Vägar till befrielse: Ignatius Andliga övningar och Tolvstegsprogrammet, intressanta paralleller

På fredag skall jag gå på bokrealese-möte i S:ta Eugenia-kyrkan vid Kungsträdgården. Det är Artos och Norma som gett ut en bok om Anonyma alkoholister och 12-stegsprogrammets möte med Ignatius av Loyolas andliga övningar. Det skall bli mycket intressant. De många fascinerande parallellerna mellan tolvstegsprogrammet och den ignatianska vägledningen är temat för författargruppen bakom denna bok. Redaktörer för boken är Andreas Carlgren och Torbjörn Freij och de bidrar också med texter. Övriga författare är Harry Månsus (om tolvstegsrörelsens ursprungskällor i Oxfordgrupprörelsen), Rainer Carls (om AA:s tolv steg och Ignatius Andliga övningar), Mia Andersson, Ninna Edgardh och Terje Salvigsen.

BokIgnatiusTolvsteg

Torbjörn Freij är ledare för Celebrate Recovery i Sverige, vilket är en utveckling av tolvstegs-programmet på kristen grund som innefattar olika former av beroende i livet, inte bara alkohol, också sexmissbruk, spelmissbruk, ovanor och olika former av beroenden och barlaster vi samlat på oss i livet och som vi behöver kasta av oss för att bli fria. I seminarieprogrammet på eftermiddagen som följer på bokreleasen kan man höra Torbjörn Freij tala mer om detta. Mer om programmet i S:ta Eugenia och boken här.

Bagage vi kan befria oss från enligt Celebrate Recovery:

Jag kommer att skriva mer om boken och seminariedagen i S:ta Eugenia senare. Ignatius av Loyola är ju Jesuitordens grundare, och hans Andliga övningar har varit av stor betydelse som andlig vägledning och hjälp i att urskilja andarna för människor även i vår tid. Under tiden: Håll till godo med min uppsats från Steg-I utbildningen i psykoterapi som just handlade om Ignatius andliga övningar och beröringspunkter med psykoterapi.

Mera:

Frälsningsarméns ledare Marie Willermark om Celebrate Recovery

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vägar till befrielse: Ignatius Andliga övningar och Tolvstegsprogrammet, intressanta paralleller

  1. Pingback: Också kristna kan vara ulvar i fårakläder | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s