Förundran över naturen och människan

Jag såg ett program från Minnenas television nu på morgonen om orkidekännaren Rolf Lidberg. Vad han inte visste om orkideer är inte värt att veta. Vi fick se hur olika orkide-sorter utvecklat de mest sinnrika system med interaktion med insekter för att åstadkomma korsbefruktning. Jag kunde inte undgå att gripas av förundran över naturen, dess mångfald och hur underbart allt är skapat. Kan inte tro att allt bara är en slump utan att det finns en Skapare bakom.

Guckuskon trivs i den kalkrika jorden på Kinnekulle

Guckuskon trivs i den kalkrika jorden på Kinnekulle

Också människan, detta motsägelsefulla väsen som är kapabel till de mest fruktansvärda grymheter men också inom sig rymmer en föreställning om evigheten och Gud och strävan efter att älska är skapad på ett underbart sätt. Psalmisten ger uttryck för sin beundran:

När jag ser din himmel, som dina fingrar format,
månen och stjärnorna du fäste där,
vad är då en människa att du tänker på henne,
en dödlig att du tar dig an honom?
Du gjorde honom nästan till en gud,
med ära och härlighet krönte du honom. (Ps 8:4-6)

I människans storhet ingår också att se sin litenhet och brist och hemfallenhet åt det onda som Bibeln kallar synd. Kristendomen innefattar dock tron och hoppet att synden och mörkret inte har sista ordet. Det kan tyckas vara ett irrationellt hopp när vi ser alla grymheter som utspelas för våra ögon i dessa dagar. Påven talar om att om vi lägger ihop alla konflikter och krig i världen idag, så är det som en början till ett tredje världskrig. Vi borde gråta.

I det perspektivet förundrar sig Wolodarski i DN hur man i den svenska valrörelsen nästan helt kan förtiga detta och istället fokusera på en liten ”knuff” som i själva verket inte var någon knuff när en politiker lämnade över ett papper till en annan. Borde vi inte gråta över oss själva också som är så absorberade av vårt eget att vi inte ser och har några visioner för att skapa fred i världen? Vi alla i Sverige, alla politiska partier är ju så goda och vill så väl, utom SD som får agera syndabock på vilken vi projicerar alla våra mörka sidor.

Nu skall jag gå och rösta.

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s