Lembke om avlat

Lidandets problem kan vi människor aldrig finna en tillfredställande teoretisk formel för att förklara. Men verkligheten tvingar oss att förhålla oss till det på ett eller annat sätt. För en del blir lidandet ett hinder för en god Guds-relation. Antingen förnekar man honom eller också är man arg på Gud. En Gud som tillåter så mycket lidande i världen är omöjlig att acceptera.

För mig är tron en tro trots allt. Lidandet, ofullkomligheten, ondskan finns som en bakgrund, men det har inte fått sista ordet. Gud själv blev människa och tog på sig våra villkor. Jag kan inte låta bli att ta tag i hans utsträckta hand och anta utmaningen att slå in på frälsningens väg. På något sätt får då även mitt eget lidande mening och förenas med Frälsarens lidande och död som utsäde för det nya livet och världens frälsning.

Detta är ett mysterium som inte är gripbart, men det är mot den bakgrunden jag accepterat Katolska kyrkans lära om avlaten. Förklaringar man fått om en slags frälsningens ekonomi där man genom egna uppoffringar förkortar själarnas lidande i skärselden har jag sett mera som ett pedagogiskt sätt att ofullkomligt sätta ord på något som ligger bortom vår fattningsförmåga. Hur man än försöker så blir det naivt, närmast banalt.

Pedagogisk är också Martin Lembke i en mycket välskriven teologisk artikel i Dagen igår. Att med enkel pedagogik förklara det oförklarliga låter sig inte göras så att vi i positiva termer kan få en uttömmande förklaring av trons mysterium. Däremot kan teoretiskt konstruerade pedagogiska modeller vara till nytta för att förstå hur naiv och orimlig vår egen förförståelse av dessa ting ofta är. Det visar Martin Lembke på ett fint sätt i denna artikel som jag verkligen rekommenderar.

Triumfkrucifixet i Härkebärga kyrka

Triumfkrucifixet i Härkebärga kyrka

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lembke om avlat

  1. Alma-Lena skriver:

    Jag tycker dock insändaren han svarar på är betydlgt mer intressant och lika välskriven dessutom med större stöd i Bibeln där det tydligt framgår att det pågår en kamp mellan Gud och det onda 1 Kor 15 förklarar det tydligast och den lite snobbiga attityd Lembke här uppvisar gör honom mindre heder än det han vanligtvis uppvisar. Mig övertygar han inte. Om han har rätt är Gud on. jag säger bara är en Gud verklige ansvarig för gökens grymma beteende? Virus? Vill Gud verkligen allt som sker som inet alls beror på männsikors beteende? Då är Gud ond. Lembkes resonemang är hedniskt i så måtto att hedningar tycker Gud står över moraliska kategorier ocfrå bete sig hur som helst. Vi ska bara blidka denna gudom för att slippa råka ut för hens nyckfulla beteende. den bild av Gud vi ser i Jesus liknar inte detta på en enda fläck. Bara Gud är god säger Jesus och jag tror inte på en relativisering av detta begrepp. det verkar Lembke och hans åsiktskamrater tycka, dvs godhet hos männsikor är en helt annan sak än hos Gud.

    Jag tror på en enda gud som är treenig och visar oss tydligast vad godhet innebär i Jesus som ännu strider för att Gud ska bli Gud helt och fullt när han lagt under sig alla fiender. Gud är alltså både allsmäktig men inte ännu.

    Finns det något i Bibeln eller historien som motsäger Paulus, Kärnbo och mig på denna punkt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s