Bön kan försätta berg – Påven i bön vid muren mellan Israel och Västbanken

popepatriark1

Vi upplever historiska dagar. Påven är på resa till Mellanöstern och den trakt där kristendomen har sina rötter, samtidigt platsen för en av de mest svårlösta politiska konflikterna i vår tid. I Jerusalem mötte han igår den ekumeniske Patriarken och firade gudstjänst med honom i den Heliga Gravens kyrka, platsen för Jesu korsfästelse och uppståndelse. Det är alltför mycket för att sammanfatta på några rader, här bara ett par bilder och några kommentarer.

popejordan2
popejordanOvanstående bild från Vatikanradion är från i lördags då påven kom till Jordanien. Ett besök vid floden Jordan och den plats där Jesus döptet av Johannes och Anden sänkte sig över honom.  Påven dröjde länge vid flodstranden och bad tyst, sannolikt något som var utanför protokollet. Påven återkom den dagen i sina anföranden ofta till den helige Ande som källan till liv och kraft i våra liv.

På lördagmorgonen på väg till Betlehem hände nästa sak utanför protokollet. På väg till möte med palestiniernas president Mahmoud Abbas i Betlehem bad han att påvemobilen skulle stanna vid muren som skiljer Israel från Västbanken, han gick ur och fram till muren och dröjde där en god stund i bön. Till sist lade han pannan mot muren.

popewall

popewall2

En gest av solidaritet med den lidande befolkningen i regionen. Gesten ger inte ett intryck av att påven ”kört huvudet i väggen”. Hans panna är hård, och bön i den helige Andes kraft kan försätta berg.

Efter att ha firat en utomhusmässa i Betlehem besökte han födelsekyrkan. I samband med avslutningen av mässan i Betlehem kom nästa överraskning: Påven inbjöd presidenterna Shimon Peres och Mahmoud Abbas till hans hem i Vatikanen för gemensam bön för freden, en inbjudan båda senare samma dag var snabba att tacka ja till. Så här sade påven:

”In this, the birthplace of the Prince of Peace, I wish to invite you, President Mahmoud Abbas, together with President Shimon Peres, to join me in heartfelt prayer to God for the gift of peace. I offer my home in the Vatican as a place for this encounter of prayer.

All of us want peace. Many people build it day by day through small gestures and acts; many of them are suffering, yet patiently persevere in their efforts to be peacemakers. All of us – especially those placed at the service of their respective peoples – have the duty to become instruments and artisans of peace, especially by our prayers.

Building peace is difficult, but living without peace is a constant torment. The men and women of these lands, and of the entire world, all of them, ask us to bring before God their fervent hopes for peace.”

Idag fortsätter påven med bl.a. besök hos Stormuftin i Jerusalem, Klippmoskén och Klagomuren. Han skall också lägga en krans på Herzls grav och möta politiska ledare i Israel. Ytterligare ett privat möte med den ekumeniske Patriarken äger också rum under dagen.

Följ händelserna här:

[CTV live] [Vatikanradion mediaplayer] [Vatikanens youtubekanal]

[Vatikanens hemsida, program, alla påvens tal och predikningar under resan]

[Official website of the Assembly of Catholic Ordinaries of the Holy Land for the visit of Pope Francis in the Holy Land, 24 – 26 May 2014]

[Franciscan Media Center in the Holy Land]

[Vatican news]

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bön kan försätta berg – Påven i bön vid muren mellan Israel och Västbanken

  1. Marianne skriver:

    Tack för rapporter från denna historiska resan som skickar signaler av hopp och tro att bön kan förändra förhållanden!

  2. Här en reaktion från en kristen på Västbanken ”Även om de heliga fäderna inte kommer att träffas i Taybeh , så kommer många tidningar att rapportera om den kristna gemenskapen . Vi vill vara ett ljus för världen och det hopp som behövs under den israeliska ockupationen . Vi är inlåsta bakom en mur i ett öppet fängelse och bosättningar fortsätter att växa upp runt omkring oss medan Israel fortsätter att kontrollera alla gränser , vägar och naturresurserna .”
    Hon frågar sig till sist ”Kommer påven Francis och ekumeniske patriarken Bartholomeus har modet att tala mot de orättvisor som sker i samma land där Kristus korsfästes och uppstod ? Kommer de att se de brott mot mänskligheten som vi ser med våra ögon ?” läs mer i http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2014/05/brev-fran-taybeh-2_27.html

  3. Pingback: Påven vid Yad Vashem: ”Adam var är du? Människa var är du?” | Bengts Blogg

  4. Pingback: Abbas, Franciskus och freden | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s