Historisk mälarbygd

Det kalla vädret och snögloppet avskräckte oss inte för att göra en utflykt till Västmanland och Tortuna igår. I Tortuna föddes min farfar 1883 under den tid farfars far några år tjänade som statardräng på Ängesta gård. I husförhörslängderna har jag kunnat följa familjens öden.

Bygden kring Tortuna är historisk med mycket hällristningar och runstenar. Kristendomen infördes någon gång 1100/1200-talet genom tingsbeslut, men församlingens äldsta historia är höljd i dunkel. Tortuna kyrka är en väl bevarad basilika som i sina äldsta delar uppfördes under perioden 1280-1320 som så många andra kyrkor vi har bevarade från den tiden. Väggmålningrna är från slutet av 1400-talet och är väl bevarade. Motiven vittnar om djup teologisk insikt, och sannolikt är det dominikaner från konventet i Västerås som ligger bakom dem.

När vi kom till kyrkan hade det just varit dop, och vi fick möjlighet att tala med kyrkvaktmästaren som guidade oss.

Interiör från Tortuna kyrka. Här måste min farfar ha döpts 1883.

Interiör från Tortuna kyrka. Här måste min farfar ha döpts 1883.

På hemvägen hann vi också besöka Härkebärga kyrka med dess berömda målningar av Albertus Pictor.

härkebärgaext

Triumfkrucifixet i Härkebärga kyrka

Triumfkrucifixet i Härkebärga kyrka

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s