I Övre salen i Jerusalem föddes kyrkan. 2000 år senare inspireras vi av samma Ande.

dha”Då återvände de till Jerusalem från det berg som kallas Olivgårdsberget och som ligger bara en sabbatsväg från staden. Och när de kom dit gick de upp till det rum i övervåningen där de höll till, Petrus, Johannes, Jakob och Andreas, Filippos och Tomas, Bartolomaios och Matteus, Jakob, Alfaios son, Simon seloten och Judas, Jakobs son. Alla dessa höll ihop under ständig bön, tillsammans med några kvinnor, Maria, Jesu mor, och hans bröder.” (Apg 1)

I Övre salen i Jerusalem samlades apostlarna kring Jesus för den sista måltiden. I Övre salen var det också som apostlarna tillsammans med Maria höll ut i väntan på Andens ankomst. Där föddes kyrkan.

Under sin resa till Jerusalem firade påven sista kvällen en mässa på den plats där enligt gammal tradition Övre salen skall ha varit belägen. Påven avslutade i sin predikan med följande ord:

”…the Upper Room reminds us of the birth of the new family, the Church, established by the risen Jesus; a family that has a Mother, the Virgin Mary.  Christian families belong to this great family, and in it they find the light and strength to press on and be renewed, amid the challenges and difficulties of life.  All God’s children, of every people and language, are invited and called to be part of this great family, as brothers and sisters and sons and daughters of the one Father in heaven.

These horizons are opened up by the Upper Room, the horizons of the Risen Lord and his Church.  From here the Church goes forth, impelled by the life-giving breath of the Spirit.  Gathered in prayer with the Mother of Jesus, the Church lives in constant expectation of a renewed outpouring of the Holy Spirit.  Send forth your Spirit, Lord, and renew the face of the earth (cf. Ps 104:30)!”

Vi förbereder oss nu för pingsten, den Helige Andes högtid och ber under de 9 dagarna mellan Kristi Himmelsfärdsdag och Pingsten en novena, 9 dagars bön.

1 juni medverkar påve Franciskus på en stor samling med Karismatiska förnyelsen i Italien på Olympiastadion i Rom.

I olika katolska församlingar i Sverige ber man pingstnovenan tillsammans med de andliga rörelserna i kyrkan. Det hela avslutas i Katolska domkyrkan på Pingstaftonen med en pingstvigiliemässa 18.30 tillsammans med biskop Anders.

Vi kan alla där vi befinner oss delta i Kyrkans förbön inför pingsten och förbereda oss att ta emot den nya livet i den Helige Ande:

Dag 1, fredag

I Faderns + och Sonens och den Helige Andes namn.

Vi ber denna novena för förlåtelse, frid, fred och försoning, för den Helige Andes utgjutande och för Kyrkans enhet samt…… (våra egna intentioner)

Kom helige Ande, godhetens och sanningens Ande,
och fyll våra hjärtan med Din kärleks eld.
Ge oss ljus, ledning och inspiration
så att vi ser, förstår och handlar rätt.

Ge oss nåden att leva efter Kristi vilja
och följa Honom som är vägen, sanningen och livet.
Ge oss ett hopp förankrat i Gud, vårt ursprung och mål.

Läsningar:

 Vänta på det som Fadern utlovat: Apg 1:1-14

I min första bok, ärade Theofilos, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde fram till den dag då han togs upp till himlen, sedan han genom helig Ande hade gett sina befallningar åt dem som han utvalt till apostlar. Han framträdde för dem efter att ha lidit döden och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar visade sig för dem och talade om Guds rike. Och under en måltid tillsammans med dem sade han åt dem att inte lämna Jerusalem utan vänta på det som Fadern hade utlovat, ”det som ni har hört mig tala om”, sade han.
Johannes döpte med vatten, men ni skall bli döpta med helig Ande om bara några dagar.”

De som hade samlats frågade honom: ”Herre, är tiden nu inne då du skall återupprätta Israel som kungarike?”

Han svarade: ”Det är inte er sak att veta vilka tider och stunder Fadern i sin makt har fastställt. Men ni skall få kraft när den heliga Anden kommer över er, och ni skall vittna om mig i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han steg upp stod plötsligt två män i vita kläder bredvid dem. ”Galileer”, sade de, ”varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så som ni har sett honom fara upp till himlen.”

Då återvände de till Jerusalem från det berg som kallas Olivgårdsberget och som ligger bara en sabbatsväg från staden. Och när de kom dit gick de upp till det rum i övervåningen där de höll till, Petrus, Johannes, Jakob och Andreas, Filippos och Tomas, Bartolomaios och Matteus, Jakob, Alfaios son, Simon seloten och Judas, Jakobs son. Alla dessa höll ihop under ständig bön, tillsammans med några kvinnor, Maria, Jesu mor, och hans bröder.

En Hjälpare skall vara hos er för alltid: Joh 14:15-26

Om ni älskar mig kommer ni att hålla mina bud. Jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan hjälpare, som skall vara hos er för alltid: sanningens ande. Världen kan inte ta emot den, eftersom världen inte ser den och inte känner den. Men ni känner den, eftersom den är kvar hos er och kommer att vara i er. Jag skall inte lämna er ensamma, jag skall komma till er.

Ännu en kort tid, sedan ser världen mig inte längre, men ni skall se mig, eftersom jag lever och ni kommer att leva. Den dagen skall ni förstå att jag är i min fader och ni i mig och jag i er. Den som har mina bud och håller dem, han älskar mig, och den som älskar mig skall bli älskad av min fader, och jag skall älska honom och visa mig för honom.”

Judas – inte Judas Iskariot – frågade: ”Herre, hur kommer det sig att du skall visa dig för oss men inte för världen?”

Jesus svarade: ”Om någon älskar mig bevarar han mitt ord, och min fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och stanna hos honom. Den som inte älskar mig bevarar inte mina ord. Men ordet som ni har hört kommer inte från mig utan från Fadern som har sänt mig. Detta har jag sagt er medan jag är kvar hos er. Men Hjälparen, den heliga Anden som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt som jag har sagt er.

[Pingstnovenan dag 1-9]

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till I Övre salen i Jerusalem föddes kyrkan. 2000 år senare inspireras vi av samma Ande.

  1. Beträffande den Övre salen i en byggnad där tre religioner vördar (Jesu sista måltid, kung Davids grav, synagogan) fick vi i min familj, som för drygt ett år sedan gjorde en resa i det Heliga landet under en mycket kunnig guide, veta att arkeologiskt-historiskt knappast något stämmer. Över huvud är väldigt många platser omtvistade. Ofta går de olika legenderna tillbaka till korsfararna.

    Jag tycker att man i detta fall liksom i alla andra omtvistade attributioner skall veta vad historien/ arkeologin säger, både betr. det Heliga landet och i fråga om helgonberätteler, t ex den om Juan Diego och la Virgen de Guadalupe.

    Men detta hindrar inte den symboliska betydelsen. Så lång tids och så många människors böner och vördnad har laddat alla dessa pilgrimsplatser. Och när det gäller det Heliga landet är bara vetskapen att man befinner sig i det land där Jesus Kristus vandrade, undervisade, levde, dog och uppstod en otroligt stor upplevelse, även om de enskilda platserna oftast är historiskt osäkra. Kanske Galileen var allra märkligast – det upplevde jag som speciellt autentiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s