”Anden vädjar för oss med rop utan ord”. Förbön för Ukraina, Israel/Palestina, Syrien

Pingstnovenan, dag 6, onsdag:

I Faderns + och Sonens och den Helige Andes namn.

Vi ber denna novena för förlåtelse, frid, fred och försoning, särskilt i Ukraina och Mellanöstern, för den Helige Andes utgjutande och för Kyrkans enhet och att kyrkorna genom samarbete och bön kan främja freden samt… (våra egna intentioner)

Kom helige Ande, godhetens och sanningens Ande,
och fyll våra hjärtan med Din kärleks eld.
Ge oss ljus, ledning och inspiration
så att vi ser, förstår och handlar rätt.

Ge oss nåden att leva efter Kristi vilja
och följa Honom som är vägen, sanningen och livet.
Ge oss ett hopp förankrat i Gud, vårt ursprung och mål.

Läsningar:

Anden vädjar för oss med rop utan ord: Rom 8:26-27

Anden stöder oss i vår svaghet. Vi vet ju inte hur vår bön egentligen bör vara, men Anden vädjar för oss med rop utan ord, och han som utforskar våra hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden vädjar för de heliga så som Gud vill.

50.000 i förbön för påven på Roms Olympiastadion:

 

Det är för ert bästa jag lämnar er: Joh 16:5-7

Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du, utan det jag har sagt er fyller era hjärtan med sorg. Men jag säger er sanningen: det är för ert bästa som jag lämnar er. Ty om jag inte lämnar er kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går skall jag sända honom till er.

 —————–

Be för fred i Ukarina, Mellanöstern och att kyrkorna kan samverka för att främja freden:

Ukraina:

Proryska separatister destabiliserar läget i östra Ukraina. Kristna trakasseras och hotas. Be för regeringen, att man skall få läget under kontroll, om en demokratisk utveckling i fred med avspänning och att alla folkgruppers rättigheter blir tillgodosedda.

De ortodoxa kristna i landet är uppdelade i tre kyrkor, två är lojala med Kiev medan den tredje lyder under patriarkatet i Moskva. Tidigare har det varit konflikter mellan Kiev och Moskva, och de proryska separatisterna underblåser detta och ser det som självklart att stärka den rysk-ortodoxa kyrkans ställning. Även en del präster dras med i de nationalistiska strömningarna.

Pingstkyrkan ställer sig bakom regeringen i Kiev. Pingstförsamlingarna på Krim försöker hitta en lösning så att de inte behöver registrera sig med ryska pingstförsamlingar.

Kyrkorna har närmat sig varandra ekumeniskt under konflikten, och det finns ett ekumeniskt råd, men den rysk-ortodoxa kyrkan deltar inte i samlingarna.

2-6:e juni i Minsk håller Ortodoxt-katolskt forum sin fjärde kongress. Där medverkar också Rysk-ortodoxa kyrkan genom Metropolit Hilarion.

Bed att alla kyrkor, inkl Rysk-ortodoxa kan samverka konstruktivt för fred och avspänning.

Israel/Palestina:

  ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 När påven var i Israel och Västbanken nyligen bjöd han in de båda presidenterna Peres och Abbas till sitt hem i Vatikanen för att be för freden. De båda presidenterna accepterade genast, och mötet blir av den 8 juni i Domus Sta Martha där påven bor. Påven har även bjudit in den ekumeniske patriarken Bartholomeus, vi har inte fått någon officiell bekräftelse ännu på att han kommer, men enl källor som Vatican insider varit i kontakt med är det i närmaste klart att han kommer.

Återigen, det är en viktig symbolhandling att kristna är föregångare när det gäller att samverka och sinsemellan skapa fred. I det heliga landet finns mycket konkurrens och split mellan olika kristna grupper, hur skall man då kunna bidra till fredsprocessen? Påven som ledare vill kanske ge ett exempel som visar på hur han vill att kristna skall agera lokalt.

Bönen är en kraftkälla för freden, säger Vatikanens statsekreterare Pietro Parolin i en intervju med Vatikanradion och fortsätter:

“Certainly, there will be a very powerful symbolic meaning in the fact that the Palestinian president and Israeli president will be there together, But then there is an added value, the value of prayer:  They will pray together.  We hope that there, where human efforts have so far failed, the Lord offers to all the wisdom and fortitude to carry out a real peace plan, including building trust …and overcoming obstacles –which are … numerous and serious – which still prevent the achievement of peace in the Holy Land.”

Parolin påminde också om Syrien där situationen är mycket svår men lösningar är möjliga om bara viljan finns. Vatikanen är angelägen att Syrien inte skall bli den bortglömda konflikten.

Delta i intentionerna för fredsbönen, be för fred och försoning mellan judar och palestinier och en lösning som ger alla folken möjlighet att leva i fred och harmoni inom säkra gränser. Be för Syrien och en fredlig lösning där.

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Anden vädjar för oss med rop utan ord”. Förbön för Ukraina, Israel/Palestina, Syrien

  1. Pingback: Andens gåvor, bön för Sverige | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s