är självbespeglande att fastna i en slags ond teologisk narcissism.”

2. Den apostoliska maningen Evangelii Gaudium.

Påvens apostoliska maning om   ny evangelisation som kom ut 2013 (på svenska här), en uppföljare till Paul VI´s Evangelii Nuntiandi, det stora evangelisationsdokumenten av den påve som slutförde Andra Vatikankonciliet.

Jag skrev om Evangelii Gaudium 2013: Det  är ett mycket starkt dokument som borde läsas med eftertanke och begrundan av varje biskop, varje präst och ordensperson och varje katolik, ja varje kristen oberoende av samfundstillhörighet som bejakar det som Kyrkan betonat alltsedan Andra Vatikankonciliet: Att vi alla döpta har ett ansvar att vara representanter för Guds rike och vittna om evangeliet i världen.

Citat från inledningen:

1. …”Med Kristus föds glädjen ständigt på nytt. I denna uppmaning vill jag uppmuntra de kristtrogna att med sin inre glädje börja på ett nytt kapitel i evangelisationen. Samtidigt vill jag visa på nya vägar för Kyrkans resa under de år som ligger framför oss.

2. Den stora faran i vår tids konsumtionsinriktade värld ligger i den plågsamma ödeläggelse ett självbelåtet och girigt hjärta föder fram i sin ständiga jakt på ytliga förströelser med så okänsligt samvete. Så fort det inre livet fångas i egenintresset och bekymren finns inte plats för andra och för fattiga. Guds röst hörs inte längre och känslan av hans kärlek saknar glädjen. Viljan att göra gott blir bara tunnare och tunnare. Också för troende finns en stor fara. Många faller offer och blir till slut
förbittrade, argsinta och håglösa. Så kan man inte leva värdigt och uppfylla livets mål. Det är inte Guds vilja för oss och inte det liv i Anden som har sin källa i den uppståndne Kristi hjärta.

3. Jag inbjuder i denna stund alla kristna, var de än bor och lever, till ett förnyat personligt möte med Jesus Kristus, eller åtminstone till att öppna sig för honom som vill detta möte med dem….”

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Biskop Barron: Andra Vatikankonciliet är avslutat och giltigt. Nu gäller det att tillsammans med påve Franciskus genomföra dess principer: Alla kristnas ansvar att ge vidare evangeliet till hela världen.

  1. Per Wallin skriver:

    Inspirerande att lyssna till biskop Barron. Det var Andra Vatikankonciliet som öppnade vägen för mig till den Katolska kyrkans fulla gemenskap. Det är sorgligt att många unga i vår kyrka vilseleds i en förkonciliär anda. Vi katoliker som vill sluta upp bakom påven Franciskus får fortsätta att be för honom och för Kyrkans enhet.

  2. Jag tycker mycket om Bishop Barron. Beställde nyligen hans studiebibel kring evangelierna.

  3. Francis Weiss skriver:

    Thank youu for this

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s