”Sex förpliktigar bara för stundens njutning, män bör få rätt till juridisk abort”

– Rubriken återger ett påstående från en kvinna, och ett förslag från en man ur de senaste dygnens pressflöde.

Det var väntat att Witt-Brattström skulle få mothugg på sin artikel om sexualitet och relationer där hon vågar påstå något för vår sekulariserade tid så radikalt som att sexualiteten innebär ett möte mellan två subjekt i en relation som implicerar ett etiskt ansvarstagande som sträcker sig längre än till stundens njutning.

– Nada säger Kristina Lindquist som anser sig veta bättre: ”Sex förpliktigar strängt taget inte till mer än att vara ömsesidigt i stunden”. Alla andra påståenden är bara ett sätt att förtränga en outhärdlig men orealistisk (egoistisk, oetisk enl Lindquist?) längtan efter trohet och beständighet. Alla har rätt till kärlek (läs sex),  menar Lindquist, men ingen har ansvar för att ta konsekvenserna på längre sikt av det hela, i vilket kan ingå sådana saker som relationens ömtålighet, barn (abort skall vara en rättighet, inte mer med det). För om det inte vore så kanske konsekvensen blev att kvinnor ibland behövde hålla på sig, ett alternativ som är helt otänkbart för Kristina Lindquist.

Jag känner inte igen mig i Kristina Lindquists tänkande då jag ser till mig själv och många många andra kvinnor och män jag möter i min vardag. Det finns en uppskattning av ansvarstagande, en uppfattning att trots svårigheter och risk att misslyckande är ändå ett ansvarstagande i ett längre perspektiv etiskt riktigt att satsa på. Drömmen äktenskapet som ett livslångt förbund är inte bara som ett romanticerande och grädde på moset, utan ett reellt livsvärde. För detta högre goda tror jag att kvinnor, precis som ansvarstagande män, ibland också är beredda att ”hålla på sig”.

Men de värderingar Kristina Lindquist ger uttryck för kan säkert de unga våldtäktsmännen  som tvingar sig på unga flickor skriva under på. Dessa pojkar får inte ens några tydliga värderingar från vuxenvärlden som gör att de förstår att det är kränkning av en annas personliga integritet de håller på med. Också de gifta män som gärna köper sex från kvinnor som utbjuds i människohandeln eller de män som bara tagit ett snedsprång och för egen njutnings skull har en ”affär” vid sidan om gillar nog Lindquists värderingar.

Men ponera att kvinnan, vilket nog inte är ovanligt, tar det betydligt mera seriöst. Och ponera att kvinnan blir gravid och inte vill göra abort, medan mannen inte vill ta ansvar och kräver att hon skall göra det. -En svår situation för den stackars mannen som hittills blivit skyldig att betala underhåll för barnet. Men denna orättvisa finns också förslag hur man skall råda bot på: Precis som kvinnorna har rätt till fysisk abort, så borde männen få rätt till juridisk abort. Jag skämtar inte, sådana förslag finns: Nyligen kunde vi läsa i DN om en dansk man som processar för just detta. Han anser att han lurats att bli pappa och vill få faderskapet juridiskt upphävt. Detta är väl inte mer än en logisk konsekvens av den sexualradikala agenda Kristina Lindquist gör sig till tolk för och för till sin spets.

Ingen skall behöva ta ansvar för barn man inte vill ha. Sex har inte med relationer och barns tillkomst att göra. Barn kan man lika gärna skaffa på annat sätt, man behöver inte ens frambära det själv om det nu blir som vissa förslagsställar vill att ”altruistiskt” surrogatmödraskap skall förverkligas.

Ni hör hur tokigt det låter. Genomskåda orimligheten i den sexualradikala agendan. Fram för en human ansvarstagande sexualitet som sätter etik, relationen och barnen i centrum.

pilgrimsmadonnand

Vår fru av Sverige, pilgrimsmadonnan i Katarina kyrka

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till ”Sex förpliktigar bara för stundens njutning, män bör få rätt till juridisk abort”

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Det är många, ofta medelålders och äldre män, som har synpunkter på vad unga kvinnor vill och inte vill när det gäller sex. Jag blir mer och mer övertygad om att det som behövs mest är att stärka tjejerna så att ingen kan tvinga dem att göra något de inte vill, eller låta bli att göra något de vill.
  I Sverige har vi stor valfrihet, det finns andra länder där man inte välja att t.ex. använda preventivmedel, eller leva i en samkönad relation. Vi ska vara på vår vakt mot dem som vill tvinga andra att följa deras värderingar.
  Ansvarskänsla och omsorgen om den andre och sig själv är väldigt viktigt. Frågan är hur man på bästa sätt stödjer det?
  Jag återkommer senare idag till ämnet i en blogg, med utgångspunkt från Engelsforstrilogin.
  Anneli

 2. Pingback: Engelsforstrilogin – äntligen är tjejer huvudpersoner | Annelis blogg

 3. bema skriver:

  Anneli!
  Jag har ingen anledning att föreskriva hur andra skall bete sig eller ”gissa” vad andra vill och inte vill. Känner mig därför inte alls hemma i din kategorisering ”medelålders och äldre män som har synpunkter på vad unga kvinnor vill”.

  Däremot har jag min livstolkning och känner och har dialog med många människor, både män och kvinnor, yngre och äldre, och utifrån det tycker jag mig förstå att jag inte är ensam att känna mig främmande för de värderingar Kristina Lindquist framför.

 4. Inez skriver:

  Bengt, Anneli,

  Jag uppskattade att Witt-Brattström modigt tog upp sexualitet i vår tid till diskussion. Varför leder normkritik genom historien ofta bara till nytt kvinnoförtryck? Radikal blir synonym till reaktionär, samma sorts kakor bjuds. Drömmen om ett frivillighetens knullparadis håller inte, någonting tycks ha förändrats i nutidens mentalitet. Enligt en polisutredare jag hörde berätta på TV så har en viss typ av våldtäkt börjat anmälas: en grupp unga män tjatar sig till gruppsex med en ung kvinna. Männen uppfattar händelsen som frivilligt sex.

  Att lagen om samtycke skrivs in i sexualbrottslagstiftningen framstår som allt mer nödvändigt. Det är också en god idé att fler organisationer tar fram och erbjuder skolorna ett sex- och samlevnadsmaterial som kompletterar RFSU.

  Det måste finnas en sexualetisk väg mellan moraliserande konservativa värderingar och sexradikal värdenihilism. Att folk skiljer på kropp och själ och har många partners är högst konventionellt, det verkligt frigjorda verkar vara att lyckas integrera kärlek och passion tillsammans med en annan människa. Det är för de flesta en omvandlande erfarenhet av livet.

  Inez

  • bema skriver:

   Inez, Anneli,
   att den form av våldtäktsanmälningar Inez nämner ökar är ytterst allvarligt. Än mer allvarligt att de unga männen inte förstår att se att det är frågan om övergrepp och kränkning av personlig integritet, och allra allvarligast att domstolarna ger dem rätt. Tala om kvinnoförtryck!

   Inez skriver:

   ”Det måste finnas en sexualetisk väg mellan moraliserande konservativa värderingar och sexradikal värdenihilism. Att folk skiljer på kropp och själ och har många partners är högst konventionellt, det verkligt frigjorda verkar vara att lyckas integrera kärlek och passion tillsammans med en annan människa. Det är för de flesta en omvandlande erfarenhet av livet.”

   – Väldigt bra sammanfattat. Precis vad jag vill ha sagt.

  • Alma-Lena skriver:

   Håller med till hundra procent. Bra talat!

 5. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt och Inez,
  Ja, det är verkligen allvarligt med gruppvåldtäkter och andra kränkningar som sker mot unga kvinnor. Det är vi överens om och också att det behövs samtal om värderingar och hur man bemöter varandra ser på sina medmänniskor. Personligen tror jag också att det behövs ett genusperspektiv i den diskussionen.
  Bengt jag uppfattade det som att du inte bara värnar dem som vill avstå från sex innan äktenskapet, utan ser det som lösningen på pressen som drabbar en del av de många kvinnor som vill ha sex, men på ett sätt som de uppskattar. Något jag inte håller med om, jag försöker i stället se hur situationen kan förbättras för alla.

  Sedan håller jag personligen med er om att sex och kärlek bör integreras, men återigen den (kvinna) som inte delar vår syn ska inte drabbas av tjatsex och våldtäkt. Om jag ska använda Inez term om frigjordhet så skulle jag säga att det är att förstå och respektera att vi är olika.
  Vilket är ack så svårt, hela debatten och tyvärr också verkligheten verkar vara full av människor som vill att alla andra ska ställa upp på deras önskningar.
  Anneli

 6. Marcus sr skriver:

  Många äldre har glömt eller vill inte minnas hur det sexuella trycket var i tonåren.
  Det är inte bristande värderingar som styr unga männens och/eller kvinnornas sexuella beteende ,utan önsketanken om det okomplicerad sex utan rädsla för följderna eller tvånget att binda sig till ett partner när man inte är mogen för det, men vill ändå skaffa sig dom ”nödvändiga” erfarenheter.

  Att ha sexuella erfarenheter är ett värde i sig i ungdomen . Det finns en fantasi, att först när man har blivit av sin oskuld man kan känna sig att vara med i livet på riktig. Att ”äga” en flicka sexuellt är, utöver lust tillfredsställelse, också att aktivera sin manlig potens och på så sätt bygger en ung man upp en del av sin identitet. Även när man tillskriver det manliga beteendet som problematiskt också unga kvinnor har ett stark behov att känna sig åtrådd och älskad. Det kan driva dom att gå med i sexuella handlingar som don innerst inne inte vill ha.

  Med det här vill jag säga ,att det stora problemet är det samma som det alltid har varit : Hur kan samhället underlätta den unga generationen i deras vuxenblivande? Hur kan det psykologiska bemötandet från vuxen värld se ut så , att ungdomar behöver inte leva enbart i sina isolerade ungdomskulturs grupper vars normer är starkare än någonting som vuxenvärld kan erbjuda?

  • Alma-Lena skriver:

   Ja könsmaktsordningen vi lever i är grym (i ordets gamla betydelse) och driver på pojkar hårdare än flcikor. Vi kvinnor är ju ändå alltid sekunda enligt den ordningen. Skulle vi bryta upp den och låta det bli som Paulus skrev inte man eller kvinna, alla är vi ett i Kristus, då vore saken klar. Det låter säkert flummigt att säga så, men vi måste våga tro att vi kan komma dit. Nyss kom en bok av en amerikansk man som skrev om männens förspillda år mellan 15 och 28 när de lägger ner i stort sett all sin möda på att ”inte vara bögoga eller kärringaktiga”. Tyvärr ingår i denna mansnorm att våldtäkt på kvinnor i alla åldrar är meriterande inte motsatsen. Trofast kärlek och längtan efter att ta hand om barn däremot sätter en riktig ”bögstämpel” i pannan på en ung man.

 7. Anneli Magnusson skriver:

  Marcus sr,
  Visst har du rätt i att det inte var så mycket bättre förr. FP:s Birgitta Ohlsson tog upp det i en intervju i DN igår. Hennes förslag på åtgärder är att vuxna inte tolererar pojkars och för den delen vuxna mäns sexuella trakasserier mot flickor och kvinnor. Och det borde ju vara självklart.
  När det gäller sk ”tjatsex” hörde jag för inte så länge sedan en ljudupptagning från Knutbyförsamlingen där den s.k. Kristi brud tyckte att kvinnor kunde ställa upp på sex om nu deras män vill ha det, även om de själva inte hade lust. Frågan är hur utbredd den inställningen är i kristna sammanhang? Om den är vanlig måste man ju fråga sig varför tjatsex är ok i äktenskapet men inte i andra förhållanden, om det nu är kvinnors rättigheter man värnar?
  Lyfter vi sedan in all perverterad sexualitet som kommit i dagern i Katolska kyrkan, blir frågan var de här sunda vuxna förebilderna du talar om finns? Kanske bland helt vanliga svenskar?
  Anneli

  • Alma-Lena skriver:

   Jag tycker kyrkan är väldigt mild i sexfrågor men slå upp vilken sajt som helst tex ftonbladet.se och deras frågespaletr eller RFSUs skolmaterial: där hetsas och tjatas till sex hela tiden. den som inte vill ah sex med kreti och pleti 24/7 räknas ju som helt sjuk. Vi brukar skämta här hemma om vår perversion att vilja ha sex med varandra trots att vi är gifta med varandra. Tyvärr är det nästan så det framställs överallt i samhället men inte i kyrkan, vill jag påstå. I kyrkan är det nog så att Knutby även i denna fråga skiljer ut sig.

 8. Inez skriver:

  Bengt, Anneli, Marcus sr,

  Naturligtvis har unga människor alltid utforskat sin sexualitet och jag förespråkar inte avhållsamhet som en lösning för alla situationer. Äktenskapet är inte heller givet den trygga platsen, först 1965 blev våldtäkt inom äktenskapet olagligt i Sverige. Anneli har en poäng om ”tjatsex”, det förekommer antagligen under många olika omständigheter.

  Det Marcus sr beskriver tycker jag handlar om könsroller: att en ung pojke blir man genom ”att äga en flicka sexuellt” samt att en ung flicka blir kvinna genom att passivt vilja bli åtrådd. Språkbruket ”att äga en flicka sexuellt” är patriarkalt i sig självt. Alltsedan antiken har män betraktat sig själva som aktiva subjekt, kvinnor som passiva objekt och konstruerat en hierarki mellan könen där mannen har värderats högre.

  En väg framåt är att genomskåda och utplåna könsroller så att ungdomar kan mogna till vuxna människor med stark personlig och kroppslig integritet.

  Inez

 9. Kristen OCH Feminist skriver:

  Men exakt vilka förpliktelser tycker du att sex ska leda till?
  Exakt vad tycker du att parterna ska göra om det uppstår en situation som i den bok Ebba Witt-Brattström och Kristina Lindquist diskuterar?
  Om du inte har läst den själv så handlar det alltså om två personer som vid tre tillfällen har samlag. Den ena parten blir kär i den andra men känslorna är inte besvarade.

  Tycker du att personen som inte älskar den andra, eller ens är kär ska gifta sig med sin f.d sexualpartner? Är det att ta sitt ansvar?! Kan tillägga att det inte ens uppstått någon graviditet.
  Själv tycker jag som kristen att det vore en skymf mot äktenskapet och mot Gud själv att stå vid altaret och uttala ett löfte att älska någon i nöd och lust trots att den ena parten inte har några som helst kärlekskänslor för den andra. Att bygga ett äktenskap på en sådan livslögn är en skymf mot alla parter, inte minst mot Gud anser jag.
  Jag påstår inte att jag känner Gud bättre än någon annan men jag är övertygad om att hans vilja är att vi verkligen ska mena det vi säger när vi avger våra äktenskapslöften och att han inte vill se några äktenskap ingås där parterna inte älskar VARANDRA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s