”Som ett gott vin som mognar med åldern, låt oss dela med oss till de unga av vårt livs visdom”

Vi lever i en kultur som dyrkar ungdomen. 50+ nedvärderas på arbetsmarknaden. Åldringar ses mest som ett problem att stoppa undan någonstans för minsta möjliga kostnad så att den yngre delen av befolkningen kan fortsätta sin konsumtionskultur. Något meningsfullt bidrag till samhällsliv och kultur förväntas inte av en efter pensioneringen. Pensionsinstituten tävlar i att beskriva pensionärerna som ett släkte som bara skall resa och använda sina sparade pensionspengar för egoistisk konsumtion. När man blir så gammal att man inte orkar förväntas man ställa krav på dödshjälp så att man slipper att konfrontera både sig själv och den egocentrerade materialistiska kulturen med djupare funderingar över livets, dödens och lidandets problem.

franciskus800

Jag vägrar att passa in mig i det mönstret. Det behövs en motkultur. En skara som har hög medelålder är kardinalerna. Och man frågar mig: Hur kan Katolska kyrkan välja en påve som är så gammal. Den nyvalde påven verkar inte precis vara i vissnande, han är full av vitalitet och delar med sig av glädje och medmänsklighet. Han ger verkligen skäl för det som står i psaltarpsalmen:

De rättfärdiga grönskar som palmer, växer höga som cedrar på Libanon. De är planterade i Herrens hus och grönskar på vår Guds förgårdar. Ännu i hög ålder skjuter de skott, de är fulla av sav och kraft (Ps 92:13-15)

Påven anknöt till ålderdomen då han talade till kardinalerna i torsdags.

“Courage, dear brothers! Probably half of us are in our old age. Old age, they say, is the seat of wisdom.

The old ones have the wisdom that they have earned from walking through life. Like old Simeon and Anna at the temple whose wisdom allowed them to recognize Jesus.   Let us give with wisdom to the youth: like good wine that improves with age, let us give the youth the wisdom of our lives.”

 

Bättre kan det inte sägas. Låt oss alla som är gamla eller är på väg att gå in i den sista delen av vårt livs resa då vi lämnar det aktiva yrkeslivet bakom oss låta oss inspireras av detta ock plocka fram det bästa vi har av de erfarenheter och den visdom vi inhämtat på livsresan. Det är något som behövs i samhället, annars skulle det vara stympat, halvt.

En av de äldsta kardinalerna är Jorge Mejia, 90, från Argentina. Han insjuknade 13 mars i en hjärtattack. Utan att göra något väsen av det besökte påve Franciskus honom på sjukhuset. Se denna video:

.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s