Underlåtenhetssynder skadar Europa mer än terrordåden

Terrorn slår till mot Europa. Nu över 100 döda i Paris, 200 skadade. Det är outhärdligt att ta del av detta. Men det är inte oväntat. Vi reagerar för att det sker nära oss, men i länder som Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien är detta vardagsmat där extrema islamister och diktatorer utövar terror mot den egna befolkningen. Igår 40 döda i terrorattentat i Beirut.

Det har bara varit en tidsfråga när något skulle ske igen i Europa, och det kommer med all sannolikhet att hända igen. Inte heller Stockholm går säkert. Vid ett tal i Bolivia under sin Sydamerika-resa sade påven med hänvisning bl.a. till förföljelsen och dödande av kristna och andra folkgrupper i Mellanöstern: ”I detta tredje världskrig, som stegvis pågår, och som vi nu bevittnar, äger en form av folkmord rum och detta måste ta slut”. Terroristexperter som Magnus Ranstorp har varnat gång på gång för att terroristgrupper hotar Europa. Ändå är det med sömngångaraktig yrvakenhet vi reagerar varje gång något sker.

Vi kan vidta säkerhetsåtgärder, men vi kan aldrig helt skydda oss mot terrorismens ondska lika lite som vi kan skydda oss mot naturkatastrofer och andra olyckor. Ändå vill jag säga att Europas folk skadas inte i grunden av detta. Vi reser oss och går vidare. Men det som verkligen skadar Europa och EU-projektet på sikt är det moraliskt onda vi tillfogar oss själva genom vår oförmåga som europeisk gemenskap att ta vara på vår medmänniska, denna gång i form av de flyktingskaror som knackar på vår dörr men som Europas länder blundar för och spelar Svarte Petter med. Det är inte det som kommer utifrån som på allvar skadar oss, utan det som kommer inifrån, från våra hjärtan säger Jesus:

 Vid den tiden kallade Jesus till sig folket och sade: ”Hör på mig allesammans och försök att förstå. Inget av det som kommer in i människan utifrån kan göra henne oren. Bara det som kommer ut ur människan kan göra henne oren.”

Men han sade: ”Det som kommer ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, ur människornas hjärtan, kommer de onda tankarna, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, själviskhet, ondska, bedrägeri, liderlighet, avund, förtal, högmod, förblindelse. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.”
(Mark 7:14-15, 20-23)

21 kristna martyrer som halshöggs av IS i Libyen (minnesdag 15 februari)

21 kristna martyrer som halshöggs av IS i Libyen (minnesdag 15 februari)

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Underlåtenhetssynder skadar Europa mer än terrordåden

 1. Gert Gelotte skriver:

  Bengt,

  jag blir glad varje gång vi är helt eniga, som denna.

  Gert Gelotte

 2. Thorsten Schütte skriver:

  Håller med. Om inte EU levererar i flyktingfrågan och därmed visar, främst för tyskarna och svenskarna som sliter häcken av sig med ett någotsånär mänskligt bemötande av flyktingarna – att man inte bara är en papperstiger – då kan man verkligen fråga sig, vad vi ha EU till för.

 3. Johan Selander skriver:

  Jag undrar om det egentligen är så lämpligt att tala om ”krig” mot IS. Är det inte att legitimera dessa terroristers anspråk på att vara en stat? I min värld är IS en kriminell, internationell liga.
  Vänlig hälsning
  Johan Selander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s