Är du öppen för den Helige Ande?

Vi närmar oss Pingsten, den Helige Andes högtid. Hänryckningens tid brukar ju sägas och man uppfattar det som en tid av yra då glättig känslosamhet står i fokus. Den Helige Ande kan visserligen manifestera sig på olika sätt och få oss att både skratta och gråta, han kan manifestera sig i olika nådegåvor som ett nytt bönespråk, tungotalet, profetia eller att be för sjuka. Anden kan också komma som en diskret bris och ge oss lugn och vila i själen utan att göra något väsen alls av sig. Men om vi bara ser till manifestationernas yta missar vi hela poängen.

Den helige Ande är Hjälparen, Livgivaren, den som ger oss kraft att verka och som Jesus har sänt över Kyrkan då han lämnade sitt fysiska jordeliv. Anden utrustar oss kristna inte i första hand till att känna oss nöjda och glada med oss själva, utan att vara salt och ljus i världen och bidra till att bygga upp gemenskapen och att i världen bygga Kärlekens civilisation. Ibland kallar oss Anden också in i martyriet. I förra söndagens läsning i mässan hörde vi om Stefanos martyrium. ”Fylld av helig Ande riktade han blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida”, läser vi i texten Apg 7:55, där i nästa skede beskrivs hur han stenades till döds. Då förstår vi att Anden inte handlar om något yligt glam.

Vi behöver alla den Helige Ande. Anden föll inte bara över apostlarna den första pingsten i Jerusalem, han faller över oss här och nu, vi behöver Anden som personer och som kyrklig gemenskap.

Påve Franciskus ägnade dagens audiens åt att tala om Anden.

Vi lever i en tidsålder som är ganska skeptiska vad gäller sanning”, sade påven till 75.000 personer samlade på Petersplatsen. Sanningen betraktar vi ofta som relativ, var och en har sin egen sanning, det jag tror och vill, men det finns inget definitivt. Pontius Pilatus fråga till Jesus, ”Vad är Sanning?” uppenbarar den djupa meningen med hans mission: ”Pilatus är oförmögen att se att han har ‘Sanningen’ framför sig. Han är oförmögen att i Jesu ansikte skönja Sanningen som är Guds ansikte”, sade påven. ”Sanningen kan inte gripas som om det vore en sak, man möter den. Det är ingen ägodel, det är ett möte med en Person.”

popedove

Den Helige Andes första uppgift är att påminna oss troende och i våra hjärtan lägga de ord som Jesus sagt. Därmed blir Guds lag inskriven i våra hjärtan. Påven fortsatte att tala om hur den Helige Ande verkar såsom Jesus utlovat genom att…

”… ‘föra oss in i hela sanningen’. Han leder oss inte bara till ett möte med Jesus, Sanningens fullhet, men han vägleder oss ‘inom’ Sanningen, dvs bjuder in oss i en än djupare gemenskap med Jesus, ger oss kunskap om de gudomliga tingen…

Kyrkans tradition bekräftar att sanningens Ande verkar i våra hjärtan, inger oss ett intuitivt trosmedvetande’ (sensus fidei) genom vilket, som Andra Vatikankonciliet sade, Guds folk väglett av Läroämbetet, håller ofelbart fast vid den tro de fått ta emot och tränger med rätt omdöme djupare in i den samt tillämpar den fullkomligare i sina liv. Låt oss fråga oss själva: ‘Är jag öppen för den Helige Andes verkan, ber jag att han skall ge mig ljus, att göra mig mera känslig för det gudomliga?’..

Detta är en bön vi behöver be varje dag:

‘Helige Ande, gör mitt hjärta öppet för Guds Ord så att mitt hjärta kan öppnas för det goda, så att mitt hjärta kan öppnas för Guds skönhet varje dag.’

Låt mig fråga: Hur många av er ber till den Helige Ande varje dag?  Det är några få av er, men vi måste tillfredsställa Jesus önskan och be varje dag att den helige Ande skall öppna våra hjärtan för Jesus”

På pingstaftonen, den 18 maj kommer påve Franciskus att träffa rörelserna i Kyrkan på Petersplatsen i en pingstvigilia. Då kommer han säkert att tala mer om den Helige Ande. Mötet anordnas som ett led i firandet av Trons år och 50-årsjubileet av Andra Vatikankonciliet. Över 120.000 har anmält att de kommer representerande kring 150 olika rörelser och kommuniteter från hela världen. Vatikanens Informationstjänst skriver i ett pressmeddelande:

Archbishop Rino Fisichella, president of the Pontifical Council for Promoting the New Evangelization, noted that, to effectively celebrate the Year of Faith, it was not possible to overlook a gathering with the ecclesial realities, which are one of the Council’s most evident results. “In organizing the Year of Faith,” Archbishop Fisichella said, “we hoped to create a moment of encounter, of prayer, exchange, and listening that would allow us to live and to continue along the path of the new evangelization with as much strength and motivation. … The objective and the purpose remain identical and common for all: to bring the joy of the Gospel to every person.”

Bland deltagarna kommer också att vara många från Karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan. Karismatiska förnyelsen genom ICCRS anordnar i anslutning till pingstvigilian ett program, Pentecost of the Nations i basilikan S:t Paulus utanför murarna.

Här i Stocholm träffas rörelserna i Kyrkan med biskop Anders till en mässa i Katolska domkyrkan kl 18.30 på pingstaftonen. Tidigare på dagen, pingstaftone 18 maj äger Jesusmanifestationen rum i Stockholm med bl.a. olika seminarieprogram på förmiddagen samt bönevandring genom Stockholm city kl 13.00 och gudstjänst i Kungsträdgården kl 15.00 med medverkan av många kristna ledare.

Låt oss be för allt detta! KOM HELIGE ANDE!

Pingstens novena, 9 dagars bön med valda bibeltexter om den Helige Ande.

jesusm2013program

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s