Idag böne- och fastedag för fred i Syrien och Mellanöstern

böndagsyrien

Idag är det en global bönedag för fred i Syrien, Mellanöstern och hela världen. Det var påve Franciskus som utlyste den i samband med förra söndagens Angelus och han inbjöd inte bara katoliker och alla kristna, utan också människor tillhörande andra religioner och alla människor av god vilja att delta på det sätt de kan.

[Påvens tal vid Angelusbönen 1 sept här.]

Responsen har varit stor i hela världen. Kyrkornas Världsråds generalsekreterare Dr Olav Fykse Tveit stödjer initiativet, och Stormuftin Ahmad Badreddin Hassou, den andlige ledaren för sunni-muslimerna i Syrien var djupt rörd av påvens initiativ och sade att han gärna själv skulle vilja vara närvarande i Rom på lördag.

Många kristna kommer att samlas till bönevakor ikväll, samtidigt som det är en bönevaka på Petersplatsen kl 19.00 som leds av påve Franciskus.  I Katolska Domkyrkan i Stockholm är det ekumenisk bönevaka kl 19.00 och i Trefaldighetskyrkan i Uppsala likaså. Ordningen för gudstjänsten på Petersplatsen i korthet:

17:45: Ca 50 präster finns tillgängliga på Petersplatsen för bikt. Påven har önskat att Försoningens sakrament skall finnas tillgängligt hela kvällen därför att ”sann fred har sin källa i ett hjärta som är försonat med Gud och med sina bröder och systrar”.
18:30 Påvens kallelse till böndagen, talet från Angelus 1 september läses upp.
19:00 Bönevigilian börjar.

  • Påven hälsar de församlade, man räknar med att det blir väldigt många
  • Hymnen Veni Creator Spiritus sjungs och åtföljs av en bön till Maria, Fredens Drottning.
  • Rosenkransbön.
  • Reflektion av påve Franciskus
  • Tillbedjan av den heliga Sakramentet
  • Ordets liturgi, evangelietext är Joh 20:19-29, tillbedjan i tystnad.

Bönevakan från Rom direktsänds:

Vatikanens Television (CTV), alternativ Salt+Light TV

Påven har starkt fördömt attackerna med kemiska vapen mot civilbefolkningen i Syrien, men varnar samtidigt för ett militärt ingripande som USA propagerar för. I ett brev, adresserat till Rysslands president Vladimir Putin som står som värd för G20-mötet, skrev påven att ett anfall skulle vara fruktlöst. ”Till de närvarande ledarna, till varenda en, gör jag en uppriktig vädjan: Försök hitta vägar för att överbrygga motsättningarna och lägg åt sidan de fruktlösa försöken att hitta en militär lösning.” Den katolska biskopskonferensen i USA har uppmanat president Obama och USA´s kongress att inte använda militärt våld i Syrien. Presidenten för Katolska kyrkans europeiska biskopskonferens (CCEE) ärkebiskopen i Budapest kardinal Péter Erdő har tillsammans med det ekumeniska Conference of European Churches (CEC), biskopen av Guildford, Christoffer Hill gjort ett uttalande. Justitia et Pax, Kommissionen för Rättvisa och Fred i Stockholms Katolska Stift har likaså publicerat ett uttalande.

Kristna i Syrien är starkt övertygade om att en militär attack utifrån för att straffa Syrien för kemvapenattacken mot civilbefolkningen skulle vara kontraproduktiv och inte leda till något gott. För de kristna skulle det innebära att de kommer i en ännu värre position.

Om fasta

Påven har bett katolikerna att också fasta i samband med böndagen. Bön och fasta hör ihop. I detta fall handlar det inte om hälsovård som med 5:2 dieten, utan fastan har en andlig innebörd. Fast på sätt och vis är det ändå hälsovård: Låt mig citera kyrkofadern Basileos den Store: ”Kroppens fasta är mat för själen”. Fasta i denna mening innebär alltid att det sker i samband med bön. I Katolska kyrkan finns två liturgiskt påbjudna fastedagar: Askonsdagen och Långfredagen som inleder resp avslutar fastetiden. Enl anvisningar innebär det att man får äta högst en fullständig måltid under dagen och avstå från kött. Fastan för Syrien idag är inte obligatorisk, var och en följer sitt samvete. Fasta kan innebära allt från att fullständigt avstå från mat till att uppoffra något, t.ex. avstå från kött, efterrätt, även andra aktiviteter än mat, t.ex. minska på TV-tittande etc. Det viktiga är att det är en verklig uppoffring som innebär ett mott av hunger och självövervinnelse.

————————————

Fler länkar:

Dagen Världen idag

CNS special-site Praying for Peace in Syria

John Allen drar paralleller mellan Katolska kyrkans reaktion idag och i samband med Irak-kriget.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Idag böne- och fastedag för fred i Syrien och Mellanöstern

  1. Pingback: Vatikanens utrikespolitik har alltid varit pragmatisk | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s