Påve Franciskus ber om familjernas förbön

Äktenskap och familj hör till det mest basala i den mänskliga gemenskapen. Alla barn kommer till genom en mamma och en pappa som har ansvar för deras skydd och fostran till självständiga ansvarstagande samhällsmedborgare. Äktenskapet är för hela livet enligt Kyrkan, och varje par som gifter sig bejakar nog att detta är sant och de två önskar nog i sina hjärtan att de skall kunna förverkliga detta med Guds nåd.

Inte desto mindre misslyckas man ibland. Relationen kraschar, det blir helt enkelt omöjligt att hålla ihop. Verkligheten stämde inte med idealet. Det finns också andra familjekonstellationer, föräldrar som inte klarar att ta han om sina barn och de får sin trygghet i andra sammanhang, av släktingar, adoptivföräldrar. Vissa som lever i livsgemenskaper kan inte få barn, t.ex. om endera parten är steril eller två av samma kön lever tillsammans men vill ändå gärna ta hand om barn, t.ex. genom att adoptera. Vi talar om ”regnbågsfamiljer” när vi konstaterar att alla hushålls- och familjegemenskaper idag inte ser ut som schablonföreställningen av mamma-pappa barn.

Det finns inget eller borde inte finnas något motsatsförhållande mellan att familjer kan se olika ut, att äktenskap kan misslyckas och att Kyrkan lär att äktenskapet är mellan man och kvinna och för hela livet. Kyrkan skall stödja människor i deras konkreta livssituation vare sig de lyckas eller inte lyckas leva upp till idealet. Stödet är allra viktigast när man har misslyckats. Det är därför smärtsamt och tråkigt att många människor i olika livssituationer som rör äktenskap och familj känner att Kyrkan istället för att stödja dem lägger på dem bördor som försvårar livet.

Det är denna situation Katolska kyrkan nu på initiativ av påve Franciskus vill ta upp till analys och se hur man kan ändra sitt pastorala förhållningssätt så att människor verkligen upplever stöd och hjälp från Kyrkan istället för att de upplever det som att bördor läggs på dem. För evangeliet är ett befriande och stärkande budskap fullt av hopp, upplever människor det annorlunda har kyrkan inte lyckats i sitt evangeliserande uppdrag som Jesus givit henne.

Familjesynoden samlas i en första session hösten 2014 och en andra session 2015. Dessutom kommer det att vara ett världsmöte för familjer i Filadelfia september 2015. Det är i samband med allt detta påven skriver ett brev till världens familjer, daterat på festen för barnet Jesus frambärande i templet  och ber om förbön. Ur brevet:

”I am writing this letter to you on the Feast of the Presentation of the Lord in the Temple. The evangelist Luke tells us that the Blessed Mother and Saint Joseph, in keeping with the Law of Moses, took the Baby Jesus to the temple to offer him to the Lord, and that an elderly man and woman, Simeon and Anna, moved by the Holy Spirit, went to meet them and acknowledged Jesus as the Messiah (cf. Lk 2:22-38). Simeon took him in his arms and thanked God that he had finally ”seen” salvation. Anna, despite her advanced age, found new vigour and began to speak to everyone about the Baby. It is a beautiful image: two young parents and two elderly people, brought together by Jesus. He is the one who brings together and unites generations! He is the inexhaustible font of that love which overcomes every occasion of self-absorption, solitude, and sadness. In your journey as a family, you share so many beautiful moments: meals, rest, housework, leisure, prayer, trips and pilgrimages, and times of mutual support… Nevertheless, if there is no love then there is no joy, and authentic love comes to us from Jesus. He offers us his word, which illuminates our path; he gives us the Bread of life which sustains us on our journey.

Dear families, your prayer for the Synod of Bishops will be a precious treasure which enriches the Church. I thank you, and I ask you to pray also for me, so that I may serve the People of God in truth and in love. May the protection of the Blessed Mother and Saint Joseph always accompany all of you and help you to walk united in love and in caring for one another. I willingly invoke on every family the blessing of the Lord.

Låt oss alla som hoppas på Guds nåd ta maningen om förbön på allvar. Be för Kyrkan, påven och att Kyrkan, som är vi alla som tror och är döpta, med den helige Andes hjälp finner rätt väg i att främja och stödja en god utveckling enligt Guds vilja på området äktenskap och familj och att Evangeliet skall spridas och vinna gehör i världen.

Läs också kommentar på Rorate Caeli-bloggen: Dramatic times for Catholic Dogma on Marriage

herrensframbärandeitemplet

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s