Om påvens installationsmässa idag

peterspl27febr

Hela ceremonin sänds på Vatikanens webbTV-kanal. Man kan välja kommentarer på olika språk (Kräver Silverlight på datorn)

Man kan också se det på SVT Kunskapskanalen eller dess playkanal med svensk kommentar av Kaj Engelhart.

Bland ekumeniska gäster är det sensationellt att den ekumeniske patriarken av Konstantinopel Bartholomeus kommer. Det är första gången sedan den stora schismen mellan öst och på 1000-talet som detta sker.

Ärkebiskop Anders Wejryd väljer att inte åka utan skriver på sin blogg att det är som sig bör att Svenska kyrkan som numera är ett bland många samfund i sverige låter sig representeras av SKR och dess generalsekreterare Karin Wiborn som reser till Rom tillsammans med regeringsföreträdarna civilminister Stefan Atterfall och statssekreterare Gunnar Wieslander. På plats finns givetvis också Sveriges Vatikanambassadör Ulla Gudmundson. Inte heller den nye anglikanske ärkebiskopen Justin Wellby (som själv skall installeras om några dagar) kommer, utan låter Anglikanska kyrkan representeras på lägre nivå.

Detaljer om programmet hämtat från Catholic Rewiews hemsida:

Most of the Mass will be in Latin, but the book includes translations in English and Italian, which is very helpful.
 
 VIS notes that before the Mass begins, there will be some specific rites to the beginning of the Petrine Ministry. This follows the practice begun recently by Benedict XVI in which rituals which are not strictly part of the Mass are done in a liturgical context but outside the Mass. The elevation of cardinals and the conferral of palliums on new archbishops are two such rites.
 
 “The Imposition of the Pallium: Made of lamb’s wool and sheep’s wool, the Pallium is placed on the Pope’s shoulders recalling the Good Shepherd who carries the lost sheep on his shoulders. The Pope’s Pallium has five red crosses while the Metropolitans’ Palliums [such as that worn by Archbishop William E. Lori] have five black crosses. The one used by Francis is the same one that Benedict XVI used.
 
 “The Fisherman’s Ring: Peter is the fisherman Apostle, called to be a ‘fisher of men.’ … It bears the image of St. Peter with the keys. It was designed by Enrico Manfrini. The ring was in the possession of Archbishop Macchi, Pope Paul VI’s personal secretary, and then Msgr. Malnati, who proposed it to Pope Francis through Cardinal Re. It is made of silver and gold.
 
The ‘Obedience’: Six cardinals, two from each order [cardinal bishop, cardinal priest and cardinal deacon], among the first of those present approach the Pope to make an act of obedience. Note that all the cardinal electors already made an act of obedience in the Sistine Chapel at the end of the Conclave and that all the cardinals were able to meet the Pope in the following day’s audience in the Clementine Hall. Also, at the moment of ‘taking possession’ of the Cathedral of Rome – St. John Lateran – it is expected that the act of obedience will be made by representatives of the various members of the People of God.
 
In a news conference, Jesuit Father Federico Lombardi, director of the Press Office of the Holy See, noted that the Mass will be the one for the Solemnity of St. Joseph, which has its own readings (therefore they are not directly related to the rite of the Inauguration of the Pontificate). The Gospel will be proclaimed in Greek, as at the highest solemnities, to show that the universal Church is made up of the great traditions of the East and the West. “Latin,” Fr. Lombardi said, “is already abundantly present in the other prayers and Mass parts.”
 
“The Pope will give his homily in Italian and, as is his style, it probably will not follow the written text strictly, but will contain improvisations,” Father Lombardi noted.
 

Mera om programmet har Inside the Vatican-journalisten Robert Moynihan.

Stockholms katolska stift firar påveutnämningen med en tacksägelsemässa med Te deum i Stockholms katolska domkyrka på torsdag kl. 17.00. Huvudcelebrant är biskop Anders Arborelius OCD med den apostoliske nuntien ärkebiskopen Henryk Nowacki. Till mässan har man skickat en bred inbjudan till riksdag, regering, hovet, den diplomatiska kåren och kyrkoledare i Sverige.


.

.

franciskusjournalists

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s