Påve Franciskus, Karismatiska förnyelsen och ekumeniken

Att evangelikala och pingstkarismatiska kristna i Sydamerika gladde sig åt att kardinal Bergoglio hade valts till påve fick vi tidigt indikationer på. Den argentinskfödde evangelisten Luis Pauli berättar i Christianity Today om sin personliga vänskap med kardinalen.

Peter Hocken, katolsk präst och ledamot i ICCRS´s kommission för lärofrågor säger att ”påve Franciskus kommer att vara till starkt stöd för den Karismatiska förnyelsen och han förstår den ekumeniska samfundsövergripande karaktären av den helige Andes utgjutande i våra dagar.” (EUCCRIL 255)

Kardinal Bergoglio var mycket stödjande för Karismatiska förnyelsen i Argentina och hade nära kontakter med ledande personer inom förnyelsen som  Julia Torres, ledare för Comunità di Gesù i Buenos Aires. Bergoglio var de argentinska biskoparnas kontaktperson gentemot Karismatiska förnyelsen. 2012 godkände Argentinas biskopar ett grunddokument om förnyelsen där det sägs att Karismatiska förnyelsen är ”en ström av nåd”.

Bergoglio är, berättar Peter Hocken, van vid att be för människor och frågar alltid också efter andras förbön för honom. Den senare fick vi ju se exempel på direkt då han presenterades som den nyvalde påven från Peterskyrkans balkong. Kardinalen hade också en nära gemenskap med evangelikala ledare och ledare inom Pingströrelsen i Argentina vilket är unikt. På grund av kardinal Bergoglios öppenhet och värme är relationerna mellan evangelikaler och katoliker mycket bättre i Argentina än i övriga delar av Latinamerika.

Kardinal Bergoglio var involverad i årliga dialogsamtal mellan katoliker och pingstvänner såväl som i de ekumeniska reträtter för präster och pastorer som anordnades i anslutning till dessa samtal. I Latinamerika används termen Evangelicos både om evangelikala och klassiska pingstvänner (varav de senare är i majoritet). Vid en konferens 2007 medverkade f Raniero Cantalamessa som talare. Kardinal Bergoglio knäböjde då och fick tillsammans med andra pastorer förbön av f Cantalamessa.

Peter Hocken berättar att han var i Buenos Aires i februari och träffade då både kardinal Bergoglio och en ledande pingstpastor och teolog, Norberto Saracco. Saracco säger till Christianity Today:

”His election has been an answer to our prayers, Bergoglio is a man of God. He is passionate for the unity of the Church—but not just at the institutional level. His priority is unity at the level of the people.”

Charles Whitehead, tidigare ordf i ICCRS internationella råd besökte kardinal Bergoglio i Buenos Aires 2005 i egenskap av ordförande i ICC, International Charismatic Consultation on World Evangelisation. Han reste med en grupp rådsmelemmar representerande lutheraner, reformerta, pingstvänner och katoliker. Bergoglio mottog dem med värme och uttryckte stöd för deras vision och mission.

Undertecknad med Charles och Sue Whitehead vid deras besök i Stockholm 2010

Whithead berättar att han fick ett mycket gott intryck av kardinalen som han ansåg vara en riktig Guds-man, och sedan dess har han av och till bett för honom. När han fick nyheten att han blivit påve blev han och hans fru Sue mycket glada och insåg att det var rätt person som blivit vald. Charles skriver:

His choice of the name Francis is very significant and I’m sure we’re going to see a more relaxed, open and simple papacy, a more collaborative and collegial approach to the government of the Church, a simpler and more direct  proclamation of Jesus the Saviour of the world, and an even greater concern for the poor and oppressed. It’s my hope that the important place of the laity will be promoted and developed and we’ll see even closer relationships between church leaders. All of this is Good News, so please join us in praying for this humble but courageous man of God – Pope Francis.” (EUCCRIL 254)

Ralph Martin, president för Renewal Ministries skriver på sin blogg: ”I’m overjoyed with the election of Bergoglio, a man filled with the Spirit and with a deep commitment to ecumenism.”

…………..

Fler länkar:

Anden och kyrkan – fördjupad teologisk reflektion hos pingstkarismatiska teologer.

Raniero Cantalamessa talare på Livets Ords Europakonferens juli 2013

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Påve Franciskus, Karismatiska förnyelsen och ekumeniken

  1. Pingback: Karismatiska förnyelsens betydelse för den ekumeniska dialogen ökar | Bengts Blogg

  2. Pingback: Påvliga enhetsrådet om Katolska kyrkan, Pingströrelsen och karismatisk förnyelse | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s