Hedningarnas förgård. Följ samtalen i efterhand via SVT forums inspelningar

Hedningarnas förgård, sessionerna i Stockholm på Kungl Vetenskapsakademin och Fryshuset spelades in och finns tillgängliga via SVT forum. Varje session är drygt 3 timmar lång, men det är mycket intressanta samtal väl värda att lyssna till i sin helhet. Se länkar nedan:

1. Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) den 13 september. Med kardinal Gianfranco Ravasi, ordförande i det påvliga kulturrådet, professorn och författaren Georg Klein, professorn och fysikern Ulf Danielsson, Ingemar Ernberg, professor i tumörbiologi, biskop Antje Jackelén, författarna PC Jersild och Ylva Eggehorn och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

2. Fryshuset den 14 september. Med kardinal Gianfranco Ravasi (direkttolkad), Europarådets före detta kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg, Fryshusets grundare Anders Carlberg, vice ordföranden i Ung Kristen Vänster Linnea Jacobsson, ordföranden i Unga Humanister Jessica Schedvin, ordföranden i Humanisterna Christer Sturmark, författaren Per Wirtén och fredsagenten/bloggaren Fazeela Zaib

Det är omöjligt att sammanfatta dessa rika dagar, jag vill uppmuntra er att ta del av samtalen i dess helhet. Listar bara här vissa saker jag särskilt minns:

Dag 1 KVA:

 • Kardinal Ravasis citerande av Stig Dagerman
 • Professor Kleins konstaterande att det är skillnad att vara judisk och kristen ateist.
 • Ylva Eggehorns påpekande att också kroppen har ett minne (inte bara hjärnan)
 • Prof Ulf Danielsson: Universums skapelse är vi på väg att förstå ganska bra. Men den riktigt stora frågan är varför det existerar någonting istället för ingenting (ej ordagrant citerat).
 • Slutsatsen att man kan se på samma verklighet i olika perspektiv. Det är inte tro eller vetenskap, utan poesin, vetenskapen, religionen tittar på samma verklighet ur olika perspektiv. Kompletterar varandra, utesluter eller motsäger inte varandra. Kardinal Ravasi citerade vetenskapsfilosofen Stephen Gould och hans NOMA (Non Overlapping Magisteria).

Dag 2 Fryshuset:

 • Anders Carlbergs fina vittnesbörd om hur hans kristna tro inspirerat honom i hans sociala arbete som jag inte tror lämnade någon oberörd.
 • Att alla var överens om det negativa med intolerant fundamentalism. Kardinal Ravasis fördömande av det i sitt inledningsanförande.  Fazeela Zaib sade att det är när vi är otrygga i vår egen tro/livsåskådning som vi blir intoleranta mot andra. Anders Carlbergs utrop krossa fundamentalismen (något skämtsamt, nu låter jag som på barrikaderna 1968 sade han själv).
 • Thomas Hammarbergs erfarenhet av samarbete med Katolska kyrkan. Han sade att Katolska kyrkan ofta varit en positiv bundsförvant när det gäller att kämpa för fred och sociala rättigheter, men framförde också kritik  så till måtto att det ofta funnits en fyrkantighet och brist på förståelse för enskilda människors situation i samband med de livsetiska frågorna vilket lett till mycket lidande för kvinnor i fattiga länder och vilket motarbetat arbetet med reproduktiv hälsa. Hammarberg hoppades att den nya dialog-inställningen från Katolska kyrkan också skall kunna leda till att man kan gå på djupet också med dessa frågor.
 • Intressant var det att höra från Per Wirten (som inte betraktar sig som troende) att sekularismen blivit en norm i samhället, vilket har sina komplikationer. Han hänvisade till Tina Rosenbergs uttryck ”normsekularism”.
 • Humanisternas ödmjuka framtoning. Christer Sturmark protesterade mot att kallas ”militant ateist”: Inom islam kallas man militant om man utför terrorhandlingar, inom kristendomen om man t.ex. bränner koranen, men för mig räcker det att skriva en artikel i DN för att kallas militant (ej ordagrant citat).

Detta var några minnesbilder i all hast utan inbördes prioritet. men som sagt, jag uppmuntrar er att ta er tid och titta på samtalen i dess helhet.

———–

Se också min tidigare kommentar om detta.

Dagen Signum

———-

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle, Tro och vetande och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hedningarnas förgård. Följ samtalen i efterhand via SVT forums inspelningar

 1. Pingback: Katolsk Vision » ”Kardinal Ravasi hedersdoktor i Lublin”

 2. Pingback: Homosexualitet och kyrkan | Bengts Blogg

 3. Pingback: Kardinal Ravasi leder reträtt för påven och kurian denna vecka | Bengts Blogg

 4. Pingback: Att tala om tron med hedningarna. | Bengts Blogg

 5. Pingback: Kvinnofrågan på frammarsch i Katolska kyrkan | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s