Påven återställer balansen mellan huvudsak och bisak

Påven gjorde ett genialt medialt drag genom att ha intervjun med journalisterna på väg hem från Världsungdomsdagen istället för på väg dit. På så sätt kunde Världsungdomsdagen som sådan stå i centrum under den vecka den pågick, och de frågor man vet journalisterna ”hugger på” fick sin vederbörliga uppmärksamhet när allt var över.

Påven uttalar några ord i stil med gay – so what? och plötsligt vänds hela världen upp och ner. Journalister och politiker som tidigare varit starka kritiker till Katolska kyrkan är eld och lågor, och traditionalistiskt sinnade katoliker känner sig plötsligt hotade.

Påven har inte gjort något märkvärdigt. Han har inte uttalat någon ny lära, utan bara gett uttryck för samma tro som Kyrkan varit ambassadör för under 2000 år. Han har upprepat vad katolska kyrkan lär om Guds kärlek, respekten för varje människa, att inte diskriminera någon, att förlåta o.s.v.

popeto1

Skärtorsdagsliturgin: Påven tvättar fötterna på unga i fängelse, några kvinnor, någon var muslim

Ändå är den nya öppna och enkla stil som påve Franciskus företräder revolutionerande. – Revolutionerande på så sätt att det återställer ordningen, skiljer på huvudsak och bisak och att rätt saker prioriteras. Man kan ändra mycket utan att ändra de grunddogmer som är basen för Katolska kyrkan genom alla tider.

Plötsligt anar man nya öppningar både för ekumeniken och för Kyrkans förmedling av tro och hopp till mänskligheten. Till ungdomarna samlade i Rio betonade han starkt att de är kallade att vittna om Jesus. Evangelisationen är kyrkans grundläggande uppdrag, och i det uppdraget deltar varje döpt kristen. De 35.000 pilgrimerna från hans hemland Argentina uppmanade han att åka hem och skaka om i sina församlingar:

”Let me tell you what I hope will be the outcome of World Youth Day: I hope there will be noise. Here there will be noise, I’m quite sure. Here in Rio there will be plenty of noise, no doubt about that.But I want you to make yourselves heard in your dioceses, I want the noise to go out, I want the Church to go out onto the streets, I want us to resist everything worldly, everything static, everything comfortable, everything to do with clericalism, everything that might make us closed in on ourselves. The parishes, the schools, the institutions are made for going out … if they don’t, they become an NGO, and the Church cannot be an NGO. May the bishops and priests forgive me if some of you create a bit of confusion afterwards. That’s my advice. Thanks for whatever you can do.”

 Han besökte de mest utsatta och fattiga i Rios slum för att visa exempel på hur vi kristna skall göra. Evangeliet förkunnas både genom kärlekens gärningar och genom att i ord ge skäl för det som är grunden för vår kärlek, tro och hopp.

Traditionalistiska katoliker som betonar att den gamla latinska liturgin och återgång till prekonciliära maktstrukturer som viktigt för kyrkans överlevnad har länge varit avvaktande till den nye påven, men allteftersom tiden går blir det tydligt att de är besvikna. Nicole Winfield har i Huffington post skrivit en bra sammanfattning av intrycken av påvens första månader.

wydcopacabana

Men hur är det när så många som tre miljoner samlas på ett ställe kring en gemensam ledare? Drunknar inte individen i massan? Anna Ekström problematiserar detta i en debattartikel i  Expressen. Hon skriver:

”Det är nämligen något svårutsägligt ruggigt över en mängd personer som blivit en massa. Vad som kan förefalla vara en trygg gemenskap är i själva verket tre miljoner ensamma individer som låtit något av sina personligheter ryckas hän och ersättas av en affekt… Självständigheten är offrad för upplevelsen av att vara en del av något de tror vara större: en idol.

På italienska betyder idolo avgud. Avgudar man Gud, en människa eller en idé blir det extra svårt att se sitt syskon i vattnet utanför Lampedusa. Äkta relationer kräver unika personer, som kan överraska och vara lika motsägelsefulla som Franciskus.”

Det är bra att sådana frågor ställs. Religionen kan missbrukas av ledare som ställer sig själva i centrum, precis som kan ske med sekulära ideologier. Men nog har vi en känsla att det är en väldig skillnad mellan Hitlers partidagar i Nurnberg och Världsungdomsdagarna, en skillnad som inte bara är gradskillnad, utan kvalitativ? Ingen människa får stå i centrum, endast Jesus Kristus som enligt vår tro är den universelle Frälsaren sänd av Gud och som förmedlar den Helige Ande och Guds eviga kärlek till varje enskild person. En sådan gemenskap är motsatsen till sekterism och avgudadyrkan, där drunknar inte den enskilda personen i kollektivet utan bekräftas som den person han/hon är. Det genuina känns igen och bekräftas av de frukter som en sådan gemenskap frambringar. Men risken och frestelsen har alltid funnits att byta ut Guds nåd mot något som är mindre, avgudar av olika slag: guldkalven, egot, girigheten, maktbegäret…

Oberoende av om vi tror på Guds nåd och möjligheten av ett universellt syskonskap inom hela mänskligheten genom Jesus Kristus och den Helige Ande eller inte, så är det viktigt att ha respekt för massrörelser. Grupprocesser kan lätt missbrukas av förslagna ledare. Demokrati och yttrandefrihet är viktiga skyddande faktorer i sådana fall.

Men om påven agerar i trohet mot det som är hans uppdrag, så är han kanske mer än någon annan den person i världen den som har möjligheten och mandatet att vara talesperson för hela mänskligheten.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Påven återställer balansen mellan huvudsak och bisak

 1. Pingback: Katolsk Vision » Skönt att påvar inte måste tycka lika ………längre. Ett paradigmskifte

 2. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Journalister och politiker som tidigare varit starka kritiker till Katolska kyrkan är eld och lågor, och traditionalistiskt sinnade katoliker känner sig plötsligt hotade.”

  Kanske du skulle skilja på påven och ”katolska kyrkan”. Det är lätt att folk för sig att detta är synonyma begrepp.

  Journalister och politiker har varit starka kritiker till B16 men är eld och lågor för påve Franciskus.
  Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att SIMSALBIM så låter det ”gay – so what?”
  Som om det vore den naturligaste sak i påvarnas värld.
  Men OK -gärna för mig.

  Jag ser fram mot fortsättningen ………..

  Om nu inte Franciskus så kanske hans efterträdare en vacker dag ger en presskonferens och får frågan om kvinnor och prästämbete varvid påven enkelt svarar

  ”Who am I to judge”

  och genast kommer du nog att kommentera på din blogg ”Women – so what ?” som om det vore den naturligaste sak i påvarnas värld……

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=10230

  // Irène

 3. andreas skriver:

  Som en med sympatier til den ”tradisjonalistiske” delen av Kirken, synes jeg mye av kritikken Paven har fått fra den delen av Kirken har vært urettferdige og uttrykk for en slags protestantisk og individualistisk mentalitet man paradoksalt finner innenfor den delen av Kirken man i utgangspunktet skulle trodd ikke fantes der.

  Jeg fryder meg litt over hans bruk av definisjonen ”pelagianisme” i forhold til bl.a visse deler av tradisjonalistbevegelsen. Jeg tror den treffer endel miljøer ganske godt. Når det er sagt er tradisjonalistbevegelsen i Kirken mye mer enn bare disse miljøene, og det håper jeg paven er klar over slik pave benedict har vært klar over det i en årrekke. Styrkingen og oppreisingen av katolsk ”identitet” som denne bevegelsen av er del av innenfor den katolske kirken kan uansett ikke stoppes. Den er helt nødvendig og vil drive fremover av seg selv, med eller uten hjelp fra magisteriet.

  For de innenfor og utenfor kirken ligger nok mye av begeistringen i at man leser Pave Frans inn i et media-narrativ der man dyrker historien om pave frans som et brudd med sin forgjenger, ”liberal”, ”åpen til det moderne” osv. Jeg anbefaler i den forbindelse alle å lese pavens tale til biskopene i latinamerikas biskopkonferanse. Ingenting der som tyder på et radikalt ”brudd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s