USA och Polen – två exempel på politikens dekadens – Men det värsta är att vi slutat bry oss.

Bra av Erik Helmerson att uppmärksamma vad som sker och inte glida ner i samma dvalliknande likgiltighet som alltmer karakteriserar vår annars så upplysta västvärld. Idag upprörs man över småsaker (twitterstormar i vattenglas) men låter det verkligen upprörande passera. Jag identifierade mig aldrig med 1968-vänstern, men idag känner jag en viss nostalgisk längtan tillbaka till den tiden. Då slogs man i alla fall för rejäla saker som fred, rättvisa och demokrati.

Men Erik Helmerson håller huvudet högt och beskriver vad president Trump håller på med: Män med automatvapen hotar folkvalda politiker, och presidenten ger sitt godkännande. Inte i Uzbekistan utan i USA. Det sjunker inte in. 

 ”Några hundra, många beväpnade, demonstrerade mot stängningen av delstaten (Michigan). Flera tog sig in i kongressbyggnaden. Bilder visar beväpnade män på åhörarläktaren, de försökte också komma in i själva kammaren. ‘Befria Michigan’, skrev president Trump på Twitter i ett uppenbart stöd…

Går det att hoppas på att det riktiga USA finns kvar där under någonstans? Att det inte vittrat bort alldeles? Att det en dag får nog, kommer ut, blinkar mot solen och tänker ”jaha, det här gick ju inte så bra, nu får vi sätta i gång och fixa det”? Rinner den tiden ut? Är den redan runnen?

De vapenviftande männen har ju alltid funnits där, men de var abnormiteten, rostfläcken som visserligen var jobbig men som verkstaden trots allt hade koll på. Att den vuxit kraftigt står klart. När är bilen bortom räddning?”

Och Polen? Håller PIS-ledaren på att förvandla detta tidigare blomstrande demokratiska land till en bananrepublik? Jaroslaw Kaczynski framhärdar  i att valet skall ske den 10 maj utan föregående valkampanj, utan debatter mellan kandidaterna och med ytterst begränsat tillträde till public service-medier för oppositionen. Bara den sittande presidenten Andrzej Duda hart ostört fått bedriva sin valkampanj i den statskontrollerade televisionen.

DN´s korrespondent Michael Winiarski rapporterar:

Såväl Högsta domstolen som en grupp bestående av 425 av Polens ledande professorer i juridik har slagit fast att poströstningen den 10 maj är oförenlig med landets författning. Den statliga valkommissionen planeras inte organisera valet, utan postverket. Därmed bortfaller den sedvanlig demokratisk kontroll av röstförfarandet.

Det finns ingen existerande lag i kraft som reglerar röstningen, enbart ett lagförslag som PIS pressade igenom i en första omröstning den 6 april. Om PIS-regeringen skulle lyckas få Nationalförsamlingens Sejmen-kammare att säga ja till poströstningslagen återstår högst tre dagar till den 10 maj. Ändå har regeringen beordrat tryckning av röstsedlar och begärt in röstlängder.

Winiarski kommenterar:

”Men det finns inte bara demokratiska problem med att genomföra poströstningen den 10 maj. Även rent praktiskt är det närmast ogenomförbart. Att allt röstmaterial, som fortfarande är under tryckning, ska hinna bli utskickat till 30 miljoner röstberättigade polacker på bara några dygn ter sig orealistiskt. En tragikomisk, men ytterst oroande, faktor är att en del röstmaterial redan har sänts ut, och att det i flera fall tycks vara förfalskat – och försett med telefonnummer till det styrande partiet PIS.”

Vart är vi på väg? På något sätt tror jag att vi snart kommer att få se slutet både för Trump och Kaczynski. De demokratiska krafterna är nog trots allt större. I USA leder Biden framför Trump i opinionsundersökningarna. Det märkliga är att Trump har en fast skara av kärnväljare, till dem räknas många evangelikala kristna och konservativa katoliker som stödjer honom oberoende av vad han säger eller gör. En del skyller på att man avskyr Demokraterna och har inget val. Men Trump har gått för långt nu. Det finns inget försvar för att stödja honom, ens genom proteströstning.

bengtfricks

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s